Asociaciją LATGA teisme atstovavęs advokatas Andrius Iškauskas DELFI sakė, kad šis sprendimas yra džiugi žinia Lietuvos autoriams.

„Jau dvejus metus varstome teismų duris su šia „Linkomanijos“ byla. Pirmos instancijos teismas priėmė mums palankų sprendimą, tada jis buvo apskųstas, o Apeliacinis teismas atmetė skundą ir iš esmės patvirtino visus mūsų argumentus, kad „Linkomanijos“ blokavimas yra tinkama ir efektyvi priemonė. Šis sprendimas dar gali būti apskųstas Aukščiausiajam teismui, tačiau jau dabar jis yra galiojantis ir operatoriai turės jį vykdyti ir blokuoti prieigą prie „Linkomanijos“. Manau, kad šis sprendimas padės ginti autorių teises“, – sakė A. Iškauskas.

Asociacijos LATGA direktorius Jonas Liniauskas taip pat džiaugiasi pergale šioje byloje: „Labai džiaugiamės, kad Lietuvos teismai pagaliau išgirdo autorius, kurie dėl piratų veiklos netenka didelės savo pajamų dalies, ir priėmė išmintingą sprendimą. Neabejoju, kad tokiam jų sprendimui didelę įtaką padarė Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimai, kurie leis efektyviau ginti autorius nuo interneto piratų, o taip pat ir europinė teismų praktika.“

DELFI primena, kad LATGA pateikė ieškinį ne „Linkomanijos“ valdytojui, nes jo surasti beveik neįmanoma, o ryšio tiekėjams: bendrovėms „Bitė Lietuva“, „Telecentras“, „Init“, „Cgates“, „Balticum TV“, „Splius“, „Penkių kontinentų komunikacijų centras“ ir „Telia Lietuva“.

Dar 2017 metų lapkričio 20 d. Vilniaus apygardos teismo sprendimu interneto paslaugų teikėjai įpareigoti savo pasirinktomis priemonėmis savo paslaugų gavėjams uždrausti pasiekti „Linkomanijos“ interneto svetainėje esančią dalijimosi rinkmenomis internete platformą.

Sprendimas buvo apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui, tačiau šis tik patvirtino žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Daugiau apie bylą:

Asociacija LATGA, atstovaujama advokato A.Iškausko, Vilniaus miesto apylinkės teismui dar 2016 m. liepą įteikė ieškinį, kuriuo prašė įpareigoti interneto paslaugų teikėjus panaikinti prieigą prie nelegaliai Lietuvos ir užsienio autorių kūrinius talpinančios svetainės linkomanija.net.

Asociacijos LATGA ieškinys netrukus pasiekė 8 atsakovus – didžiausius šalies interneto paslaugų teikėjus: AB „Telia Lietuva“, UAB „Bitė Lietuva“, AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, UAB „Cgates“, UAB „INIT“, UAB „Balticum TV“, UAB „SPLIUS“ ir UAB „Penkių kontinentų komunikacijos centras“.

Ieškinyje pabrėžiama, kad linkomanija.net yra dalijimosi rinkmenomis (angl. file sharing) sistema, kurios naudotojai turi galimybę nelegaliai atsisiųsti įvairius autorių teisių saugomus kūrinius: kino filmus, DVD ir HDTV vaizdo įrašus, muzikos kūrinius, kompiuterių žaidimu, kompiuterių programas, knygas ir pan. Teisiniame dokumente buvo minimos puikiai žinomos Lietuvos ir užsienio kūrėjų (jų autorių teises Asociacija LATGA atstovauja Lietuvoje sutarčių su užsienio bendrijomis pagrindu) pavardės ir akcentuojama, kad įvardinti visus nukentėjusius autorius pernelyg sudėtinga, nes šioje svetainėje nelegaliai patalpinta per 100 tūkst. kūrinių.

Lietuvoje tokią teisinę priemonę buvo prašoma taikyti pirmą kartą, sekant kitų Europos šalių pavyzdžiu. „Pasirinkome Vakarų Europos šalyse, tokiose kaip Italija, Didžioji Britanija ar Prancūzija, pasiteisinusią ir plačiai taikomą teisinę priemonę – interneto prieigos prie piratinių svetainių blokavimą. Interneto paslaugų teikėjai geriausiai gali užkirsti kelią įžūliems pažeidimams“, – bylos pradžioje kalbėjo advokatas A.Iškauskas.

2017 m. lapkričio 20 d. Vilniaus apygardos teismas priėmė sprendimą, kuriuo iš dalies patenkino Asociacijos LATGA ieškinį ir įpareigojo atsakovus blokuoti prieigą prie linkomanija.net. Tačiau greta to teismas nurodė, kad tokius blokavimo kaštus atsakovams turėtų atlyginti ieškovas.

Nesutikdami su pastarąja teismo sprendimo dalimi 2017 m. gruodį autoriai, atlikėjai, prodiuseriai ir kolektyvinio autorių teisių administravimo organizacijų atstovai pakvietė žurnalistus į spaudos konferenciją.

„Mes, autoriai, kūrėjai, tiesiogiai nukenčiame dėl tokių neteisėtų šaltinių egzistavimo, todėl labai nesmagu, kad mes, kaip autoriai, patys turime kompensuoti tokių svetainių blokavimą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo žinomas muzikos kūrėjas Leonas Somovas.

Netrukus Asociacija LATGA pateikė apeliacinį skundą dėl tokio Vilniaus apygardos teismo sprendimo.

Bylos eiga:

2016 m. liepos mėn. Vilniaus apygardos teismui Asociacija LATGA pateikė ieškinį dėl prieigos prie interneto svetainės linkomanija.net panaikinimo; Vilniaus apygardos teismas 2017 m. lapkričio 20 d. sprendimu nusprendė įpareigoti atsakovus AB „Telia Lietuva“, UAB „Bitė Lietuva“, AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, UAB „Cgates“, UAB „INIT“, UAB „Balticum TV“, UAB „SPLIUS“ ir UAB „Penkių kontinentų komunikacijos centras“ savo pačių pasirinktomis techninėmis priemonėmis ir ieškovo asociacijos LATGA sąskaita savo paslaugų gavėjams uždrausti pasiekti interneto svetainės linkomanija.net svetainėje sukurtą ir veikiančią dalijimosi rinkmenomis internete platformą, uždraudžiant savo paslaugų gavėjams prieigą prie interneto svetainės linkomanija.net atsakovų valdomuose tinkluose.

Tiek Asociacija LATGA, tiek atsakovai, nesutikdami su Vilniaus apygardos teismo 2017 m. lapkričio 20 d. sprendimu pateikė apeliacinius skundus. Pagrindinis LATGA argumentas, kuriuo grindžiamas apeliacinis skundas, – Asociacijai LATGA nustatytas įpareigojimas atlyginti išlaidas, susijusias su prieigos prie linkomanija.net panaikinimu, neužtikrina ES teisės aktuose įtvirtinto efektyvaus autorių teisių gynimo principo, iš esmės užkertą kelią autoriams ginti savo teises ir dėl to yra neproporcingas; be to, jis iš esmės skiriasi nuo kitų Europos valstybių nacionalinių teismų praktikos šiuo klausimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (866)