Europos įstatymų leidėjai patvirtino audringas diskusijas keliančią autorių teisių direktyvą.

Penki Lietuvos europarlamentarai balsavo už šį dokumentą, prieš buvo keturi.

Už direktyvą balsavo europarlamentarai Valentinas Mazuronis, Viktoras Uspaskichas, Laima Liucija Andrikienė, Algirdas Saudargas ir Vilija Blinkevičiūtė.

Prieš buvo Valdemaras Tomaševskis, Petras Auštrevičius, Antanas Guoga ir Bronis Ropė.

Daugiausiai ginčų kilo dėl 11 ir 13 dokumento straipsnių.

11-asis straipsnis numato galimybę žiniasklaidos priemonėms gauti pajamų iš „Google“ ir kitų paieškos sistemų, kurios pateikia nuorodas į jų publikuojamą turinį arba jo fragmentus.

Itin prieštaringai vertinamas ir 13-asis direktyvos straipsnis – jame numatoma, kad internetinės platformos, tokios kaip „Youtube“, turi būti teisiškai atsakingos už autorinėmis teisėmis apsaugotą turinį, kurį į jų platformas talpina naudotojai. Už šią nuostatą aktyviai pasisakė muzikos, kino kūrėjai.

Direktyvą palaikęs V. Mazuronis sako, jog žiniasklaidai turi būti sąžiningai atlyginta už turinį, iš kurio uždirba interneto milžinai.

„Aš manau, kad iš tiesų ta problema yra reali, nes pirminę informaciją ruošiantis lygmuo įdeda ir finansinius, ir žmogiškuosius resursus“, – BNS sakė politikas.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad kompensacijų iš „Google“ ar „Facebook“ reikėtų reikalauti siekiant, jog „didžiosios platformos neužsidarytų ir internetinės laisvės lygmuo nesumažėtų“.

V. Mazuronis tvirtino, kad tolimesnėse diskusijose dėl 13 direktyvos straipsnio įgyvendinimo reikės užtikrinti, kad nuo jo nenukentėtų nesiekiantys užsidirbti eiliniai vartotojai.

„Reikės atrasti maksimalų kompromisą neskriaudžiant informacijos gamintojų, bet ir neužsmaugiant interneto laisvės“, – kalbėjo europarlamentaras.

P. Auštrevičius BNS sakė, jog nuo naujo reguliavimo nukentėtų ne tik interneto milžinai, bet ir mažesnės platformos.

„Mes siūlėme daugiau išlygų šioje srityje, bet pasiliko tie ribojimai, kurie palies ir mažąsias svetaines, kur labai dažnai nekvepia kažkokiu ypatingu pelnu“, – teigė įstatymų leidėjas.

„Matyt, skaitmenos amžiui kai kurie politikai nėra visiškai pasiruošę ir tai gali grėsti nemaloniais įvykiais mažinant prieigą prie informacijos“, – pridūrė jis.

Europos parlamento narys sakė, kad patvirtintos nuostatos įves „lengvą cenzūrą“.

„Aš nesitikiu, kad Europoje bus politinė cenzūra, bet techninė cenzūra, turint tokius formalius kriterijus galvoje, taip pat gali atsirasti. O po to kas gali žinoti, kur nuvingiuos keleliai“, – kalbėjo P. Auštrevičius.

Likę europarlamentarai iš Lietuvos Rolandas Paksas ir Zigmantas Balčytis balsavime nedalyvavo.

Po balsavimo Briuselyje diskusijos dėl autorių teisių direktyvos kelsis į iš bendrijos narių atstovų sudarytą Tarybą. Po to projektas vėl grįžtų į Europos Parlamentą galutiniam balsavimui.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją