Šiai dienai norint tapti fotografu tereikia turėti išmanųjį, parsisiųsti reikiamas programėles ir pabandyti sudominti savo kūryba.

Sony“ kompanija jau 12 metų rengia „Sony World Photography Awards“, kuris kasmet pritraukia daugybę fotografijos entuziastų. Konkurso tikslas – pristatyti geriausią šiuolaikinę fotografiją visame pasaulyje.

Dalyvauti gali tiek pradedantys fotografai, tiek profesionalai skirtingose amžių ir lygių grupėse: nuo 12 iki 19 metų amžiaus; fotografai mėgėjai; studentai; pripažinti fotografai. Galima pasirinkti kategorijas nuo architektūros, dokumentinio, kraštovaizdžio, portreto, sporto, gatvės fotografijos, laukinės gamtos, kelionių, kultūros ir kt.

Visos atsiųstos nuotraukos yra vertinamos ekspertų, kurie kiekvienais metais susitinka Londone, kad išrinktų geriausius. Bendras konkurso prizinis fondas yra 30 000 JAV dolerių (USD) ir naujausia „Sony“ skaitmeninė technika.

Trys šių metų konkurso laureatai Samsul Mohd Said, Edgar martins ir Tom Oldham „Sony World Photography Awards“ laimėję prizines vietas sutiko pasidalinti savo mintinis ir patarimais apie fotografiją.

Svarbu savitas istorijos pasakojimas

Samsul Mohd Said laimėjo 1 vietą Profesionalų kategorijoje (tema - dokumentika). Nuotraukų ciklo pavadinimas: „Life inside the refugees camp/Gyvenimas pabėgėlių stovykloje“.

11 metų fotografuojantis Samsul Mohd Said sako, kad šiandien norint būti išskirtiniu reikia mokėti savaip papasakoti istoriją. Pasak jo, žmonės visada nori pamatyti pasaulyje vykstančius įvykius, todėl reikia juos perteikti suprantamai, kartu pateikti kontekstą.

„Pirmiausia pasidomi pačia istorija ar faktu. Kai žinai kontekstą, tuomet lengviau yra susikoncentruoti į darbą. Svarbu istorijos pasakojimas ir emocija. Turi jausti ką darai, o ne tik paspausti fotoaparato mygtuką“, – savo darbo subtilybes atskleidžia Samsul Mohd Said.
Naujienų srityje dirbantis fotografas sako, kad įspūdingus kadrus galima padaryti ne tik profesionalia įranga, bet ir išmaniuoju.

Tema - Dokumentika/ Foto: Samsul Mohd Said

„Kartais išmanusis telefonas gali padėti supaprastinti dalykus. Socialiniai tinklai tam yra puiki reklaminė platforma, todėl verta ją išnaudoti“, – Samsul Mohd Said pataria ieškoti naujų kanalų savo aistrai įgyvendinti.

Geram kadrui reikia daug kantrybės

Edgar Martins laimėjo Profesionalų kategorijoje 1 vietą (natiurmorto tema). Nuotraukų pavadinimas: „Letter of departure/Atsisveikinimo laiškas“.

„Fotografija šiandien reiškia skirtingus dalykus skirtingiems žmonėms. Mano požiūriu, fotografija man visada buvo apie kontrolę. Ne man asmeniškai, bet būtent taip aš žiūriu į ją. Svarbu valdyti fotoaparatą ar nustatymus ir laiko aplinkybes. Viskas priklauso nuo fotografijos techninio potencialo. Mane domina fotografijos efektyvumas“, – savo asmeninį santykį su fotografija atskleidžia „Sony World Photography Awards“ laureatas Edgar Martins.

Paklaustas, kaip galima tapti išskirtiniu fotografijoje Edgaras išlieka gana kategoriškas ir sako, kad tai nelabai įmanoma.

„Yra skirtumas, kai dirbate su tuo, kas yra originalu ar priklausote žiniasklaidai. Nemanau, kad galite valdyti bet kokią žiniasklaidą, spaudą ar internetą, nes yra tiek daug fotografijų. Kalbant apie originalumą, tai susiję su patrauklumu ir klausimu. Manau, kad labiausiai originali darbo kryptys man, kuri klausia esmės arba tiesiog dokumentuoja pasaulį“, – atvirauja Edgar Martins.

Fotografas atskleidžia, kad praleidžia daug laiko galvodamas, kaip žmonės pažvelgs į jo vaizdus ir, kokias emocijas jie patirs peržiūrėdami nuotraukas.

Natiurmorto tema/ Foto: Edgar Martins

„Prisimenu pradžioje aš tiesiog fiksuodavau viską aplinkui. Fotografuodavau viską, kas man patinka. Tuomet pagalvojau, kur visa tai mane veda? Skaitmeninė fotografija šiandien daro šią idėją daug akivaizdesne, nes mes fotografuojame daug, bet vėliau mes labai retai žiūrime į nuotraukas vėl. Aš atidžiai galvoju apie fotografavimą. Aš įdedu labai daug darbo tiriant nuotrauką ar projektą, prieš fotografuojant“, – sako Edgar Martins.

