Praėjo laikai, kai „Huawei“ telefonai kainuodavo pigiau nei „Samsung“ ar „Apple“ flagmanai ir daugeliui buvo kaip alternatyva dominuojantiems prekės ženklams arba norintiems sutaupyti. „Huawei“ stengiasi įrodyti, kad jų telefonai ne tik charakteristika, bet ir kaina jau verti lygiuotis su „Samsung“ flagmanais. Naujausias „Huawei Mate 20 Pro” Lietuvoje be nuolaidos kainuoja net 999 eurus.

Šiai dienai naujasis „Mate 20 Pro“ technologiškai yra pažangiausias išmanusis telefonas, kurį galima įsigyti Lietuvoje. Piršto jutiklis ekrane, galimybė pakrauti kitą telefoną tiesiog prilietus, itin greito krovimo technologija.

Išskirtinumai ir panašumai

Pirmas įspūdis paėmus „Huawei Mate 20 Pro“ ir pažvelgus iš priekio, kad rankose – „Samsung Galaxy S9+”. Tikriausiai sunku yra sukurti naują dizainą ir taip išsiskirti iš esančiųjų rinkoje. Tiesa, galinė dalis skiriasi, „Huawei“ turi daugiau kamerų ir išskirtinį jų išdėstymą kvadrato formoje. Tačiau lenkti kraštai, dydis ir dizainas vis tik labai primena „Galaxy S9+“ modelį.

Samsung Galaxy S9+ ir Huawei Mate 20 Pro

Mane asmeniškai, lenktas ekranas vis dar erzina. Ne visos programėlės prisitaiko prie šių naujovių ir tai, ką matai plokščią ekraną turinčiame telefone, nebūtinai pamatysi žvelgdamas į „Huawei Mate 20 Pro”.

Tarkim, „Instagram” profilyje įkėlus istoriją ir užrašius tekstą, naudojant „iPhone Xr“ modelį viskas gerai, bet „Huawei Mate 20 Pro” užrašas matosi ne visas ir nusikerpa dalis teksto.

Huawei Mate 20 Pro

Gerai tai, kad „Mate 20 Pro“ turi 2K raiškos ekraną, kuris saulės šviesoje matosi išties puikiai. Nustatymuose galima pasirinkti automatiškai reguliuoti ekrano raišką, kad tausotų energiją, tačiau rankiniu būdu pasirinkus, gali pakisti ekrano aiškumas. Kai kurios veikiančios programėlės gali būti išjungtos.

„Huawei Mate 20 Pro” yra pirmasis išmanusis Lietuvoje, kuris turi piršto atpažinimo jutiklį ekrane. Jis nėra toks greitas, kaip įprastas, tačiau tai naujovė, kuri gali patikti ir gali nepatikti. Veido atpažinimas – ne naujovė, bet veikia greitai. Nepatinka tik tai, kad norint atsirakinti telefoną, papildomai vis tiek reikia perbraukti per ekraną. Vienintelis mano bandytas išmanusis telefonas, kuris veidu iškart atrakina išmanųjį yra „OnePlus 6“ ir nereikia braukyti papildomai per ekraną.

Veikia greitai, bet turi trūkumų

Neabejotinai, naujas „Kirin 980” procesorius – tikras „žvėris“. Veikia labai greitai ir tai vienas greičiausiai veikiančių išmaniųjų, kiek teko bandyti. Neturiu priekaištų ir parėjusių metų „Huawei Mate 10 Pro“. Net po metų naudojimosi, realaus skirtumo nepajutau. Veikia taip pat gerai, kaip ir įjungus telefoną pirmą kartą.

Huawei Mate 20 Pro

Tiesa, yra keli niuansai, kurie man užkliuvo naudojantis „Mate 20 Pro“. Pirma, naudojuosi banko programėle ir kiekvieną kartą sumažėjus ar padidėjus sąskaitos likučiui, gaunu pranešimą. Man tai patinka, nes įvykus netikėtam pinigų nuskaičiavimui, laiku gali apsisaugoti nuo netikėtumų. Deja, „Huawei Mate 20 Pro” pranešimas ateina tik tuomet, kai specialiai įjungiu banko programėlę. Tai vienintelis išmanusis, kuris turi šią problemą. Kai naudojausi kitais išmaniaisiais, gaudavau pranešimą iš karto vos tik atlikus mokėjimą.

