Taip pat vyrauja stereotipas, kad technologijų sritis, inžinerija yra vyriškos specialybės. Pamenu, mane net keli giminaičiai atkalbinėjo, kad nesirinkčiau taikomosios matematikos studijų, kurias sėkmingai pabaigiau“, – sako ką tik iš Londono grįžusi „Women Go Tech“ (WGT) programos dalyvė Kristina Draudvilaitė.

Lietuvė kartu su dar dviem šios programos dalyvėmis neseniai grįžo iš projekto partnerio „Barclays“ organizuotos kelionės, kurios metu lankėsi „Rise London“ biure, „Barclays“ ofise, susitiko su startuoliais ir jų mentoriais, stebėjo, kaip mokyklos dar nelankantys vaikai kuria mobiliąsias aplikacijas, rašoma pranešime žiniasklaidai. Ir, kaip pati prisipažįsta, įsitikino, jog technologijų srities lyderių ir vadovų sėkmės paslaptis nėra tokia jau sudėtinga – norint siekti savo užsibrėžtų tikslų, reikia tiesiog nuolat mokytis ir nuoširdžiai dirbti.

Londono pamokos – pasitikėjimas savimi ir namų darbai

Visos trys merginos jau turi kuo pasigirti – jos dalyvavo „Women Go Tech“ – pirmojoje mentorystės programoje Lietuvoje, skirtoje studentėms ir profesinį kelią pradėjusioms moterims, kurias domina karjera technologijų sektoriuje. Be to, jos visos tapo ir projekto partnerio „Barclays“ operacijų centro Lietuvoje globotinėmis, o tai reiškia, kad ugdymas ir bendradarbiavimas nenutrūko vos pasibaigus programai.

„Buvau tik žengusi pirmuosius žingsnius su savo startuoliu – reklaminių veidrodžių projektu, buvome sukūrę reklaminį veidrodį ir siekėme patekti į rinką – paprastus veidrodžius viešose erdvėse pakeisti į reklaminius. WGT programos metu patikrinome savo idėją rinkoje, visi atsakymai rodė, kad idėja gera, verslas turi potencialą, reikia eiti pirmyn ir dabar už kelių mėnesių veidrodžiai pasieks rinką“, – džiaugėsi Karolina Gailė.
Karolina Gailė

Gavusi galimybę apsilankyti startuolių Mekoje – Londone, kur sėmėsi įkvėpimo iš „Rise London“ vadovės Magdalenos Kron bei „Barclays“ darbuotojos – lietuvės Olgos Lagun, kurią karjera IT srityje atvedė iš Lietuvos į Londoną, mergina tikina su dar didesne jėga kibsianti į darbus.

„Sutikome labai skirtingus žmones iš skirtingų erdvių: atsipalaidavusius fintech startuolių bendruomenės atstovus ir pasitempusius „Barclays“ atstovus. Tačiau visi šie žmonės yra tikri savo sričių profesionalai ir labai šiltai mus priėmė, skatino veikti ir nebijoti: „Junkis, bendradarbiauk, švęsk“, „Disciplina sukuria laisvę“, „Jūs neturite, ko bijoti, nes užsidirbote teisę kalbėti ir niekas šiandien nežino temos, apie kurią pasisakysite, geriau nei jūs pats“, „Pasitikėkite savimi ir visada darykite namų darbus“, – išgirstais paskatinimais dalijosi pašnekovė.

Mergina džiaugėsi, kad laiko pasikalbėti ir pasidalinti gerąja patirtimi rado net tokie savo srities lyderiai kaip „Barclays“ tarpfunkcinių finansinių technologijų vadovas Steve Patterson bei grupės finansinių technologijų vadovas Roger Plummer.

Jaunoji verslininkė pripažįsta, kad IT ir technologijų sritis – vis dar nauja žemė moterims, tad norint čia išgyventi, reikia „pasitempti“ ir nenustoti tobulėti.

