1942 metų kovą Buffettui dar net nebuvo sukakę 12 metų, tačiau jis jau aktyviai domėjos verslu ir kūrė labai konkrečius planus. Tiesa, laikas jiems įgyvendinti nebuvo pats geriausias. Visų pirma, vyko Antrasis pasaulinis karas. Antra, jam buto tik beveik 12 metų. Tačiau jau tuomet neblogai apie akcijų biržas apsiskaitęs jaunuolis išmanė nemažai ir staiga susivokė – karas nėra blogas laikas pinigams uždirbti.

Kovo 11 dieną jaunasis Warrenas Buffettas investavo į „Cities Service Preferred“ – naftos ir dujų kompaniją. Logika buvo paprasta – karui reikia kuro. Tuometinė situacija rodė, kad karas plieksis tik dar labiau ir kuro poreikis išaugs, o kartu – ir kaina. Tačiau tokia vaikiška Buffetto mąstysena turėjo trūkumų. Geopolitinių tendencijų išgąsdintos rinkos nesiryžo pirkti iškastiniu kuru užsiėmusių įmonių akcijų. Taigi, jų kainos pasuko žemyn. Buffettas išsigando, kad praras visus savo investuotus pinigus, tačiau kurį laiką laikėsi tvirtai. Greitai įmonės akcijos ėmė kilti į viršų ir jau liepą Buffettas savo turimas akcijas pardavė, uždirbdamas solidžius 15 dolerių ir 75 centus.

Uždarbis, aišku, atrodo menkas, tačiau Buffettas džiaugėsi išnešęs sveiką kailį. Jis apskritai turėjo tik tris akcijas, todėl toks pardavimas vaikui atrodė pelningas. Tačiau dabar vienas turtingiausių pasaulio žmonių tą sprendimą laiko pamoka, ko nereikia daryti. Buffettas savo akcijas pardavė, kai vienos akcijos kaina pasiekė 40 dolerių. Tačiau karui besibaigiant „Cities Service Preferred“ akcijų vertė pasiekė 120 dolerių, o po kelių mėnesių – ir 170 dolerių, bet ir tada nenustojo augti.

Dabar Buffettas visiems linki kantrybės investicijose. Menki svyravimai dažnai išgąsdina nepatyrusius investuotojus ir neleidžia jiems blaiviai įvertinti situaciją. Reikia pasverti priežastis, kodėl akcijų vertė krenta, įvertinti jas ir susidaryti prognozę. Tą 1942 metų kovą Buffettas galėjo suvokti, kad akcijų vertės kritimas yra susijęs su geopolitine situacija, tačiau jei būtų likęs prie mąstymo, jog karui reikalingas kuras, jis būtų uždirbęs nemažai pinigų.

Beje, dabar Buffettui 87 metai ir jis daug laiko skiria labdarai ir poilsiui. Visai neseniai jis prarado trečiąją poziciją turtingiausių pasaulio žmonių sąraše – jį aplenkė Markas Zuckerbergas.