„Siekiant užtikrinti viso rinkimų proceso patikimumą svarbu pasirūpinti, kad teisingas rinkėjo balsas būtų užfiksuotas ir suskaičiuotas, remiantis patikima sistema“, – sakoma „Guardtime“ prezidento Martino Ruubelio pranešime spaudai.

„Dėl šios priežasties sukūrėme kibernetinio saugumo priemonių, specialiai pritaikytų JAV rinkimams, integruosiančių rinkėjų registraciją ir balsavimo sistemą bei užtikrinsiančių duomenų teisingumą, taip pat nedelsiant nustatysiančių, ar rinkimų sistemos duomenys buvo paveikti iš išorės. Iš pradžių šią rinkimų sistemą įdiegsime vienoje savivaldybėje, bet, aišku, poreikis yra platesnis“, – pridūrė jis.

Jungtinėse Valstijose balsavimo amžiaus sulaukę piliečiai nėra automatiškai įtraukiami į rinkėjų sąrašus ir privalo savarankiškai užsiregistruoti. Naujoji priemonė leis užtikrinti, kad šis procesas būtų atliekamas teisingai ir saugiai, o bet kokia klaidinga informacija būtų iš karto atpažįstama, nurodė „Guardtime“.

Per 2016 metais vykusius vėliausius prezidento rinkimus daugiau kaip 30 valstijų buvo galima vienokiu arba kitokiu būdu balsuoti internetu. Be to, daugumoje valstijų kartu su įprastais popieriniais balsalapiais naudojamos specialios balsavimo mašinos.

Naujųjų priemonių JAV rinkimams pagrindas – „Guardtime“ sukurta beraktės parašo infrastruktūros (Keyless Signature Infrastructure, KSI) technologija. Šis matematinis kibernetinio saugumo sprendinys leidžia nustatyti, kaip buvo naudojami skaitmeniniai duomenys ir priemonės, taip pat ar jais nebuvo piktnaudžiaujama. Ši sistema leidžia išsaugoti skaitmeninių duomenų keitimo istoriją, tučtuojau nustatyti, kas ir kada keitė šiuos duomenis, taip pat sparčiai apdoroti didelius duomenų kiekius.

Estijoje įkurta kibernetinio saugumo bendrovė „Guardtime“ kuria priemones, leidžiančias greitai nustatyti įvairių skaitmeninių duomenų, įskaitant naudojamų išmaniųjų įrenginių, pakeitimus. Šios priemonės atveria galimybė kurti patikimus ir skaidžius elektroninės visuomenės sprendinius.

„Guardtime“ technologijas naudoja daugelis Estijos elektroninių paslaugų, pavyzdžiui, valstybės teisinės informacijos leidinys, Žemės registras, Verslo subjektų registras ir kitos sistemos. Bendrovė taip pat bendradarbiauja su tarptautinėmis institucijomis, tokiomis kaip JAV gynybos kontraktininkė „Lockheed Martin“, JAV Sausumos pajėgos, technologijų bendrovė „Ericsson“ ir kiti subjektai.

Kartu su „Guardtime“ minėtą rinkimų saugumo priemonę kūrusi šveicarų bendrovė SICPA, yra sukaupusi daug patirties saugumo technologijų srityje, padėjusios sukurti sprendinių suklastotoms valiutoms ir tapatybės dokumentams atpažinti, taip pat nustatyti su rinkėjais ir rinkimų rezultatais susijusių duomenų netinkamą naudojimą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)