Robotinės operacijos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pradėtos praėjusių metų pabaigoje. Čia dirbama su antrąją, prieš penkerius metus sukurta, robotine sistema. Joje įdiegta kamera padeda matyti operacinį lauką trimačiu formatu. Kamera yra valdoma paties chirurgo akimis. Svarbus ir taktilinis jutimas – atsirėmus chirurginiu instrumentu į kietesnį paviršių, tą jaučia ir pats chirurgas.

„Pasakyti, kad šios operacijos yra labai paprastos, negalėčiau todėl, kad yra labai daug techninių aspektų ir mes šiuo metu daugelį techninių aspektų įsisaviname, tobulėjame ir, aišku, reikalinga tam tikra mokymosi kreivė, kad šios rūšies chirurgiją įvaldyti“, – sako Klaipėdos universitetinės ligoninės Chirurgijos departamento vadovas Narimantas Samalavičius.

Pasaulyje robotinė chirurgija naudojama plačiai – nuo skydliaukės iki tiesiosios žarnos operacijų. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ši sistema taikoma pilvo chirurgijoje, urologijoje ir ginekologijoje. Pagrindinis roboto privalumas – visiškas tikslumas, ko negali padaryti, tarkim, žmogaus rankos.

Daugiau kaip du milijonus eurų kainuojantį robotą ligoninė nuomojasi, pacientams tokios operacijos papildomai nekainuoja – apmoka valstybinė ligonių kasa.

Plačiau apie tai – Marijos Gabrienės reportaže.