Nuo trečiadienio mobiliojo ryšio bendrovės policijos prašymu pradės blokuoti mobiliojo ryšio įrenginius, kurie buvo pavogti, pamesti ar neteisėtai įgyti Lietuvoje arba užsienyje.

A. Valeikos aiškinimu, mobiliojo ryšio operatorių asociacija, vienijanti viso pasaulio operatorius, nutarė pradėti tokią akciją, siekiant kovoti su nusikalstamumu.

„Jeigu pagrobtas telefonas būtų blokuojamas tik vienoje šalyje, įtaka maža. Jeigu jis blokuojamas daugelyje šalių, asmenims, vykdantiems nusikalstamas veiklas, gauti pelną, t. y. bandyti parduoti telefoną, nebus galimybės, niekas jo nepirks, paprasčiausiai bus neįmanoma juo naudotis“, – nurodo A. Valeika.

Beveik pusantro šimto mobiliojo ryšio operatorių prisijungė prie šios iniciatyvios įvairiose šalyse. Kaip teigia A. Valeika, nuo trečiadienio nebeveikti gali bet kuris aparatas, į kurį dedama SIM kortelė. „Tai bus daroma ne tik Lietuvoje. Operatorių sistema vieninga. Visose šalyse, kurių operatoriai įsijungė į šį tinklą, vogti mobilieji įrenginiai nebeveiks“, – sako A. Valeika.

Jis priduria – mobiliojo ryšio paslaugų teikimas bus nutrauktas ne tik tiems mobiliesiems įrenginiams, kurie vogti. Tai gali būti padaryta ir jeigu esate įsiskolinę paslaugų teikėjams. Be to, užblokuoti gali būti ir ne visi vogti telefonai.

„Ne visi telefonai bus blokuojami, nes bet kokiu atveju pradedamas ikiteisminis tyrimas, pasirenkama speciali taktika. Kartais vieno ar kito mobilaus ryšio telefono nereikėtų blokuoti, kadangi mūsų tikslas – surasti įtariamąjį ir surasti patį daiktą. Viskas priklausys nuo tyrimo, tačiau pasirinkus kitą strategiją, bus paprašyta operatorių blokuoti aparatą“, – teigia A. Valeika.

Jeigu žmogus ketina pirkti dėvėtą telefoną, specialistas rekomenduoja prieš įsigyjant jį patikrinti policijos internetiniame puslapyje esančioje viešoje duomenų bazėje ir internetiniame puslapyje www.manoimei.lt. Pastarajame gyventojai gali patikrinti ir jau turimus savo telefonus.

„Ten yra labai paprasta instrukcija, kaip galima patikrinti vieną arba kitą aparatą. [...] Įvedus specialų kodą iš karto pasimatys, ar aparatas yra sistemoje, ar ne“, – teigia A. Valeika.

Jeigu pastebėjote, kad jūsų mobilaus ryšio aparatas buvo užblokuotas, pašnekovas rekomenduoja pirmiausia kreiptis į mobiliojo ryšio operatorių. Kaip minėta, paslaugų teikimas gali būti nutrauktas ne dėl to, kad aparatas vogtas.

„Situacijų gali būti įvairių, nes bus blokuojami ne tik pagrobti mobiliojo ryšio telefonai, bet ir tie, kurių savininkai įsiskolino už ryšio paslaugas. Yra kelios galimybės, todėl siūlyčiau pirmiausia kreiptis į operatorių“, – sako A. Valeika.

Operatorius paaiškins, kokia blokavimo priežastis. Jeigu vis dėlto paaiškės, kad telefonas vogtas, derėtų kreiptis į artimiausią policijos įstaigą, kuri nustatys, kokioje šalyje telefonas pavogtas, kokioje stadijoje vykstantis tyrimas. Šie informacija bus pateikta ir telefono savininkui.

Gyventojai tikrinasi, ar jų įranga nėra vogta

Artėjant dienai, kai mobiliojo ryšio operatoriai šalyje blokuos neaiškiu būdu įgytos mobiliojo ryšio įrangos (telefonų ir planšetinių kompiuterių) IMEI kodus, pastebima, kad gyventojai aktyviau domisi, koks yra jų turimos įrangos statusas.

Anot manoIMEI sprendimą sukūrusios duomenų analizės ir dirbtinio intelekto kūrėjos „Scorify“ atstovės Astos Grabliauskienės, blokuojamų įrenginių bendras skaičius neturėtų viršyti 10 tūkst., nors tikslesni duomenys bus aiškūs tik liepos 25 dieną, kai vogtų ar pamestų IMEI kodai bus užblokuoti. Vis dėlto, jos teigimu, pastarosiomis dienomis pastebimas aktyvumas tikrinimosi sistemoje.

Pasak jos, pastaruosius du mėnesius telekomunikacijų bendrovės tiesiogiai informavo savo klientus apie galimus užblokuoti įrenginius.

„Operatoriai pataria, kaip toliau tęsti naudojimąsi ryšio paslaugomis, ir padeda užblokuoti įrenginius. Užblokuotus įrenginius rekomenduoja perduoti į artimiausią policijos komisariatą, kad būtų galima fiksuoti įvykį ir vykdyti tyrimą dėl žalos atlyginimo“, – atsakyme Eltai sako A. Grabliauskienė.

Tuo metu mobiliojo ryšio operatorė „Tele2“ sako, kad kol kas vos vienas kitas savo IMEI kodą sistemoje aptikęs vartotojas kreipiasi į operatorių, tačiau besikreipiančiųjų gali padaugėti užblokavus visų vogtų telefonų IMEI.

Pasak „Tele2“ korporatyvinės komunikacijos direktoriaus Andriaus Baranausko, suprantama, kad ne visi žmonės, pirkdami vogtą telefoną, galėjo iki galo suvokti situaciją.

„Pirkdami įrenginį ne iš oficialių pardavėjų ir už gerokai mažesnę nei rinkos kaina, žmonės tikriausiai supranta, kad patys prisiima tam tikrą riziką. Nepaisant to, suprasdami, kad vartotojas, pirkdamas vogtą telefoną, galbūt galėjo nevisiškai suprasti situaciją, siūlysime išskirtines sąlygas naujam telefonui įsigyti“, – komentare Eltai teigia A. Baranauskas.

Operatoriaus „Telia Lietuva“ operacinės veiklos efektyvumo vadovas Vytautas Bučinskas pabrėžė, kad nuo trečiadienio Lietuva žengia dar vieną reikšmingą žingsnį tapdama aukštų teisinių standartų šalimi - kriminalinės policijos pavedimu nuo šiol naudotis pavogtais, dingusiais ar pamestais įrenginiais nebus galima nė viename Lietuvos mobiliojo ryšio tinkle.

Ir tai galios ne tik Lietuvoje neteisėtai įgytai įrangai – prie tarptautinės ryšio operatorius vienijančios asociacijos GSMA sistemos, kur registruojami tokių mobiliųjų įrenginių identifikaciniai numeriai, yra prisijungę daugiau kaip 140 operatorių iš viso pasaulio, akcentavo V. Bučinskas.

„Telia“ tinkle prieš mėnesį buvo apie pusantro tūkstančių įrenginių, kurie buvo GSMA sąraše. Apie tai, kad šie įrenginiai gali būti blokuoti, iš anksto tiesiogiai pranešėme juos naudojantiems žmonėms.

Blokavimo išvakarėse tokių įrenginių skaičius sumažėjo beveik trečdaliu, tikslų užblokuotų įrenginių skaičių matysime ir patikslinsime artimiausiomis dienomis. Tačiau vertinant bendrą „Telia“ tinkle esančių aktyvių mobiliųjų įrenginių skaičių, užblokuotų įrenginių dalis tesieks vos 0,1-0,2 procento“, – teigė „Telia Lietuvos“ atstovas.

Anot jo, tai – labai nedidelė dalis, tačiau ši iniciatyva reikšmingai padidins saugumo lygį, sumažins telefoninio sukčiavimo rizikas ir paskatas pirkti neteisėtai įgytą įrangą.

„Tai dar viena žinutė žmonėms - neapsigaukite pirkdami telefonus ar planšetes iš nežinomų pardavėjų, jie gali būti vogti ar pamesti, o jų veikimas tinkle – blokuotas“, – pabrėžė V. Bučinskas.

Pasiteiravus Lietuvos policijos, kiek žmonių kreipėsi po to, kai pasitikrinę sistemoje pamatė, kad jų telefonai galėtų būti vogti, atsakyta, kad kol kas policija tokių duomenų neturi.

Lietuvos policijos atstovės spaudai Simonos Ludavičiūtės atsakyme Eltai nurodoma, kad tuo atveju, jeigu bus nustatyta, kad telefonas ieškomas kaip pagrobtas ir tai atsispindės Lietuvos policijos ar Interpolo duomenų bazėse, tuomet bus pradedamas informacijos patikslinimas ir telefonas paimamas.

„Jeigu buvo padaryta nusikalstama veika, padarytą žalą turi atlyginti nusikalstamos veikos kaltininkas. Kokia ir kam padaryta žala, bus sprendžiama tyrimo metu. Nukentėję asmenys ar kiti asmenys, kuriems padaryta žala, greičiausiai bus pripažįstami civiliniais ieškovais“, – atsakyme Eltai sako S. Ludavičiūtė.

ELTA primena, kad balandžio pabaigoje mobiliojo ryšio operatoriai „Tele2“, „Telia“ ir „Bitė“ pasirašė susitarimą blokuoti neteisėtai įgytos mobiliosios įrangos IMEI kodus.

Įranga gali blokuojama trimis atvejais: kai prieš tai buvo pavogta, pamesta arba jei naudojantis šiuo įrenginiu kitoje šalyje buvo įsiskolinta už mobiliojo ryšio paslaugas.

Savo įrenginio IMEI kodą galima sužinoti šiais būdais: įrenginyje surinkus kombinaciją *#06# arba pasižiūrėjus į prietaiso pakuotę ar lipduką, esantį po telefono baterija. Taip pat jis randamas ant kameros ar maršrutizatoriaus korpuso.

Įvedus kodą savitarnos portale www.manoimei.lt galima sužinoti, ar įrenginys nėra įtrauktas į juodąjį sąrašą.

Anot šioje svetainėje pateikiamų duomenų, iš viso jau yra patikrinta 82 tūkst. 154 IMEI. Vien liepą patikrinta daugiau nei pusė – 55 tūkst. 379 IMEI.

„Scorify“ Eltai perduotais duomenimis, liepą aktyviausiai buvo tikrinamasi šio mėnesio 19 ir 20 dienomis – atitinkamai buvo patikrinta 11823 ir 12877 IMEI.

„Bitė Lietuva“ taip pat pakomentavo situaciją. „Keletą savaičių apie šią savaitę žinutėmis bei skambučiais informavome klientus, kurie mūsų tinkle naudojosi telefonais, kurių IMEI kodai įtraukti į tarptautinę duomenų bazę. Tą siekėme padaryti kuo anksčiau, kad klientams liktų kuo daugiau laiko naujam įrenginiui įsigyti“, - DELFI rašė įmonės komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.