KTU „Startup space“ įsikūrusi inžinierių ir programuotojų komanda sukonstravo vėdinimo įrenginį, užtikrinantį gryną bei švarų orą namuose ir išsaugantį jų šiluminę energiją visais metų laikais. Startuolio sukurtas sprendimas šiemet pretenduoja laimėti Kauno mokslo ir technologijų parko organizuojamus Kauno įmonių inovatyviausių produktų rinkimus.

„Lietuviai – taupūs ir tai yra geras bruožas, paskatinęs imtis ne tik sveikatą tausojančio, bet ir energiją taupančio sprendimo. Mūsų sukurtas kompaktiškas butams, kotedžams ir nedideliems individualiems namams skirtas įrenginys leidžia rūsčią lietuvišką žiemą iškentėti be kosminių sąskaitų už šildymą ir mėgaujantis šviežiu oru. Į patalpą tiekiamas oras filtruojamas sezonui labiausiai tinkančiu filtru: pavasarį apsaugančiu nuo žiedadulkių, vasarą – nuo dulkių, žiemą – nuo smalkių“, – pasakoja įmonės vadovas Žilvinas Salialionis.

Specialistas sakosi su kolegomis produktą kūręs darnia ir tvaria aplinka besirūpinančioms nekilnojamojo turto vystymo įmonėms. Griežtėjantys reikalavimai būstų energiniam efektyvumui diktuoja rekuperatoriaus poreikį kiekvienuose namuose, o augantys gyvenimo kokybės standartai verčia atsigręžti į sveiką gyvenseną, kurios vienas iš esminių poreikių yra švarus ir šviežias oras.
OXYGEN

Inžinieriai, kurdami gaminį, konsultavosi su KTU mokslininkais, sprendimą vystė Lietuvos ir Europos laboratorijose. Pernai įrenginys, pavadintas „OXYGEN X-Air C200“, pateko tarp 12 geriausių Europoje tvariosios energetikos startuolių konkurse „PowerUp! by InnoEnergy“. Šiemet jaunos komandos kūrinys sulaukė dėmesio Kopenhagoje vykusiame Pasaulio universitetų startuolių taurės turnyre. Kauniečių startuolio sprendimą Lietuvoje jau diegia nekilnojamojo turto vystytojas „Citus“ viename didžiausių projektų Vilniuje – „Karaliaučiaus slėnis“.