Pigesni praėjusių metų „Nokia“ modeliai leido kompanijai sugrįžti į išmaniųjų telefonų rinką ir vėl bandyti užsitikrinti patikimumą. Žinoma, prie „Nokia“ prisikėlimo, daug prisidėjo ir „Nokia 3310“ atnaujintas modelis. Telefonų su „Android“ operacine sistema sulaukėme pakankamai vėlai, tik vasaros pabaigoje, nors pristatyti jie buvo vasario mėnesį.

Šiais metais situacija kur kas geresnė ir „Nokia“ telefonai susidomėjusių rankas pasiekė greičiau. Šiuo metu galima rinktis net iš kelių modelių. Vienu metu teko išbandyti „Nokia 7 Plus“ ir „Nokia 8 Sirocco“ modelius. Patrauklesnis ne tik kaina, bet ir išvaizda man buvo „7 Plius“. Jo kaina be nuolaidos yra 399 eurai.

Didelis, bet patogus

„Nokia“ kompanijos telefonai visuomet pasižymėjo patvarumu, ne išimtis ir „Nokia 7 Plus“. Didelis, tvirtas, kokybiškai surinktas ir solidžiai atrodantis. Netrukdė ir tai, kad jis gana didokas, o Full HD+ raiškos ekranas net 6 colių. Kai vis mažiau naudojiesi kompiuteriu, tai toks ekrano dydis yra privalumas. Gerai tuo, kad telefonas nėra storas, todėl juo patogu naudotis. Juodos spalvos „Nokia 7 Plus“ su keramiką primenančia danga nugarėlėje, man labiau patiko nei šiuo metu dominuojantys stikliniai telefonai.

Kraštinių santykis jau 18:9 (2160 x 1080) tik išėmos arba „The Notch“ „iPhone X“ kopijos nėra. Gerai, nes šiuo metu labai daug išmaniųjų tiesiog kopijuoja „Apple“ ir tai šiek tiek nuobodu. Nebent jums svarbu turėti bent panašų į „iPhone X“, jei nėra galimybės įpirkti jį.

Praėjusių metų „Nokia 6“ taip pat buvo pakankamai patrauklus, tačiau nuvylė „Snapdragon 430“ procesorius. Tiesiog per lėtas, turintiems didesnių poreikių nei vien tik skambinti telefonu. „Nokia 7 Plus“ naudoja „Snapdragon 660“, kuris su užduotimis susitvarkė kur kas geriau nei „Nokia 6“. Šis modelis turi 4 GB RAM ir 64 GB vidinės atminties su galimybe praplėsti micro SD kortele iki 256 GB arba leidžia naudotis dviem SIM kortelėmis.

Tokio dydžio telefonas su 3800 mAh talpos baterija tarnauja pakankamai solidžiai. Atlaikys ir dvi paras, jei naudositės saikingai.

Privalumas – „Android One“

Dar vienas privalumas – „Android One“ tiesioginė versija iš „Google“, be nereikalingų programėlių, kurias galite rasti telefonuose iš „Huawei“ ar kitų gamintojų. Ši operacinė sistema remiasi „Google“ pagrindinėmis programomis, tokiomis kaip „Nuotraukos“, „Kalendorius“ ir „Google Play“.

Tai yra pliusas ne tik todėl, kad šios programos yra labiau tinkamos, bet ir todėl, kad jos nuolat atnaujinamos ir susiejamos su „Google“ paslaugomis. Aukštos kokybės nuotraukos automatiškai bus sinchronizuojamos su „Google Drive“ paskyra neribotai. Tiesa, norint išsaugoti originalaus dydžio nuotraukas, teks susimokėti ar atsisakyti automatinio sinchronizavimo.

Taip pat „Android One“ nauda – atnaujinimai. Dvejus metus „Nokia 7 Plus“ gaus naujausias „Android“ versijas ir trejus metus – saugos atnaujinimus.