Panaši situacija yra ir su kitomis programėlėmis. Kai kuriuos galbūt erzina dažnai ateinantys naujienų pranešimai, bet „Huawei“ telefonuose kartais gauni „push‘us“, kartais ne, nors nustatymuose yra įjungti visų programų pranešimai.

Erzina ir tai, kad ne visos programėlės veikia arba išvis neleidžiama kai kurių atsisiųsti. Viena iš tokių yra „Adobe Premiere Clip“ vaizdo montavimo programėlė. Pradžioje man rašė, kad įrenginys nesuderinamas su šia programėlės versija. Keista tai, kad atkūrus gamyklinius parametrus situacija pasikeitė ir parsisiųsti šią programėlę jau buvo galima. „Huawei“ sako, kad tai paties „Adobe“ problema ir reikia laukti, kol šios programėlės kūrėjai suderins veikimą su šiuo telefonu.

Vaizdo įrašų montavimo programėlė „Filmora“ taip pat neveikia. Parsisiųsti leidžia, bet nieko su ja negali padaryti. „Mate 20 Pro“ turi įdomių filmavimo filtrų, todėl norėtųsi susikurti klipuką, tik, pasirodo, ne visos populiariausios programos veikia.

Visi nauji išmanieji telefonai pasirodę prekyboje turi mažesnių ar didesnių trūkumų. Svarbu, kaip greitai gamintojas išleidžia atnaujinimus ir telefonas pradeda funkcionuoti idealiai. Todėl įsigijus telefoną iškart, tik pasirodžius prekyboje, jis ne visada pradžiugina.

Išskirtinė kamera

Tai, kuo tikrai gali pasigirti visi „Huawei“ flagmanai – gera kamera. Pavasarį pasirodęs „Huawei P20 Pro” išties mobiliąją fotografiją pakėlė į aukštesnį lygį. Jei pasirinksite „Huawei Mate 20 Pro“, nuotraukų kokybe tikrai neturėtumėte nusivilti. Šis išmanusis fotografuoja išties puikiai.

Patinka tai, kad dabar trys kameros yra funkcionalesnės. Šis „Huawei Mate 20 Pro“ turi tris 40MP (RBG), 20MP (itin platus) ir 8MP (telefoto) kameras. Platus kampas labai pasiteisina, jei nori nufotografuoti iš arti. Nereikia atsitraukti ir turėti nepageidaujamų objektų nuotraukoje. Gerai ir tai, kad vaizdas nėra išgaubtas, kaip pavyzdžiui, „Asus Zenfone 5” ar „Samsung Galaxy A9“ telefonais darytuose nuotraukose. Man išgaubtas vaizdas atrodo nelabai patraukliai. Tiesa, „Galaxy A9“ leidžia ištiesinti išgaubimą redaguojant.

Samsung Galaxy A9 2018

Maksimali „Huawei Mate 20 Pro” kameros raiška 40 MP, kuri išlieka labiau teorinė nei praktinė. Norint pasinaudoti tris kartus optinį ar penkis kartus skaitmeninį priartinimą bei perjungti itin plataus kampo kamerą, tai galima padaryti nustatymuose pasirinkus tik 10 MP. Visi fotografavimo režimai (portreto, naktis ar diafragma) fotografuoja esant tik 10 MP kameros raiškai. Itin plataus kampo kamera fotografuoja 20 MP raiška. Lyginant su „Samsung Galaxy A9“, kuris turi net keturias kameras, maksimali raiška 24 MP. Perjunginėjant į plataus kampo ar portreto režimus, keičiasi megapikselių skaičius, tačiau grižus į pagrindinę kamerą, vėl yra maksimali raiška. Nereikia nustatymuose nieko keisti.

Kalbant apie rezultatą, tai „Huawei Mate 20 Pro“ yra vienas geriausiai fotografuojančių išmaniųjų telefonų. Kamera su dirbtinio intelekto funkcija gali atpažinti objektus ir išskirti 25 kategorijas. Gerai tiems, kurie nenori galvoti arba vėliau redaguoti nuotraukų. Man asmeniškai nelabai patiko, nes kartais kadras pradeda šokinėti ir kompozicija ne visada būna tokia, kokios aš noriu. Gerai, kad yra galimybė išjungti dirbtinio intelekto scenų atpažinimą. Tiesa, tuomet norint nufotografuoti iš labai arti, „macro“ režimas nesuveiks. Visumoje, nuotraukų kokybė išties puiki.

