Po oda esančią mikroschemą pastebi tik akyla akis, bet sumanymas veikia net ir, pavyzdžiui, prisijungiant prie spausdinimo aparato darbe ar prie socialinio tinklo naudojant išmanųjį telefoną. Mikroschema tokio dydžio kaip viena kištuko į elektros jungtį kojelė, bet joje telpa ir banko kortelės, ir nuolaidų programos, ir dar daug kitos informacijos.

„Implantas visada su manimi. Gerai, taip jo nepamesiu. Į darbą patekčiau, net jei pamirščiau raktą“, – sakė skaitmeninių implantų paslaugos vartotoja Marianne Stjernvall.

Švedijoje paslaugą teikianti bendrovė mikroschemą įsodina tarp rodomojo piršto ir nykščio, kur esą daugiau erdvės, bet galima rinktis ir kitą vietą. Kol kas paslaugą, Danijos televizijos duomenimis, pasirinko 4 tūkst. Švedijos gyventojų.

Švedijoje veikiančios mikroschemos po oda neturi energijos šaltinio, todėl dar negali teikti daugybės paslaugų, pavyzdžiui pačios nepalaiko GPS ar interneto ryšio, bet informacijos gali nešti daug, o tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, patekus į avariją, ji taptų neįkainojamai svarbi teikiantiems pirmąją pagalbą.

„Jei nešioji implantą, kuris nustato kaip jautiesi, ko tau reikia status quo palaikyti ar tapti sveikesniam, visa tai elgesį pakeis iš esmės“, – kalbėjo skaitmeninių implantų bendrovės „Biohax“ vadovas Jowanas Osterlundas.

Švedijos geležinkeliai sako turintys apie 800 keleivių, bilietus kontrolei pateikiančių implanuota mikroschema.

Plačiau apie tai – Algirdo Acaus reportaže.