„Momentas, kai supranti, kaip viskas trapu, o nuo didelės bėdos skiria tik akimirka ir kiniška telefono baterija. Taip atrodo vaiko telefonas po šios nakties. Taip, žinau. Pagal rekomendacijas reikia įrenginį prijungti krautis ir į jį žiūrėti, kol pritvinks energijos. Pagal gyvenimą viskas kiek paprasčiau. Įkiši kroviklį ir palieki.

Taip ir šį kartą. Kol vakar naktį nepažadino garsus pokštelėjimas. Keletas sekundžių susiorientuoti ir iš dūmų pilno kambario išvesti vaiką. Laimei, svilo tik telefonas ir baldai. Atviros ugnies nebuvo. Sprogo kiniška baterija“, – socialiniame tinkle savo išgyvenimais pasidalijo Arūnas.

Maždaug prieš šešerius metus įsigytą „Samsung Note“ jis atidavė sūnui. Originali baterija jau nebeveikė, tad prieš maždaug pusantrų metų jis parduotuvėje nupirko neoriginalią.

„Originalių baterijų senam modeliui tiesiog neberadau. Taip juk yra, kad senesniems modeliams nebeįmanoma rasti nei originalių baterijų, nei dėklų. Gamintojas taip skatina pirkti naują įrangą. Toks verslas. Ta baterija veikė gerai, nekaisdavo, nereikėdavo jos dažnai krauti“, – pasakojo vilnietis.

Tačiau vieną naktį prie pat vaiko lovos paliktas krautis telefonas susprogo. Arūnas įtaria, kad greičiausiai baterija jau buvo nusidėvėjusi, įvyko trumpas jungimas ir sprogimas.

Ką daryti, kad tokia pavojinga situacija nepasikartotų? Ar dėl sprogimo kalta neoriginali baterija? Kaip teisingai krauti telefoną? Tokius klausimus DELFI uždavė įmonės „Sugedo LT“ telefonų remonto meistrui Juliui.

„Visos baterijos, nesvarbu, ar jos originalios, ar ne, per 1-2 metus praranda savo pradines savybes. Ilgai naudojamoje baterijoje pradeda vykti cheminės reakcijos, pradeda kauptis dujos. Dažniausiai žmonės mums atneša telefonus su lyg balionais išsipūtusiomis baterijomis. Jei jos dar nebūna pažeidusios telefono, tada jas pakeičiame, bet būna, kad jos suskaldo ekraną ar net sprogsta, kaip ir vilniečio Arūno atveju“, – sako Julius.

Meistras tikina, kad gamintojai dažniausiai telefonų baterijoms suteikia metų garantiją. Kiekviena baterija turi numatytą tam tikrą įkrovimų skaičių, kai ta riba būna pasiekta, prasideda problemos: baterija pradeda greitai išsikrauti, visai nebeveikti, kaisti.

Julius pataria kiekvieną kartą telefoną pakrauti tik iki 70-80 proc.

„Kai pilnai įkrauname bateriją, ji greičiau dėvisi. Patarčiau nepalikti krauti telefonų per naktį, ypač šalia lovos. Geriausia nelaukti, kol baterija bus visai išsikrovusi, tiesiog kasdien palikti ją krautis valandėlei“, – pataria telefonų remonto meistras.

Bendrovės „Samsung Electronics Baltics“ atstovai taip pat sutiko pakomentuoti situaciją.

„Rekomenduojame pirkti originalią bendrovės produkciją – įrenginius ar jų priedus, iš patikimų pardavėjų arba firminių parduotuvių, siūlančių tik originalią produkciją. Taip pat nepatariama įrenginių krauti per naktį, ypač pasidėjus juos šalia ar ant lovos“, – DELFI sakė Komunikacijos vadovė Baltijos šalims Liga Bite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)