Lyginant su kitais flagmanais, „Huawei Mate 20 Pro“ rezultatas labai panašus ir aiškaus lyderio negalėčiau išskirti. Tiek „iPhone Xr“, tiek „Samsung Galaxy Note 9“ nuotraukų kokybė labai panaši ir čia tiesiog skonio reikalas, kuri labiau prie širdies. Gal šį kartą, man „Note 9“ nuotraukos atrodo šiltesnės ir natūralesnės.

Kur tikrai galima išskirti „Mate 20 Pro“, tai fotografuojant naktį. Telefonas turi nakties režimą ir rankinius nustatymus, kurie naktį leidžia padaryti kur kas geresnę nuotrauką nei su kitais flagmanais. Norint padaryti gerą nuotrauką vakare ar naktį, trikojis labai pagelbėtų, bet „Huawei“ perjungus į nakties režimą tai galima padaryti ir nuo rankos – nuotrauka daroma apie 4 sekundes ir rezultatas akivaizdžiai skiriasi nuo įprasto. Verta pastebėti, kad daugelis naujausių flagmanų („Xiaomi Pocophone F1“, „OnePlus 6“) su programos atnaujinimais taip pat gauna „Night Mode“, kuris veikia panašiai kaip ir „Huawei“ flagmanuose.

Filmavimas „Huawei Mate 20 Pro“ turi penkis įdomius filtrus, kuriais galite išsiskirti socialiniuose tinkluose. Filmuojant realiu laiku, kamera gali už manęs išplauti foną ar padaryti juodai baltą. Gerai tai, kad dabar ne tik fotografuojant galima naudoti priartinimą ar platų kampą, bet ir filmuojant. „Huawei P20 Pro“ modelyje tokios galimybės nėra.

Jei nuotraukų kokybė šio „Mate 20 Pro“ beveik ideali, tai filmavimu dar nusileidžia kitiems flagmanams. Mano favoritas šiuo metu yra „iPhone Xs“. Net filmuojant maksimalia 4K raiška vaizdas išlieka stabilus ir nereikia net stabiliazatoriaus. „Samsung galaxy Note 9“, „OnePlus 6“ ar naujausi „iPhone“ leidžia filmuoti 4K 60 kadrų per sekundę, kai „Mate 20 Pro“ tik 30 kadrų per sekundę.

Keista tai, kad nustatymuose dingo pasirinkimas įjungti arba išjungti vaizdo stabilizavimą. Jei „Huawei P20 Pro“ tai galima padaryti filmuojant Full HD raiška 30 kadrų per sekundę, tai „Mate 20 Pro“ tokios galimybės visai nėra. Nors vaizdas ir atrodo stabilesnis naujausiame modelyje, bet kartais matosi mirgėjimas kraštuose, o vakare sunkiau fokusuoja.

Apibendrinimas

Neabejotinai „Huawei Mate 20 Pro“ yra vienas geriausių flagmanų šiais metais, kuriam dar reikia sulaukti atnaujinimų. Labiausiai patiks tiems, kuriems reikia ilgai tarnaujančio išmanaus. „Huawei Mate 20 Pro“ turi net 4200 mAh talpos bateriją ir ji laiko puikiai. Dar geriau, kad pasikrauna ji per valandą, todėl skubantiems nereikės laukti, kol jų telefonas pasikraus.

„Mate“ serija išmaniųjų šiuo atžvilgiu džiugina, nes visi bandyti modeliai („Mate 8”, „Mate 9“ ir „Mate 10 Pro“) pasižymėjo puikiu baterijos tarnavimu. Tai, kad galima pakrauti kitą išmanųjį tiesiog sulietus su „Huawei Mate 20 Pro“ yra gerai, bet krovimo laikas yra pakankamai ilgas ir realiai retai bus panaudojamas.

Vidinė atmintis 128 GB jau tampa standartu „Huawei“ flagmanuose ir to pilnai pakanka. Reiklesniems siūloma įsigyti papildomai nano SD kortelę 128 ar 256 GB talpos, jei daug filmuojate ir fotografuojate. Taip pat galima pasinaudoti „Huawei“ debesies paslauga. Siūloma rinktis 50, 200 GB ar net 2 TB. „Samsung“ maksimaliai duoda tik 200 GB ir tai yra mažoka šiandieniams poreikiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)