Ir iš tiesų – aktyviai naudojantis telefono kamera, taip pat filmuojant, dažnai naudojantis įvairiausiomis programėlėmis bei kaupiant ar laikant telefone daug failų, nesunkiai galima pasiekti telefono atminties ribą. O ką daryti tada arba kaip to laiku išvengti?

„Bitės Profai“ pranešime žiniasklaidai dalinasi patarimais, kurie padės papildoma telefono atmintimi pasirūpinti iš anksto arba lengvai išsisukti iš situacijos, kai išmaniojo atmintis netikėtai persipildo.

„Kova su vietos stygiumi telefone gali būti paprasčiausiai nesibaigianti: įsigyji naują telefoną su didesne atmintimi, bet nė nepastebi, kad daugiau fotografuoji ar prikaupi failų ir vėl matai, jog talpos stulpelis jau raudonas. Tam, kad to pavyktų išvengti, geriausia yra stebėti tiek savo įpročius – nuo domėjimosi programėlėmis iki fotografavimo ar filmavimo – ir visada prisiminti, kiek vidinės atminties yra telefone bei ją vis pasitikrinti. O kitas, daug svarbesnis žingsnis yra perpildžius turimą vietą telefone nepasimesti ir žinoti, ką reikėtų daryti toliau“, – sako „Bitės Profas“ Gintaras Gruodis ir dalinasi penkiais patarimais, kaip prasimanyti daugiau vietos telefone.

Pirmasis patarimas: pradėkite nuo telefono talpos nustatymų

G. Gruodis pastebi, kad vienas paprasčiausių ir mažiausiai laiko bei pastangų kainuojantis būdas pasididinti telefone turimos vietos rezervus – atidžiai peržiūrėti telefono talpos nustatymus.

„Pirmas dalykas, ką vertėtų padaryti persipildžius telefono atminčiai, tai nueiti į telefono nustatymus ir peržiūrėti, kiek vietos jame užima kiekviena programėlė. Gali būti, kad kažkurios programėlės – ar jose sukaupta informacija – užima labai daug vietos, o jūs apie tai net nežinojote, tad patikrinti verta jas visas.

Papildomą dėmesį visuomet siūlau skirti ir „Netflix“, „Spotify“ ar panašioms programėlėms, kurios leidžia atsisiųsti turinį į telefoną ir žiūrėti jį neturint prieigos prie interneto. Taip pat patartina pasitikrinti ir tas programėles, kurios podėliuoja („kešuoja“) turinį, pavyzdžiui, visiems gerai žinomas bei dažnai naudojamas „Google Maps“, nes šis procesas irgi atliekamas laisvos vietos telefone sąskaita. Kita vertus, nereikėtų trinti pagrindinių telefono sistemų ar duomenų, nes dėl to gali apskritai sutrikti telefono veikla bei jo funkcijos“, – pataria G. Gruodis.

Antrasis patarimas: kai kurie telefonai iš karto aprūpina atminties atsargomis

Pasak G. Gruodžio, perkant naują telefoną ir žinant, kad vietos telefone tikrai netaupysite, iš karto verta pasidairyti telefonų, kurie siūlo papildomus vietos rezervus: „Perkant naujuosius „Samsung“ išmaniuosius telefonus, pavyzdžiui, „s9“, „s9+“ ar „Note9“ įrenginius, pirkėjams suteikiama net 100 GB talpos „OneDrive“ saugykla.

Su tokiais vietos rezervais galima nuversti kalnus, tačiau svarbu iš anksto pasidomėti, nes ne visi telefonai turi tokius pasiūlymus. Kita vertus, beveik visi gamintojai siūlo ir savo talpyklas, kuriose galima patogiai laikyti duomenis: „Apple“ įrenginiai siūlo „iCloud“, „Huawei“ – „Huawei Mobile Cloud“, o „Samsung“ – „Samsung Cloud“, tad rinktis visuomet bus iš ko.“

Trečiasis patarimas: po ranka visuomet pravartu turėti atminties kortelę

„Jei naudojatės „Android“ telefonu, vienas paprasčiausių būdų pasididinti tokio telefono atminties rezervus yra įsigyti atminties kortelę. Tačiau reikėtų turėti omenyje, kad ši priemonė tinka tais atvejais, jei turite prifilmavę ar prifotografavę daug medžiagos ir norite ją kur nors perkelti, kad atlaisvintumėte daugiau vietos.

