Kauno mokslo ir technologijų parke įsikūrusi jauna įmonė „Rubedos“ pateko į naująjį Mariaus Jovaišos fotoalbumą „Neregėta Lietuva“, kuriame kartu su kitomis Lietuvos vardą garsinančiomis įmonėmis reprezentuoja šalies inovacijų potencialą.

Kauniečiai sukūrė trimatės aplinkos suvokimo technologiją – „mąstančias akis“ – savivaldžiams robotams. Įdomu tai, kad prieš porą metų triumfavę Kauno įmonių inovatyviausių produktų rinkimuose šiandien inovatoriai džiaugiasi rinkos potencialu.

Lietuviai – robotų treneriai

Sukurta inovacija yra išmanusis prietaisas, kuris ne tik savarankiškai stebi roboto aplinką, bet ir interpretuoja stebimą vaizdą roboto naudai, t.y. „mąsto“. „Rinkoje galima rasti nemažai specializuotų sprendimų, kurie tik „mato“ arba tik „mąsto“, tačiau beveik nėra ekonomiškų, integruotų sprendimų, kurie daro ir viena, ir kita bei leidžiasi patogiai ir greitai apmokomi atlikti naujas užduotis“, – pastebi „Rubedos“ bendraįkūrėjas Linas Vaitulevičius.

Tokius prietaisus, sukurtus kartu su Vytauto Didžiojo bei Kauno technologijos universitetų mokslininkais, išbando užsienio robotikos sprendimų kompanijos, diegiančios robotus gamybos pramonėje, gynybos sektoriuje. Savo produkto bei kitų technologijų pagrindu įmonė vysto specializuotą gamybinės logistikos automatizavimo sprendimą.

„Nors šiuo metu negalime atskleisti šio sprendimo klientų, tačiau galime pasigirti naujausiais pasiekimais: bendradarbiavimu su robotikos gamintojais „ABB“, grafinių vaizdo procesorių gamybos kompanija „NVIDIA“, bei indėliu paleidžiant Lietuvos robotikos skaitmeninių inovacijų centrą „LT robotics DIH“, administruojamą „Lietuvos robotikos asocijacijos“, kurios bendrasteigėjai esame“, – vardija L. Vaitulevičius.

Būdama Kauno mokslo ir technologijų parko inovacijų bendruomenės dalimi, įmonė atsisakė įprasto paslaugų teikimo verslo modelio ir prieš keletą metų pasuko Lietuvoje beveik nepramintu robotikos mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir naujų produktų vystymo keliu. Įmonės kūrėjams pavyko įtikinti Lietuvos mokslų tarybą finansuoti mokslinių tyrimų veiklą, vėliau – pritraukti rizikos kapitalo investiciją tolimesniam robotikos produktų vystymui.

„Galiausiai startuolis sugebėjo užbaigti produkto kūrimą ir pasirengti masinei gamybai. Paprastai startuoliui tai yra „misija (ne)įmanoma“, bet mums pavyko savarankiškai pasiekti produkto brandą, kai galime pradėti masinę gamybą“, – akcentuoja verslininkas.

Kviečia rinkti 2018-ųjų inovatyviausią produktą

„Mąstančios akys“ robotams – vienas iš inovatyvių produktų, rinkoje sulaukusių sėkmės, prieš porą metų išrinktas nugalėtoju Kauno įmonių inovatyviausių produktų rinkimuose. Kokias naujoves startuoliai sukūrė šiemet? Kauno mokslo ir technologijų parkas kartu su KTU „Startup Space“ inicijuoja inovatyviausių produktų ir technologijų rinkimus ir jūsų dėmesiui pristato vienuolika Kaune sukurtų inovacijų. Kviečiame susipažinti ir balsuoti už verčiausią pelnyti metų inovatyvaus produkto titulą.

„Tai, ką šiandien įvardijame kaip inovacija, po šimtmečio, vadinsime istorija, bet į istoriją patenka tik patys verčiausi ir labiausiai šiandieną keičiantys išradimai. 2018-aisiais vien Kauno mokslo ir technologijų parkas išaugo į daugiau nei 100 jaunų verslų jungiančią inovacijų bendruomenę, kuri kasmet sukuria daugiau nei 70 novatoriškų technologijų ir sprendimų. Kituose Kaune veikiančiuose startuolių inkubatoriuose taip pat išvystytos perspektyvios inovacijos tiek naudojantis, pavyzdžiui, išpopuliarėjusia blockchain technologija, tiek inžineriniais sprendimais“, – sako Kauno mokslo ir technologijų parko Inovacijų ir verslumo departamento direktorius Paulius Nezabitauskas.

Jauni verslai šiemet sukūrė ir rinkoje išbando išmanaus interjero apšvietimo, daiktų interneto, informacinių ir komunikacinių technologijų, atsinaujinančios energetikos, medicinos, inžinerijos ir kitų sričių inovacijas. Susipažinkite su naujausiais startuolių produktais ir balsuokite už labiausiai patikusį. Daugiausiai skaitytojų balsų sulaukę produktai bus apdovanoti gruodžio 7 d. vyksiančiame Kauno mokslo ir technologijų parko renginyje „Kauno įmonių inovatyviausių produktų apdovanojimai 2018“.

Balsuokite ir išrinkite inovatyviausią produktą: