Kartu su „Telia“ atstovu Audriumi Stasiulaičiu jis paaiškino, kaip vykdomos telefoninių sukčių atakos ir koks jų tikslas.

Manoma, kad telefoninių sukčių atakos prasidėjo dar penktadienį ryte. Tuomet telekomunikacijų bendrovių specialistai pastebėjo neįprastų skambučių laviną ir užblokavo juos. Lietuvos gyventojai negalėjo nei skambinti, nei siųsti trumpąsias žinutes į Mozambiką.

„Tai nėra nei pirma, nei paskutinė tokia ataka. Gerai tai, kad žmonės pamažu pradeda suvokti, kad ne į visus neaiškius skambučius reikia atsakyti ir perskambinti“, – sakė Andriulis.

Specialistai pabrėžė, kad už atsilieptą skambutį, jei esate Lietuvoje, mokėti nereikia. Įeinantys skambučiai yra apmokestinami užsienyje, kai klientai naudojasi „Roaming“ paslauga, bet operatoriaus nustatytu tarifu.

„Joks Mozambike esantis žmogus negali nustatyti, kad Lietuvoje gyvenančios Anelės skambutis kainuos tris eurus“, – sakė L. Andriulis.

Kaip veikia tokia sukčiavimo sistema? A. Stasiulaitis sako, kad sunku nustatyti, ar skambinę sukčiai yra iš Mozambiko, tačiau akivaizdu, kad jie turėjo sutartį su Mozambiko ryšio tiekėju.

„Sukčiai gauna tik dalį pinigų, kuriuos jūs, paskambinę Mozambiko numeriu, sumokate operatoriui. Visas šitas sukčiavimo modelis iš principo yra paremtas įprastų modelių telekomunikacijos versle imitavimu. Tik tiek, kad sukčiai neturi savo tinklo, į kurį įeina didžiulis kiekis skambučių, iš kurių jie gauna tam tikrus centus. Sukčiai greičiausiai yra išsinuomavę tris keturis numerius ir iš jų skambinėja po visą pasaulį, kad sugeneruotų milijonus įeinančių skambučių“, – veikimo schemą paaiškino A. Stasiulaitis.

Kiekvienas operatorius už skambučių priėmimą gauna tam tikrą mokestį. Kai Lietuvos abonentams skambina numeriais iš Vokietijos ar kitos šalies, užsienio operatorius moka tarptinklinio sujungimo mokestį. Jei Mozambiko sukčiai už kiekvieną įeinantį skambutį gauna 20 ar 50 centų, jie susitaria su operatoriumi, kad automatiškai paleis šimtus tūkstančių skambučių ir pasidalins iš sujungimo mokesčio gautas pajamas.

Specialistai tikina, kad sukčių tikslas – atakuoti išsivysčiusių šalių gyventojus, kurie yra pajėgūs susimokėti už skambučius. Praėjusį savaitgalį tie patys Mozambiko telefoniniai sukčiai atakavo ir Airijos gyventojus.

„Mūsų partnerio Airijoje duomenimis, per valandą ten būdavo atliekama iki 50 tūkst. skambučių. Atakuojamos šalys, kurių gyventojai gali sau leisti atskambinti“, – sakė A. Stasiulaitis.

Telekomunikacijų verslo ekspertas L. Andriulis pastebi, kad Lietuvos mobilaus ryšio operatoriai skiriasi savo techninėmis galimybėmis.

„Telia“ turi automatinę antisukčiavimo sistemą, kuri automatiškai pastebėjo telefonines atakas dar penktadienį ryte ir tyliai ramiai užblokavo jas. Jei tokias sistemas būtų turėję visi trys operatoriai, mes net nebūtume sužinoję apie ataką iš Mozambiko. Sukčiai bando, ieško operatorių, kurie tokių sistemų neturi ir leido tiems skambučiams eiti iki pat sekmadienio vakaro“, – sakė L. Andriulis.

Kaip sukčiai sužinojo telefono numerius tų žmonių, kuriems skambino? Specialistai tikina, kad nėra žmogaus, kuris sėdėtų ir rinktų jūsų numerį, viską daro robotas, kuris atsitiktine tvarka renka pasirinktos šalies telefono numerius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)