Pasinaudoti šia gudrybe perkant naują telefoną, kuriame yra labai mažai vietos, o vėliau nusiperkant talpią atminties kortelę nepavyks, nes kortelėje negalima išsaugoti programėlių. Tad ši gudrybė tikrai veikia, bet paties telefono vidinės atminties naudojantis ja padvigubinti ar praplėsti nepavyks. Tuo metu jeigu esate „iPhone“ telefonų savininkai, jums aktualus bus sekantis patarimas“, – atkreipia dėmesį G. Gruodis.

Ketvirtasis patarimas: kelkite duomenis į debesį

Kaip teigia G. Gruodis, žmonės labai dažnai žino, kad savo duomenis nesunkiai gali perkelti į įvairias debesų saugyklas, tačiau to nedaro ir visiškai be reikalo ieško sudėtingesnių kelių.

„Vienas paprasčiausių būdų prasimanyti telefone daugiau vietos yra pasinaudoti viena iš nemokamų debesų saugyklų – nuo „Google Drive“ ar „Dropbox“ iki „OneDrive“ ir pan. Žinoma, visos jos turi savo apribojimus, kiek jose duomenų leidžiama patalpinti nemokamai, bet už simbolinį mokestį galima ženkliai pasididinti tokių saugyklų talpą. Geras pavyzdys yra „Apple“ telefonai, kurių „iCloud“ debesų saugyklos talpą nuo 5 GB iki 50 GB galima pasididinti vos už 0,99 Eur mėnesinį mokestį. Todėl tai – paprasčiausias būdas turėti daugiau vietos „iPhone“ savininkams. Tačiau tikrai visada patariu išbandyti ir kitas duomenų saugyklas – dažnai pasitaiko, kad vieniems priimtiniausia viena, o kitiems – visai kita“, – išskiria G. Gruodis.

Penktasis patarimas: įsirašykite supaprastintas programėlių versijas

„Jeigu matote, kad telefone visai nebėra vietos, debesų talpyklos taip pat perpildytos, o po ranka nėra atminties kortelės, jus gali išgelbėti dar viena gudrybė. Paprasčiausiai ištrinkite tokių labai dažnai naudojamų programėlių kaip „Facebook“ ar „Messenger“ standartines versijas ir atsisiųskite supaprastintas jų versijas – „Facebook Lite“ ar „Messenger Lite“.

Atrodo, nedidelis žingsnis, tačiau po šios gudrybės iš karto atlaisvės šiek tiek vertingos vietos ir galėsite atlikti visus norimus veiksmus, o vėliau tiesiog išsitrinti nebereikalingus failus. Taip pat visuomet pravartu pasidomėti, gal ir kitos dažnai naudojamos jūsų programėlės turi supaprastintas savo versijas“, – atkreipia dėmesį G. Gruodis.

Šeštasis patarimas: netikėkite programėlių pažadais

G. Gruodžio teigimu, bandant išsirūpinti daugiau vietos telefone, labai svarbu nepadaryti klaidos ir nepatikėti apgauti bandančiomis programėlėmis, kurių pažadai dažnai neatitinka realybės: „Šiandien, kai socialiniuose tinkluose itin lengva reklamuoti savo paslaugas ar produktus, akis gali užkliūti už daug žadančių reklamų, susijusių ir su telefono atmintimi.

Pavyzdžiui, galite pamatyti reklamą programėlės, kuri turėtų paspartinti jūsų telefoną, išvalyti visus virusus ar net padidinti telefono atmintį. Ironiška, bet tokios programėlės ne tik nesuteiks jums daugiau vietos telefone, bet užims jos dar daugiau. Taip pat tokiose programėlėse dažnai slepiasi virusai, vien dėl jų gali sulėtėti telefonas bei padaugėti įvairių reklamų. Todėl geriausiai tokiomis programėlėmis nepasitikėti visai ir iš karto pereiti prie patikrintų metodų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)