Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos imasi 3D spausdintuvais gaminti puodelių rankenas. Ir kai sužinosite kodėl, šis sprendimas neatrodys toks kvailas.

Tikriausiai niekam nekils mintis, kad darbas karinėse oro pajėgose yra lengvas. Taip tikrai nėra, ypač misijų metu. Tai reiškia, kad dėmesio reikia ne tik technikai, bet ir žmonėms – kaip palaikyti jų moralę ilgų, varginančių ir dažnai pavojingų misijų metu? Ogi taip pat, kaip ir jūs save palepinate kelis kartus per dieną – karštais gėrimais.

Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos naudoja pakankamai paprastus, bet kartu ir ypatingus puodelius. Šie nerūdijančio plieno puodeliai yra specialiai sukurti kariniams lėktuvams. Jie turi sandarius dangtelius, atidaromus viena ranka, ergonomiškas plastikines rankenas, kurios yra suderintos su puodelių laikikliais, ir vidinius šildymo elementus.

Prie elektros tinklo prijungtas puodelis palaiko šiltų gėrimų temperatūrą, o skystis neišbėga ir lėktuvui stipriai pakrypus. Tačiau kartais taip jau nutinka, kad kariai šių puodelių nesaugo – grubiai padėtas ar netyčia numestas puodelis dažniausiai išlieka sveikas, bet plastikinės rankenos dažnai lūžta. Ir tai yra didesnė problema, nei gali pasirodyti.

Jei jūsų namuose nuo puodelio nudūžta rankena, jūs jį gražiai padedate į šiukšliadėžę ir nusiperkate naują. Resursų švaistymas? Galbūt, bet iš tokio puodelio tikrai nedaug naudos. Tačiau JAV karinės oro pajėgos taip elgtis negali, nes vienas toks puodelis kainuoja 1210 dolerių.

Dar daugiau – atsarginės rankenos nėra gaminamos. Taigi, 2018 metais JAV karinės oro pajėgos jau išleido 32 tūkstančius dolerių 25 puodeliams įsigyti. Tai tikra beprotybė, net jei tokia pinigų suma karinėms oro pajėgoms nėra didelė. Švaistyti lėšų negalima, todėl teko ieškoti kitų sprendimų.

Dabar karinių oro pajėgų programa „Phoenix Spark“ imasi spausdinti stipresnes ir ergonomiškesnes rankenas. Bus atsisakoma tos plokščios rankenos apačios, nes tas status kampas ir yra vienas iš silpnųjų taškų. Rankenos bus spausdinamos gerokai pigiau nei kainuotų pakeisti visą puodelį, todėl šis sprendimas sutaupys dešimtis tūkstančių dolerių per metus. Tačiau jūs tikriausiai žiūrite į šį puodelį ir galvojate, kad jis niekaip negali kainuoti 1210 dolerių – juk pasiūlyti pigesnį variantą būtų puikus verslo planas!

Gal ir taip, bet pasiūlyti nieko pigesnio jūs negalėtumėte. Šie puodeliai yra sertifikuoti ir išbandyti. Kitaip tariant, norėdami karinėms oro pajėgoms pasiūlyti savo puodelį, jūs turėtumėte jį išbandyti ir įrodyti, kad jis yra tinkamas. Procesas užtrunka ir yra brangus, o produktas iš esmės domina tik vieną pirkėją.

Kiek kainuotų jūsų puodeliai, jei per pusmetį parduotumėte jų tik 25? Atsakymas tikriausiai nesiskirtų nuo 1210 dolerių.

Kaip atrodo Jungtinių Valstijų karinių oro pajėgų naudojamas puodelis galite čia.