Solidi kamera

Telefonai atlieka vis daugiau funkcijų, o kamera vis dar yra viena svarbiausių, padedančių apspręsti, kurį modelį rinktis. „Nokia 7 Plus“ turi 12 MP f/1.75 diafragmos ir 13 MP f/2.6 diafragmos dvigubą kamera su ZEISS optika. Priekinė kamera yra 16 MP taip pat su ZEISS optika. Abiejų rezultatas labai geras, o lyginant su praėjusių metų kompanijos flagmanu „Nokia 8“, net geresnis ir mažai kuo skiriasi nuo dvigubai brangesnio „Nokia 8 Sirocco“.

Nelabai patiko tai, kad „Nokia 7 Plus“ nuotraukose šiek tiek per daug geltonos spalvos, lyginant su konkurentais už panašią kainą. Jei telefono ekrane atrodė pakankamai gerai, tai kompiuterio ekrane vaizdas šiek tiek kitoks.

Palyginau už panašią kainą rinkoje esančius konkurentus – „Samsung A6+ 2018“ (12 MP ir 5 MP pagrindinė kamera) ir „Asus Zenfone 5“ (12 MP ir 8 MP), kuriuos taip pat teko išbandyti.

Visi šie trys išmanieji turi dvigubas kameras. „Nokia 7 Plus“ antra skirta 2x priartinimui, „Asus Zenfone 5“ plataus kampo, o „Samsung A6+ 2018“ skirta tiesiog fono išliejimui. Teoriškai „Nokia“ skaičiai atrodo geriausiai. Praktiškai kiekviename telefone nuotraukos spalvos atrodo skirtingai dėl ekranų rezoliucijos ir perteikiamų spalvų. Nuotraukų galerijoje tiesiog patys nuspręskite, kuriuo telefonu darytos nuotraukos patrauklesnės.

Nebereikia mokėti daug pinigų, kad jūsų filmuotas vaizdelis telefonu gerai atrodytų. „Nokia 7 Plus“ filmuoja pakankamai gerai ir tai gali daryti geriausia 4K 30 kadrų per sekundę raiška. „Samsung A6+ 2018“ leidžia filmuoti tik Full HD raiška ir lygiuotis su „Nokia 7 Plus“ negali. Jei kai kurių gamintojų flagmanai geriausios raiškos nepertraukiamai leidžia filmuoti tik 5 minutes, tai „7 Plus“ leido įrašyti net 15min. Ilgiau nebandžiau. Taip, yra „Time-lapse“ režimas, bet tuomet kokybė prastesnė. Vienintelis 4K filmavimo trūkumas – vaizdo stabilizavimas. Norint stabilaus vaizdo, patartina turėti ir trikojį.

„Nokia 7 Plus“ išskirtinumas – galimybė naudoti abi kameras, priekinę ir galinę, vienu metu ir transliuoti tiesiogiai į savo „Facebook“ ar „Youtube“ paskyras tiesiai iš kameros. Gerai tiems, kurie mėgsta tai daryti. Rodysite koncerto akimirkas ir kartu perteiksite savo emocijas ar komentarus.

Gerai ir tuo, kad šis „Nokia“ modelis turi tris aukštos kokybės mikrofonus su erdvine garso sistema, todėl vaizdo įrašais iš koncerto nebus gėda dalintis.

Žinoma, už tokią kainą tamsiu paros metu darytos nuotraukos ir filmuota medžiaga nedžiugina. „Pro Camera“ režimas padeda reguliuoti baltos spalvos balansą, fokusavimą, ISO, užrakto greitį ir ekspozicijos kompensavimą tiems, kurie moka ir nori užfiksuoti tobulesni kadrą. Tiesa, „Asus Zenfone 5“ telefone ISO ir užrakto greitis didesni, o taip pat turi įvairių papildomų režimų norintiems paeksperimentuoti.

Apibendrinimas

„Nokia“ sugrįžo ir turi ką pasiūlyti. Pigesni vidutinės klasės „Nokia 7 Plus“ atrodo patraukliai ir verti susidomėjimo. Man patiko, kad kompanija vis dar neatsisakė standartinės ausinių lizdo, o komplektacijoje ir geros ausinės pridėtos. Tačiau rinkoje yra dabar arši kova ir už panašią kainą ne vienas išmanusis telefonas.