Įrengti juos labai sunku, nes ten nėra ir vandentiekio, kanalizacijos linijų. Tačiau šiam tualetui nei vieno, nei kito nereikia.

Savo tualetus namie mes priimame kaip savaime suprantamą dalyką. Atlikę savo reikalus tiesiog nuleidžiame vandenį ir vėl viskas būna švaru, kaip ir turi būti. Tačiau milijardai pasaulio žmonių tokios prabangos neturi ir tai yra ne tik švaros bei orumo klausimas. Žmogaus išmatose noriai veisiasi virusai ir bakterijos, kurios sparčiai plinta Afrikoje, Indijoje, kituose varginguose pasaulio regionuose.

Problema ir tai, kad valstybiniai infrastruktūros projektai dažnai aplenkia vargingas vietoves ir vandens ar kanalizacijos ten tiesiog nėra. Lauko tualetai, kuriuos taip pat turi ne visi, teršia aplinką ir nesuteikia norimos apsaugos nuo bakterijų. Štai čia ir yra didžiulis Gatesų fondo finansuoto tualeto privalumas.
Billas Gatesas pristato nanomembranos tualetą

Šis tualetas naudoja nanomembranos technologiją, kuri padeda išvengti vandens būtinybės. Įdomu tai, kad didžioji šio tualeto dalis yra mechaninė, neskaitant atliekų deginimo kameros, bet apie viską iš pradžių.

Atlikę gamtinius reikalus žmonės nuleis klozeto dangtį, kuris yra sujungtas su keliais krumpliaračiais. Šie apverčia atliekų indą ir jį išvalo, atliekos krenta žemyn į rezervuarą. Po kiek laiko šio rezervuaro dugne nusistovi kietos atliekos, kurios mechaninio Archimedo sraigto pagalba yra perkeliamos į kitą kamerą, kur išmatos tampa smulkiomis, sausomis granulėmis. Jos tuomet krenta į deginimo kamerą, kur virsta pelenais, kuriuos reikia pašalinti kartą per savaitę, ir energija. Ši elektros energija yra vėliau naudojama paties tualeto veikimui – jos reikia nanomembranų filtro efektyvumui užtikrinti. Tačiau mokslininkai teigia, kad tokie tualetai gali įkrauti ir išmaniuosius įrenginius.
Billo Gateso finansuotas nanomembranos tualetas

Tuo tarpu šlapimas keliauja aplink degimo kamerą, kur sušyla ir tiesiai per nanomembranų filtrą į rezervuarą po tualetu. Filtrai yra tokie efektyvūs, kad išvalytas vanduo gali būti naudojamas valymo reikmėms ir augalų laistymui. Filtrus tenka keisti kiekvieną mėnesį, tačiau jie gali būti perdirbami.

Kaip veikia tualetas, kuriam nereikia vandens ir kanalizacijos:

Tai yra išties svarbus išradimas, kuriam nereikia intensyvios priežiūros ar įrengimo. Jis pats sukuria sau reikalingą elektros energiją, jam nereikia vandens ar kanalizacijos sistemos. Pirmasis veikiantis prototipas bus sukurtas ir išbandytas kitais metais.

Billas Gatesas aktyviai dirba šia linkme. Jis nori išspręsti pasaulinę tualetų problemą, todėl ieško ir investuoja į daugiausiai žadančius gaminius bei technologijas. Į švarų vandenį ir ekologišką atliekų tvarkymą Gatesai jau investavo daugiau nei 200 milijonų dolerių, tačiau dar didesnės investicijos laukia ateityje, kai sukurtas technologijas reikės pritaikyti praktikoje.