Naujos „Android“ sistemos funkcijos pasirodo su kiekvienu dideliu atnaujinimu, tačiau net iki šiol nėra daug naudingų įrankių. Laimei, šiuos trūkumus kompensuoja trečiųjų šalių programėlės.

1. Laikini leidimai

Leidimų nustatymai, kurie pasirodė dar „Android Marshmallow“ atnaujinimuose, leido geriau kontroliuoti įdiegtų programų veiklą. Tačiau iki šios dienos tokie leidimai išduodami tik vieną kartą per visą programos naudojimosi laiką. Tai, žinoma, yra patogu, bet ne visai saugu, nes kai kurios programos gali naudotis savo teisėmis be jūsų žinios. Nuolat juos atšaukti rankiniu būdu, pereinant prie sistemos nustatymų – būtų problematiška, tuomet geriau naudoti specialią programą.

Naudojantis „Bouncer“ pagalba, galite suteikti leidimus, kurie gali būti automatiškai atšaukti išėjus iš programos arba po tam tikro laiko. Pavyzdžiui, jūs galite leisti „Uber“ stebėti savo buvimo vietą tik valandą, t.y. laikotarpį, kai teikiamos paslaugos.

2. Pilnas pranešimų žurnalas

„Švarioje“ „Android“ versijoje yra visų pranešimų žurnalas. Jis leidžia jums grįžti prie bet kurio svarbaus pranešimo, kurį praleidote arba tiesiog atsitiktinai pašalinote. Problema ta, kad tokių žurnalų funkcijų rinkinys yra ribotas, o kai kuriuose apvalkuose jis visiškai pašalintas.

Pakeisti jį gali programa „Notification History Log“. Tai – pranešimų istorijos žurnalas, kur visi pranešimai saugomi vienoje vietoje. Čia yra patogi paieška su filtravimu ir net eksportavimu.

3. Pranešimų grupavimas

Kita pranešimų problema „Android“ sistemoje yra ta, kad nėra jokio grupavimo, leidžiančio išskirti svarbius įvykius. Tai ypač aktualu, kai kiekvieną valandą gaunama keliasdešimt skirtingų pranešimų.

Kad nuolat neperžiūrėti viso sąrašo, galite naudoti programą „Notifix“. Ji sugrupuoja visus pranešimus pagal šaltinį arba kontekstą. Taigi, vienur bus surinkti pranešimai iš momentinių pranešimų, kitur – iš socialinių tinklų, dar kitur – naujienos.

4. Atskiri skirtukai nuorodoms iš programų

Naršyklė „Chrome“ sistemai „Android“ jau seniai siūlo „Custom Tab“ skirtuko funkciją. Jos pagalba galima atidaryti tinklalapį, neišeinant iš programos, kurioje buvo nuoroda į tam tikrą tinklapį. Tai yra patogu, greita, tačiau visai nepraktiška. Juk tokiu būdu galima atidaryti tik vieną kortelę, o grįžti į pradinę programą galima tik po to, kai uždaroma nuoroda.

Šias problemas galima išspręsti naudojantis „Lynket Browser“, kuri yra įdiegta pagrindinės naršyklės viršuje. Tai leis jums atidaryti pageidaujamą kiekį nuorodų iš vienos programos, suteikiant atskirą skirtuką kiekvienai iš jų. Prie jų galėsite grįžti bet kuriuo metu.

5. Universali paieška

„Android“ neturi universalios paieškos pagal sistemą, programas, kontaktus ir failus. Toks įrankis yra prieinamas kai kuriuose apvalkuose arba per trečiųjų šalių programas. Viena iš jų yra „Sezame“. Programa veikia greitai ir turi patogią sąsają, kuri leidžia lengvai paleisti įvairių programų funkcijas tiesiogiai per paiešką.

6. Iškarpų tvarkyklės vadovas

Dabartinėje „Android“ sistemos tvarkyklėje yra tik viena atminties vieta, kuri yra perrašoma kiekvieną kartą, kai ką nors išskiriate ar kopijuojate. Tačiau dažnai tenka vienu metu prisiminti keletą teksto dalių iš skirtingų vietų. Tai galima padaryti naudojant „Clipper“ programą.

Tai daugiafunkcinė iškarpinių tvarkyklė, kuri automatiškai išsaugo viską, ką kopijuojate. Prieiga prie kiekvienos kopijos suteikiama bet kuriuo metu. Įrašus galima sugrupuoti, redaguoti, ištrinti ir siųsti draugams. Mokamoje „Clipper“ versijoje taip pat galimas sinchronizavimas internetu, paieška ir dinaminės vertės įterpimas.

7. Kelių programų pašalinimas vienu metu

„Švarioje“ „Android“ versijoje trūksta grupinio programų pašalinimo funkcijų. Tai leistų pasirinkti tik reikiamas programas, o nereikalingų atsikratyti vienu paspaudimu. „UnApp“ padės tai išspręsti. Jos pagalba vienu metu galima pašalinti nors ir 10 programų, nepažeidžiant sistemos įrankių.

8. Visiškas tinklo veiklos valdymas

„Android“ turi funkcijas, skirtas srauto suvartojimui kontroliuoti, tačiau jos nevertos lygintis su tais įrankiais, kuriuos turi „Datally“. Ši programa stebi kiekvieno seanso srautą, pateikia daug išsamesnius statistinius duomenis, taip pat leidžia nustatyti draudimus prisijungti prie tinklo atskiroms programoms.

Viename iš naujausių „Datally“ atnaujinimų pasirodė svečio režimas su tam tikrais apribojimais, dienos limitu ir galimybe stebėti nenaudojamų programų duomenų perkėlimą. Visu tuo būtų verta papildyti „Android“ operacinę sistemą, ypač atsižvelgiant į tai, kad „Datally“ kuria pats „Google“.

9. Greitų nustatymų sąrašo išplėtimas

„Android“ vartotojai jau seniai gali pakeisti greitųjų nustatymų sąrašą, tačiau išplėtimo elementų yra labai mažai. Trūksta daug naudingų koregavimų, kuriuos galima gauti tik naudojant trečiųjų šalių programas.

Paprasčiausias būdas yra naudoti „Quick Settings“ programą. Ji leis jums pasirinkti piktogramas, kurias bus galima pridėti greitų nustatymų skydelyje. Čia yra viskas, ko jums reikia: nuo paprastų sistemos parinkčių iki programų paleidimo piktogramų.

10. Programų paleidimo automatizavimas

Nepaisant plačiai paplitusio „Google“ dirbtinio intelekto, „Android“ sistemoje dažnai trūksta paprasčiausio automatizavimo. Pavyzdžiui, nėra galimybės prijungti muzikos paslaugų paleidimo prie ausinių.

Būtent tokį funkcionalumą jums siūlo „Conscient“ programa. Joje reikia nustatyti nustatymus ir pasirinkti programą, kuri bus įjungiama automatiškai. Scenarijų čia nėra daug, bet tai yra geriau negu nieko.