„Ne visos moterys, kurias domina technologijos, turi pakankamai pasitikėjimo žengti į šią sritį ir vertinti save kaip galinčią lygiaverčiai konkuruoti su vyrais darbo rinkoje. Apie tai reikia kalbėti ir rodyti sėkmingus pavyzdžius, nes žmonės dažnai yra linkę jais sekti“, – įsitikinusi K. Gailė.

Visos ribos – mūsų galvose

Tuo metu K. Draudvilaitė atvirauja, kad vizitas Londone suteikė galimybę įgyti nekasdienių patirčių.

„Susitikimai su žmonėmis, dirbančiais „Rise“ ir „Barclays“ ofisuose, buvo tikrai įkvepiantys. Buvo įdomu sužinoti, kaip žmonės sprendžia technologines problemas tokio didelio masto įmonėse, kaip vystomi startuoliai, netgi apie galimybes pačiai jį pradėti ar prisidėti prie kitų žmonių idėjos įgyvendinimo. Maloniai nustebino mūsų vizito metu Londono „Rise“ vykęs renginys, kurio metu net mažamečiai vaikai kūrė mobilias aplikacijas“, – pasakojo mergina, šiuo metu jau dirbanti IT srityje.
Karolina Gailė, Laura Kaucikaitė, Olga Lagun, Kristina Draudvilaitė ir Natasha Shafqat

Jos teigimu, jei viduje kirba noras ar mintis pabandyti šią sritį, o vienintelis stabdis yra baimė, tai – ženklas, kad pats laikas leistis į nuotykį.

„Nesureikšminu to, kad esu moteris. Bet kartais tai verčia pasitempti ir įrodyti, kad ir merginos gali susitvarkyti su tam tikromis užduotimis“, – kalbėjo K. Draudvilaitė.

Tiki, kad kasmet moterų IT srityje daugės

Jai antrina ir Laura Kaučikaitė, savo pavyzdžiu įrodžiusi, kad visos ribos yra mūsų galvose. Mergina po penkis mėnesius trukusios mentorystės programos politikos mokslų diplomą iškeitė į darbą IT srityje.

„Šiais laikais galime pasiekti daug naudingų informacijos šaltinių, todėl siekti karjeros technologijų srityje ir to mokytis tikrai nėra sudėtinga. Be to, WGT mentorius puikiai padeda susigaudyti tame informacijos sraute ir kryptingai siekti tikslų. Dėl šių priežasčių manau, kad bijoti siekti karjeros technologijų srityje neverta – turint visas priemones, tokia kelionė yra vienas malonumas“, – teigė ji.

Komandoje, kurioje dirba L. Kaučikaitė, vis dar dominuoja vyrai. Merginos teigimu, tai yra tiesiog senų įsitikinimų palikimas, tačiau tendencijos leidžia manyti, kad po kelių ar keliolikos metų moterų skaičius IT ir technologijų srityje ženkliai padidės ar net susilygins su vyrų statistika.

„Šioje srityje, kaip ir bet kurioje kitoje, ši vyrų–moterų skirtis yra visiškai nereikalinga ir net žalinga sektoriaus vystymuisi. Tai, kur esu šiandien, yra įrodymas jaunesnėms merginoms ir mergaitėms, jog technologijų sritis yra įdomi ir skirta visiems, nepriklausomai nuo lyties“, – drąsino pašnekovė.

Tuo metu merginas kelionėje į Londoną ir visos programos „Women Go Tech“ metu globojusi „Barclays“ atstovė Justė Makauskienė priduria, kad tikisi, jog kasmet moterų IT srityje tik daugės.

„Pati dirbu technologijų srityje, kurioje vis dar daugiau vyrų nei moterų, todėl itin vertinu galimybę prisidėti prie moterų drąsinimo siekti karjeros šioje srityje. Viso projekto, o vėliau ir kelionės metu, džiaugiausi matydama, kaip merginos tobulėja, kaip noriai semiasi žinių ir įkvėpimo. Esu tikra, kad tokie projektai paskatins dar daugiau moterų domėtis IT ir technologijų sritimi, įveikti vyraujančius stereotipus ir plėsti savo karjeros galimybes“, – teigia J. Makauskienė.
Justė Makauskienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)