Daugelis „iPhone“ fanų išskiria tris pagrindinius privalumus – paprastumas, patogumas ir patikimumas. Ir tai tiesa. „iPhone“ veikia greitai ir užtikrintai. Labai paprasta pradėti naudotis ir nereikia klaidžioti nustatymuose. Todėl daugeliui, tiesiog sunku, pasinaudojus „iOS“ operacine sistema, grįžti ar pradėti naudotis „Android“ telefonu.

Didesnis nebūtinai geresnis

Prekyboje pasirodę „iPhone Xs“ ir „iPhone Xs Max“ turi „Super Retina“ berėmius OLED 5,8 ir 6,5 colių ekranus. Mažesnis – identiškas praėjusių metų „iPhone X“ modeliui, o didysis fiziškai tas pats dydis, kaip „iPhone 8 Plus“ ir ankstesni „Apple“ kompanijos „Plus“ dydžio telefonai. Tik ekrano įstrižainė kur kas didesnė.

Tiems, kuriems patinka didesni išmanieji, tai privalumas. Žiūrėti filmus, klipus ar žaisti žaidimus, vienas malonumas. Tačiau nešiotis ir valdyti viena ranka „iPhone Xs Max“ nėra labai patogu. Kur kas patogesnis yra „iPhone Xs“ modelis.

Labiausia dėmesį patraukia nauja auksinė spalva, kuri sukurta naudojant ypatingą technologiją su nerūdijančio plieno apvadais. Kompanija tvirtino, kad telefonuose yra tvirčiausias stiklas dengiantis telefonus. Deja, internete jau pasklido įrašai, paneigiantis kompanijos žodžius. Man taip pat nepavyko jo apsaugoti ir tiesiog keletas mažų įbrėžimų atsirado.

Kad ir kokia graži būtų auksinė spalva, dėklas ar ekrano apsauga šiam telefonui reikalinga.

Abu modeliai – visiškai identiški, skiriasi tik jų dydis.

Pagrindinis naujų modelių privalumas – „A12 Bionic“ procesorius, turintis naujos kartos neuroninį variklį. Tai pirmasis 7nm lustų rinkinys, kuris patenka į rinką jau telefone. Jame yra 6 branduolių pagrindinis procesorius (du „veikimo“ ir keturi efektyvumo branduoliai), 4 branduolių grafikos procesorius turi atnaujintą neuroninį variklį, sukurtą dirbti su dirbtinio intelekto užduotimis. Iki 50 proc. greitesnis grafikos apdorojimas ir 50 proc. mažesnis energijos suvartojimas.

Ir veikia šie telefonai išties greitai kaip ir priklauso flagmanui. Kuo „iPhone“ telefonai išsiskiria, tai greitai veikiančia „iOS“ operacine sistema. Taip pat, kai kurios programėlės tiesiog labiau išbaigtos nei „Android“ telefonuose.

Naujieji modeliai taip pat apsaugoti nuo dulkių ir vandens bei turi IP68 sertifikatą (senesni modeliai – IP67), kuris leidžia panerti po vandeniu 2 metrus ir išbūti iki 30 min.

„Apple“ suteikia tik du pasirinkimus apsaugoti telefoną – veido atpažinimą ir įprastą kodą. Piršto atpažinimo jutiklį ekrane tikriausiai išvysime tik kitais metais. „OnePlus 6T” flagmanas jau šiais metais pristatys telefoną su šia technologija. Palyginimui, nustačius veido atpažinimą „iPhone Xs“ modelyje, norint atrakinti telefoną vis tiek reikia perbraukti ekraną. „OnePlus 6” užtenka pažiūrėti į ekraną ir telefonu jau galima naudotis.

Kamera geriausia „iPhone“ telefone

Pagrindinė kamera liko dviguba 12MP su plataus kampo ir telefoto objektyvais tik pats sensorius šiek tiek padidėjo (nuo 1.22 iki 1.4 mikronų dydžio). Teoriškai, tamsiu paros metu nuotraukos tūrėtų būti geresnės, bet realiai, dar gerokai nusileidžia „Huawei P20 Pro“. Mano mėgstamas „DxOMark“ portalas (vertinantis ne tik telefonus, bet ir kameras bei objektyvus) įvertino „iPhone Xs Max“ 105, kai pusės metų senumo kinų flagmanas „Huawei P20 Pro“ vis dar turi didesnį įvertinimą – 109.

iPhone XS ir iPhone XS Max

Pagrindinis naujųjų „iPhone“ modelių išskirtinumas – išmanusis HDR. Kiekvieną kartą, kai jūs naudojate „Smart HDR“ funkciją, telefonas fiksuoja 4 pilnus kadrus, kitus skirtingų ekspozicijų bei ilgo eksponavimo kadrus šešėlių detalėms. Tada telefonas analizuoja visas nuotraukas, atrenka geriausias ir jas sujungia, kad būtų sukurta optimali jūsų užfiksuotų nuotraukų versija.

Pradėjus naudotis naujuoju „iPhone“, nustatymuose „Smart HDR“ funkcija yra įjungta automatiškai ir kameros pragramėlėje išjungti arba įjungti nėra galimybės. Siūlyčiau išjungti nustatymuose automatinį HDR, tuomet fotografuojant atsiras ikonėlė ir pasirinkimą galėsite padaryti greičiau.

