Ekspertai pastebi, kad per trumpą laiką buvo sukurtas milžiniškas botnetas iš daugiau nei 20 tūkstančių „WordPress“ serverių.

Šį sparčiai besiplečiantį botnetą aptiko kibernetinio saugumo bendrovė „WordFence“, atsakinga už „WordPress“ saugumą, rašoma pranešime žiniasklaidai. Kompanijos specialistai netruko nustatyti sistemos pažeidžiamumą, kurį nusikaltėliai išnaudojo prijungti „WordPress“ serverius prie jiems pavaldžių įreginių tinklo. Pasirodo, atakos taikiniu tapo tie „WordPress“ serveriai, kuriuose įjungtas XML-RPC prievadas, įgalinantis nutolusius įrenginius inicijuoti sistemos funkcijų vykdymą.

Bendrovės „WordFence“ specialistai taip pat pastebėjo, kad atakos vardų ir slaptažodžių derinių perrinkimo algoritmas yra pakankamai primityvus ir slaptažodžius generuoja prie vartotojo vardo tiesiog pridedant populiarias skaičių sekas ar metus. Kaip matyti iš kompanijos „WordFence“ pranešimo, net tokia primityvi ataka, paskleidus ją per didelį serverių kiekį, kibernetiniams nusikaltėliams yra itin sėkminga.

„WordPress“ – tai viena populiariausių turinio valdymo sistemų, naudojama reprezentacinių interneto svetainių kūrime ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Paskutiniais duomenimis „WordPress“ sistemą naudoja virš 30 proc. viso pasaulio tinklapių – nuo paprasčiausių tinklaraščių iki tokių milžinų kaip „Forbes“, „Mercedes Benz“, NASA ar „Vogue“.

„WordPress“ sistema turėtų būti saugi, nes pagal geriausias atviro kodo programinės įrangos praktikas prie jos tobulinimo prisideda didelė programuotojų bei testuotojų bendruomenė, o turinio valdymo sistemos versijos yra nuolat naujinamos. Tad tokių spragų atsiradimas stebina.

Saugumo ekspertų nuomone, kompiuterių ir kitų įrenginių prijungimas prie botneto – tai vienas iš pagrindinių kibernetinių nusikaltėlių tikslų. Botnetų kilmę, schemas, kurias piktavaliai naudoja kontroliuoti kompiuterių-zombių tinklą, tiria visos saugumo kompanijos. Deja, jas tiksliai atkurti ir sučiupti sukčius, pasislėpusius už įrenginių su legaliais adresais, vis dar nepavyksta.

Kibernetinio saugumo bendrovė „Sophos“ savo tinklaraštyje „Naked Security“ įspėja, kad pagal atliktą „WordPress“ botneto tyrimą, šiuo metu piktavaliai tiesiog augina kontroliuojamų įrenginių tinklą, tačiau labiausiai tikėtini panaudojimo atvejai – tai manipuliacijos legaliais „WordPress“ serveriais juose talpinant „Phishing“ svetaines, siunčiant spam elektroninius laiškus, nukreipiant į kenkėjiškus puslapius, ar vykdant stambaus masto paslaugų blokavimo (angl. DDoS – Distributed Denial of Service) atakas.

Bendrovės „Sophos“ ekspertai pataria, kad pirmiausiai, siekiant apsisaugoti nuo atakos, kuri „WordPress“ serverį prijungia prie botnet’o, reikėtų reguliariai diegti „WordPress“ atnaujinimus. Taip pat, XML-RPC prievado ir administratoriaus teises turinčių paskyrų prieigą įgalinti tik žinomiems IP adresams ir įrenginiams.

Tačiau svarbiausias ir pats efektyviausias būdas – tai „WordPress“ serveryje įdiegti saugių slaptažodžių sudarymo ir naudojimo politiką ir, jeigu įmanoma, dviejų lygių autentikaciją (angl. 2FA – Two Factor Authentication), kuri greta panaudoto slaptažodžio prisijungimui reikalautų papildomo kodo iš asmens išmaniajame telefone įdiegtos programėlės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją