Elektronikos prietaisai visur: šalia mūsų, ant mūsų. Jie taip integravosi į žmonių kasdienį gyvenimo ritmą, kad, atrodo, tapo nematomi, pastebima tik jų netekus ar jiems sugedus, kai prireikia imtis kažkokių priemonių: taisyti, atiduoti arba išmesti. Elektronika tapo mūsų dalimi, o tobulinamos technologijos prognozuoja dar augsiantį ir artimesnį sąryšį tarp žmogaus ir elektronikos, todėl būtų tikslinga apžvelgti besikeičiančius vartotojų įpročius, kuriuos stimuliuoja nauji elektronikos sprendimai ir, galų gale, apsvarstyti, kokia šių patogumų atsakomybė.

Kamščius aplenkinėjame nebe motoroleriais, o elektriniais paspirtukais. Pasivaikščiojimą ar kelionę klasikiniu dviračiu, paspirtuku nukonkuruoja kur kas patogesni ir greitesni, bandant įveikti įkalnę, prietaisai, tokie kaip riedžiai, elektroniniai paspirtukai ar dviračiai. Šiomis judėjimo priemonėmis užpildytos gatvės rodo, kad gyventojai renkasi komfortą ir investuoja į galimybę sutaupyti laiko. Tiesa, elektriniai paspirtukai Lietuvoje dar tik pradeda populiarėti, palyginus su tuo, kiek jų daug yra kai kuriose Amerikos valstijose.

Po kažkiek laiko turėtų atsiristi ir diskusijų banga, nagrinėjanti klausimus, kaip atsakingai ir saugiai naudotis šiais prietaisais. Pavyzdžiui, ar elektriniu paspirtuku reikia važiuoti pėsčiųjų, dviračių taku ar gatvėmis, ar neturi būti privaloma mūvėti apsauginius šalmus ir šviesą atspindinčias liemenes, nuo kokio amžiaus su paspirtukais galima tapti eismo dalyviais ir pan. Tiesa, kai tokie prietaisai tampa nebereikalingi, jie negali keliauti į buitinių atliekų konteinerį – tai elektroninis prietaisas, todėl turi būti išrūšiuojamas išmetant jį į specialius konteinerius, skirtus elektronikos atliekoms.

Elektronika sparčiai artėja prie žmogaus kūno. Elektroniniai prietaisai tokie kaip skalbyklė, šaldytuvas ar mikrobangų krosnelė jau kurį laiką nepastebimai karaliauja mūsų namuose – atrodo, kad visada ir gyvenome su šia technika. Tačiau naujausi prietaisai nebe šalia mūsų, o ant mūsų. Pradėjus nuo elektroninių laikrodžių, šviečiančių batų, artėjama net prie elektroninių drabužių.

Tokiais pasiūlymais lūžtanti globali sutelktinio finansavimo internetu platforma „KickStarter“ jau sėkmingai nutiesė kelią ne vienai organizacijai, siūlančiai elektroninius drabužius. Prekės ženklas „Plar seal“ vartotojams siūlo rūbus, kuriuose integruoti tam tikri mygtukai, reguliuojantys temperatūrą: galima rinktis net mažą, vidutinį ar aukštą šildymą. Toje pačioje platformoje išgarsėjo „Ravean“ ženklas, parduodantis striukes ne tik su šildoma funkcija bet ir galimybe savo striukės kišenėje pakrauti bet kokį elektroninį prietaisą. Sparčiai kintančios garderobo tendencijos pranašauja, kad ateityje galimai dėvėsime drabužius iš elektroninės tekstilės. Jau dabar atliekama daugybė mokslinių tyrimų ir bandymų: siekiama sukurti rūbus, kurie ne tik šildytų, krautų elektroninius prietaisus, bet jų neveiktų jokie kvapai ir net automatiškai patys valytųsi.

Vienas spustelėjimas mygtuko namuose – užsakymas atliktas. Itin didžiuliai pokyčiai pastebimi ne tik pačiuose prietaisuose, bet ir tų prietaisų ar kitų įprastų prekių apsipirkimo procese. Jau dažnu atveju internetu renkamasi įsigyti ne tik drabužius ar techniką, bet ir kasdienes prekes, maistą. Milžinė „Amazon“ siūlo netgi mėgstamiausių prekių mygtukus, kuriuos gyventojai integruoja savo namuose. Ryte spustelėjus, kaip šviesos įjungimo mygtuką, vakare užsakyta prekė jau būna pristatyta.

Vis didesnę gyventojų užsakymų dalį atlieka vadinamieji asistentai, kuriuos parduoda ne tik „Amazon“ ar „Google“, tačiau ir mažesnės apimties organizacijos. Mažieji robotukai įdėmiai ne tik atsako į visus užduodamus klausimus, tačiau įsakius, padaro ir užsakymus internetu.

Trapi ateities riba. Elektronikos sprendimai tokie kaip elektriniai dviračiai, drabužiai ar robotai, formuoja tam tikrus gyventojų įpročius. Nors nauji sprendimai ir lengvina kasdienį gyvenimą, neša tam tikras atsakomybes, kurios privalo suformuoti dar vieną patiems gyventojams ir jų sveikatai dosnų įprotį – pasirūpinti visais elektroniniais prietaisais jiems tapus nefunkcionaliais ar nebenaudojamais. Jeigu prietaisai netaisomi ar neperleidžiami į antrinę rinką, būtina užtikrinti jų saugų sutvarkymą ir išmesti į specialius konteinerius, kad jie būtų saugiai sutvarkyti ar perdirbti. Kitu atveju, scenarijus liūdinantis – prietaisai užuot lengvinę gyvenimą, ims jį sunkinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)