Jei ankstesniuose modeliuose, man šiek tiek trūko ryškumo ir nuotraukos atrodydavo blankios, tai „Xs“ serija atrodo kur kas patraukliau. Spalvos natūralios, tačiau nufotografuotas patiekalas kur kas „skaniau“ atrodo darytas „Samsung Galaxy Note 9“ telefonu nei šiuo atveju su „iPhone Xs Max“. Rezultatas dienos šviesoje puikus, bet prastomis apšvietimo sąlygomis nuotraukos kokybė nuvilia. Ypatingai tai matosi fotografuojant portretus vakare ar ką tik nusileidus saulei, kai šviesos tikrai turėtų pakakti. Priartinus veidą nuotraukoje, vaizdas atrodo labai išblukęs. Šį kartą tai geriausia kamera „iPhone“ telefone, bet ne geriausia lyginant su „Android“ flagmanais.

Priekinė kamera „iPhone Xs“ ir „iPhone Xs Max“ lieka tokia pati kaip ir „iPhone X“ – 7MP, tik šį kartą šiek tiek patobulinta.

Fotografuojant portretus, vėliau galima reguliuoti fono išliejimą taip suteikiant nuotraukoms daugiau profesionalumo. Verta pastebėti, kad išmanusis HDR kartais pagražina veidą ir jis atrodo šiek tiek nenatūraliai fotografuojant priekine kamera. „Android“ telefonuose yra „Beauty“ fotografavimo režimas ir jį galima reguliuoti. „iPhone“ modeliuose tiesiog per daug padailina.

Pasirinkus portreto režimą, objektas labai priartinimas, tad kai kuriais atvejais norit padarytų gražų kadrą reikia atsitraukti. Taip yra todėl, kad tam naudojama antra telefoto kamera, kuri du kartus priartina norimą objektą. Be to, veido pagražinimo funkcija atsiliepia pačios nuotraukos kokybei, vaizdas tampa išplaukęs. Ypač prasta portretų kokybė esant silpnesniam apšvietimui.

Labiausiai pradžiugino video kokybė ir stabilumas. Kol kas ji geriausia iš mano bandytų telefonų. Atrodytų lyg filmuotum su stabilizatoriumi ar naudotum trikojį nors telefoną laikai rankose. Tai yra viena stipriausių „iPhone“ telefonų kameros savybė.

Pradėjus naudotis įrenginiu, nustatyta filmuoti ir fotografuoti „High Efficiecy“ formatu, kuris nėra plačiai naudojamas ir vėliau gali kilti keblumų pasinaudoti failais. Video kodekas yra H.265, o ne H.264 plačiai naudojamas, todėl ne visi kompiuteriai dar palaiko šį formatą. Jei pageidausite filmuoti maksimalia raiška 4K 60 kadrų per sekundę, 64 GB vidinės talpos tikrai neužteks. Rašo, kad 1 minutė vaizdo įrašo užima 400 MB, bet mano nufilmuotas 19 sekundžių vaizdo įrašas šiuo „High Efficiecy“ formatu užėmė net 500 MB.

Trūkumai

Per pristatymą girdėjome daug skaičių, bet nieko apie baterijos talpą. Naujasis „iPhone Xs“ veiks 30 min. ilgiau nei „iPhone X“, o „iPhone Xs Max“ net pusantros valandos ilgiau nei praėjusių metų „X“ modelis, tačiau viskas priklauso nuo telefono naudojimo.

Abu modeliai turi greito krovimo galimybę, tačiau ir čia kompanija nori užsidirbti. Pakuotėje vis dar įdėtas seno tipo pakrovėjas, o už norą greitai įkrauti teks susimokėti. Baterija dviejų parų tikrai neatlaikys, nebent išmaniuoju naudositės neaktyviai. Labiausiai erzina krovimo laikas, ypač „iPhone Xs Max“ modelio. Jei telefoną pilnai iškrausite, įkrauti prireiks net 4 valandų. Labai nepatogu. Galima palikti telefoną krautis per naktį, bet specialistai to daryti nerekomenduoja.

Keisčiausia tai, kad „iPhone Xs Max“ modelis nesikrauna, jei ekranas yra neaktyvus. Telefoną būtinai reikia pažadinti ir net juo pasinaudoti, kad šis pradėtų krautis. „Apple“ kompanija pripažino šį gedimą ir su atnaujinimu turėtų šią problemą išspręsti. Labai dažnai pasitaiko, kad pirmieji nusipirkę telefonus nuo pardavimų pradžios, susiduria su didesniais ar mažesniais trūkumais, kurie ištaisomi su atnaujinimais.

Mažiausia kaina „iPhone Xs“ 64 GB 1179 Eur, o „iPhone Xs Max“ 64 GB 1279 Eur ir už tokią kainą norėtųsi tiesiog geriausio išmanaus telefono. Tiek „Samsung Galaxy Note 9“, „Huawei P20 Pro“ ar net „OnePlus 6“ veikia greitai ir puikiai. Ir visi šie trys modeliai turi greito krovimo technologiją, kaip ir naujieji „iPhone“.

Dabar yra 2018 metai, o „Apple“ tik dabar pristato modelius su dviejų SIM kortelių palaikymu. Šiek tiek keistoka, nors tai ir žingsnis į priekį. Deja, tuo galės pasinaudoti net ne visos šalys. Lietuvoje tokios galimybės taip pat nebus.

Kamera gera, bet ji nusileidžia jau pusę metų rinkoje esančiam „Huawei P20 Pro“. Netrukus pasirodys „Huawei Mate“ serijos modeliai, o ateinančių metų pradžioje tiek „Samsung“, tiek kiti gamintojai pasiūlys kur kas patrauklesnes kamerų galimybes. Vien gandai apie net penkias pagrindines kameras turinčią „Nokia“ skamba viliojančiai.

Dėkoju telekomunikacijų bendrovei „Bitė“ už „iPhone Xs“ auksinės spalvos, „Telia“ už „iPhone Xs“ tamsiai pilkos spalvos ir „iDeal“ už „iPhone Xs Max“ auksinės spalvos telefonus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)