Pranešime žiniasklaidai Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, pateikia 4 stebinančius faktus apie išmaniuosius.

1. Kas anksčiau – „iPhone“ ar „iPad“?

Nors „iPad“ buvo pristatytas keliais metais vėliau nei pirmasis „Apple“ išmanusis, iš tiesų – planšetė buvo ankstesnis šio gamintojo projektas nei telefonas. Be to, būtent ji ir įkvėpė sukurti pirmąjį „iPhone“.

2010-aisiais vienas iš „Apple“ įkūrėjų Steve Jobs interviu „All Things D“ pasakojo, kad visa ko pradžia buvo jo noras sukurti multifunkcinį liečiamą ekraną, kuriuo jis pasidalino su savo komanda. Po pusmečio ji šią idėją sėkmingai įgyvendino. Kai planšetės prototipinė versija dar buvo papildyta ir slinkimo (angl. Scroll) funkcija – S. Jobs nusprendė visa tai pritaikyti išmaniajame. Telefono projektas tapo svarbesnis, todėl planšetė buvo atidėta į šalį iki 2010-ųjų.

2. Kurio telefonų gamintojo klientai ištikimiausi?

Praėjusiais metais portalo „Statista“ pateikti apklausos rezutatai parodė, kad ištikimiausi savo pasirinktam telefonų gamintojų prekės ženkui yra „iPhone“ ir „Samsung“ savininkai. Mažiausiai prisirišę – turintys „Nokia“ išmaniuosius.

Net 92 proc. apklaustų „iPhone“ savininkų teigė, jog, jei artimiausiais metais atsinaujintų telefoną, tikriausiai ir vėl rinktųsi „Apple“ įrenginį. Gamintojo nekeistų 77 proc. besinaudojančių „Samsung“ telefonais ir tik 42 proc. turinčių „Nokia“.

3. „Samsung“ uždirba iš „iPhone“ pardavimų

Nors apie „Apple“ ir „Samsung“ dažniausiai yra kalbama kaip apie didžiausius konkurentus, šie gamintojai yra susieti ir stipriu priklausomybės ryšiu. Korėjiečių bendrovė „Samsung“ yra vienintelė įmonė, kuri OLED ekranus, NAND atmintines bei DRAM lustus gali gaminti tokiais kiekiais, kurie atitiktų „iPhone“ įrenginių paklausą.

„The Wall Street Journal“ praėjusiais metais skaičiavo, kad kiekvienas parduotas jubiliejinis Apple išmanusis „iPhone X“ konkurentams uždirbs 110 JAV dolerių. Tiesa, vis pasigirsta gandų, jog „Apple“ žvalgosi antrojo partnerio, galinčio tiekti OLED ekranus – dažniausiai minimas kitas Korėjos gamintojas „LG“. Vis tik nei viena pusė tokio bendradarbiavimo nepatvirtino.

4. Išmanieji ir brangieji metalai

Pastaruoju metu pasaulyje kasmet yra parduodama virš milijardo naujų telefonų, o tai reiškia, kad didelis kiekis senųjų tiesiog nugula stalčiuose arba sąvartynuose. Tačiau beveik kiekvienas telefonas gali būti perdirbamas.

Išmaniuosiuose yra įvairių brangiųjų metalų: platinos, aukso, sidabro ar vario, taip pat perdirbamo plastiko bei panaudojamų elektroninių detalių. Nebereikalingus įrenginius perdirbimui surenka buitinės technikos ir elektronikos parduotuvės, o daugelis telefonų gamintojų – arba superka savus telefonus, arba už juos pritaiko nuolaidą įsigyjantiems naujesnės kartos išmaniesiems.

Šaltiniai:
The Wall Street Journal
Statista
All Things D

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)