Kiek plačiau apžvelgsiu ekrano apsaugos priemones ir pasidalinsiu informacija apie jas.

PET apsauginės plėvelės

Pradžiai reikėtų pradėti nuo to, jog PET reiškia polietileno tereflalatą, o jeigu kalbant kuo paprasčiau – tai yra medžiaga, kuri naudojama gaiviųjų gėrimų buteliukams ar pan. Tai turbūt pigiausia ekrano apsaugos priemonė, kurią dažniausiai pardavėjai parduoda po keletą vienetų vienoje pakuotėje.

Pagrindiniai šios ekrano apsaugos privalumai būtų tie, jog tokio tipo plėvelės yra itin plonos, o dėl to ir labai maloniai liečiamos. Deja, tačiau PET plėvelės nėra niekuo pranašesnės nei „Corning“ kompanijos kuriamas „Gorilla Glass“ apsauginis stiklas. Šio tipo apsauginės plėvelės sunkiai išgyvena monetų, raktų ar nagų įbrėžimus, o tai turbūt paaiškina ir priežastis, kodėl jų pakuotėje būna daugiau nei viena, o dažnais atvejais – trys ar net penkios.

Verta paminėti ir tai, jog šio tipo apsauginės plėvelės ganėtinai greitai susidėvi ir liesti ekraną tampa ne taip malonu. Jeigu Jūsų telefono ekrano kraštai lenkti – Jūs nerasite PET plėvelės, kuri padengtų visą jo paviršių, nes nors jos ir itin plonos, tačiau nėra itin lanksčios.

Jeigu reikėtų kažką rekomenduoti, tai siūlyčiau pasižvalgyti į „Tech Armor“ ar „Enkay“ produkciją. Pirmasis gamintojas siūlo pakankamai brangius sprendimus ir neturi nieko ką galėtų pasiūlyti „Huawei“ produktams, o „Enkay“ yra tipinės pigios PET tipo plėvelės.

TPU apsauginės plėvelės

TPU – termoplastinis polietilenas arba jeigu kiek paprasčiau – cheminėmis savybėmis sustiprintas plastikas, kurio pagrindiniai privalumai yra atsparumas įbrėžimams ar riebalams, elastingumas. Būtent dėl paskutinės savo savybės, TPU apsauginės plėvelės turi ir gijimo savybių (dėl savo elastingumo smulkesni įbrėžimai po kurio laiko tiesiog užsitraukia).

TPU apsauginės plėvelės yra kiek brangesnės, o ir jų savybės turi gerokai daugiau privalumų nei PET plėvelės. Verta paminėti ir tai, jog šio tipo apsauginės plėvelės yra tinkamos ir lenktais ekrano kraštais pasižymintiems telefonams. Kaip trūkumą, būtų galima paminėti tai, kad šios plėvelės yra kiek minkštokos ir braukiant per ekraną tai juntama.

Jeigu PET tipo plėvelės ant ekrano reikia tiesiog tinkamai uždėti, tai norint naudoti TPU apsaugą – teks šiek tiek labiau pavargti. Šio tipo apsaugines plėvelės dažniausiai klijuojamos pasitelkiant specialų vandens purškalą (vadinamuoju „šlapiuoju“ būdu), o tam, kad autumėte geriausią rezultatą, gali tekti palaukti iki keletos dienų.

Jeigu reikėtų kažką rekomenduoti, tai siūlyčiau pasižvalgyti į „IQ Shield“ ar „Skinomi“ produkciją. Aš asmeniškai naudoju „IQ Shield“ apsauginę plėvelę. Dar galima būtų paminėti ir tai, jog dažniausiai gamintojai siūlo „lifetime“ garantiją. Vadinasi, jeigu kažkas nutiks Jūsų plėvelei – gausite naują nemokamai.

Apsauginis stiklas

Tikriausiai vienas populiariausių ekrano apsaugos sprendimų – apsauginis stiklas (tempered glass, TG). Aukštos kokybės apsauginį stiklą įprastai sudaro keturi sluoksniai. Pirmasis sluoksnis, arčiausiai Jūsų telefono ekrano, yra smūgius sugeriantis silikonas, antrasis sluoksnis – PET plėvelė, tuomet grūdintas stiklas ir oleofobinė danga. Visi šie keturi sluoksniai sutalpinti į maždaug 0,4 mm stikliuką, kuris Jūsų telefonui suteikia didžiausią apsaugą nuo smūgių bei subraižymų.

Apsauginius stikliukus galima įsigyti ir labai pigiai, ir labai brangiai, tačiau geriausios kokybės variantai kainuoja tikrai daugiau nei keletas eurų. Kalbant apie tokių stiklų pranašumus, reikėtų suprasti, jog tai turbūt pats pranašiausias pasirinkimas šiai dienai. Šie stikliukai pasižymi geresniu šviesos pralaidumu, o todėl ir vaizdas matomas pro jį yra kone identiškas matomam ekrane.

Jeigu ieškotumėme šios ekrano apsaugos priemonės trūkumų, bene didžiausias jų – sąlyginai storas stikliukas, kuris gali ne visiems patikti. Taip pat galima atkreipti dėmesį ir į tai, jog jeigu turite telefoną su lenktais ekrano kraštais – labai didelė tikimybė, kad Jūsų stikliukas turės juodus kraštus. Žinoma, šiai dienai galima rasti ir stikliukų lenktais kraštais, kurių briaunos nėra juodos, tačiau jų kaina kiek aukštesnė.

Rekomenduoti apsauginį stikliuką nėra lengvas dalykas. Norint išsirinkti Jums tinkamiausią, reikėtų atsižvelgti į Jūsų turimą biudžetą, nes šią apsaugos priemonę galima įsigyti vos už eurą arba galima sumokėti ir daugiau kaip 50 eurų. Kaip bebūtų, aš paminėčiau „Nillkin“ ar „RhinoShield“.

Nano danga

Dar vienas ekrano apsaugos būdas – naudoti nano dangą. Tai skysta medžiaga, kuria padengiamas Jūsų išmaniojo telefonas. Bene didžiausia šios medžiagos problema yra ta, jog tai visiškai nematomas sprendimas. Nors gamintojai teigia, kad tai labai saugus sprendimas – aš tuo labai abejočiau.

Net ir padengus išmaniojo telefono ekraną dvigubu sluoksniu, Jūs iš esmės nežinosite kada jis jau yra pažeistas ir ar jau atėjo laikas padengti nauja danga. Taip rizikuojate subraižyti savo ekraną, o juk būtent dėl to ir ieškote geriausios apsaugos priemonės, tiesa? Aš nerekomenduočiau rinktis šio apsaugos varianto.

Keletas įdomių dalykų

Beieškodamas įdomios informacijos apie ekrano apsaugos priemones, aptikau informacijos apie 9H, kurį tikriausiai dauguma esate matę prie apsauginių stikliukų. Klaidingai yra galvojama, jog tai yra kažkoks ženklas į Moso skalę, kuri naudojama įvairių mineralų kietumui nustatyti. Atrodo visai logiška, ar ne? Ieškome grūdinto stiklo, kuris apsaugotų nuo įvairiausių smūgių ir susibraižymų, o 9H turėtų sakyti, kad mūsų pirkinys įveikiamas tik deimanto (kiečiausias mineralas pagal Moso skalę).

Deja, tačiau visa tai iš esmės yra marketinginis triukas, kuris tikriausiai ganėtinai neblogai veikia. Na, arba bent jau veikė, nes šiai dienai rasti apsauginį grūdintą stiklą be prierašo, jog jis 9H, tikriausiai neįmanoma. Tačiau šis žymuo mus nuveda į pieštuko kietumo skalę (!?). 9H yra vienas kiečiausių pieštukų, o įdomiausia tai, kad tai neturi jokios įtakos Jūsų pasirinktam stikliukui.

Dar pavyko rasti informacijos, jog kai kurie gamintojai 9H simbolika ženklino savo produktų įpakavimus, tačiau net nežinojo ką tai tiksliai reiškia. Jeigu visi taip rašo, tai kodėl to nepadarius ir man, tiesa?

Kalbant apie Moso skalę, tai dauguma šaltinių internete sako, jog „Corning“ kuriamas apsauginis „Gorilla Glass“ stiklas, kurį dauguma gamintojų naudoja savo įrenginiuose yra įvertintas 6,5. Palyginimui, kvarcas, kuris yra pagrindinis smėlio komponentas, yra įvertintas 7. Remiantis Moso skale, mineralas yra atsparus viskam, kas turi žemesnį įvertinimą ir lengvai pažeidžiamas bet ko kas yra aukščiau.

Jeigu panaršytumėte internete, tai rastumėte, jog dauguma apsauginių stiklų yra prilyginama 6-7 balų įvertinimui pagal Moso skalę. Tai reiškia, jog tobulos apsaugos Jūsų ekranui nėra, tačiau juk geriau subraižyti ir suskaldyti tai, kas lengvai ir iš esmės nebrangiai pakeičiama, tiesa?

Taigi, aš renkuosi TPU apsauginę plėvelę, o ką renkatės Jūs? Pasidalinkite savo mintimis komentaruose, o jeigu patiko mano tekstas – sekite mane socialinime tinkle „Facebook“.