Norint sulaukti pripažinimo verto kadro, pasak Edgar, reikia sąžiningai ties juo dirbti, taip pat reikia turėti daug kantrybės nesvarbu ar fotografuojate profesionalia kamera ar paprastu išmaniuoju.
„Daug projektų, kuriuos aš vykdau, yra du ar trys metiniai projektai. Dažnai aš dirbu su institucijomis, prie kurių visuomenė neturi prieigos. Manau, kad jei norite kažką daryti originalaus, tai turi būti atkaklumo, kantrybės, smalsumo ir išbandymo sau derinys“, – patarimais dalijasi E. Martins.

Fotografai turi būti kaip šunys su kąsniu burnoje

Tom Oldham laimėjo 1 vietą Profesionalų kategorijoje (portretų tema). Nuotraukų pavadinimai: Moteris- Helen, Vyras - Colin.

26 metus fotografuojantis laureatas pripažįsta, kad didžiausia jo aistra – portretai ir jis išskirtinai telkia dėmesį į žmones.

Pasak Tom Oldham, šiandien fotografija yra demokratinė ir fotografuoti gali visi.
„Dabar kiekvienas gali dokumentuoti gyvenimą ir gali pasiekti aukštos kokybės vaizdą. Fotografija nėra vien tų, kurie gali tai sau leisti“, – sako Tom Oldham. Tačiau, norint išsiskirti iš minios, reikia siekti unikalumo, kuris jaudintų žmones.

„Aš matau, kad mano natūralus smalsumas reikalauja ištirti ir daugiau sužinoti. Manau, kad daugybė fotografų turi būti kaip šunys su kąsniu burnoje, kurio negali paleisti. Jie turi nuolat kramtyti ir sužinoti vis daugiau ir daugiau apie tai, kol nieko neliks. Jei norite tapti išskirtiniu fotografijoje, turite išsiskirti natūralumu. Jūs privalote sutelkti dėmesį į savo asmeninį patyrimą ir siekti pasakoti istoriją labai asmeniškai, kad tik jūs galėtumėte pasakyti. Unikalumas yra kuris jaudina“, – savo mintimis apie fotografavimą dalijasi Tom Oldham.

Portretų tema/ Foto: Tom Oldham

Vienintelis būdas būti geriausiu, pasak laureato, yra fotografuoti tuos dalykus, apie kuriuos jūs tikrai žinote. Visi dabar turi unikalų balsą, ir jie turi priemonių tai apibūdinti.

„Aš nenuvertinu mobiliosios fotografijos, nes tai vis dar fotografija. Jei geriausia nuotrauka pasaulyje gali būti padaryta mobiliuoju telefonu, tai nereiškia nieko, nes tai yra geriausia nuotrauka. Jei esate įvykyje ir turite tik mobilų telefoną, galite užfiksuoti tinkamą kadrą. Manau, kad telefonu darytos nuotraukos kokybė tampa vis geresnė, tačiau ji niekada nebus tokia pati kaip neįtikėtinas RAW failas iš brangios kameros. Daug kas priklauso nuo aplinkybių“, – Tom Oldham skatina fiksuoti gyvenimą, nepaisant turimos įrangos kokybės.

Dalyvauti kviečiami visi

Kaip ir ankstesniais metais, fotografai iš viso pasaulio kviečiami teikti savo darbus keturiose skirtingose „Sony“ pasaulinės fotografijos apdovanojimų kategorijose – Profesionalų, Atvirojoje, Jaunimo ir Studentų. Profesionalų kategorijoje galima pateikti 5-10 darbų pagal 10 skirtingų temų; Atvirojoje kategorijoje ketinama išrinkti vieną geriausią darbą pagal kiekvieną iš 10 skirtingų temų; Jaunimo kategorijoje bus apdovanotas vienas geriausias 12-19 m. amžiaus fotografas, o Studentų kategorijoje – geriausias studentų fotografijos projektas. Tuo metu į Nacionalinį prizą galės pretenduoti fotografai iš atitinkamų šalių, kur bus įsteigta ši kategorija.

Be to, 2019-ųjų „Sony“ pasaulinės fotografijos apdovanojimuose atsiranda trys naujos temos. Profesionalų konkurse dalyvausiantys fotografai galės pateikti savo darbus pagal dvi naujas temas: reziumė ir dokumentikos. Pasirinkę reziumė temą fotografai turės pateikti darbus pagal iš anksto suformuluotą užduotį, o pirmosios užduoties tema yra tapatybė. Tuo metu dokumentikos temoje reikės pateikti darbus, kuriuose atsispindėtų faktinė informacija apie pasirinktą dalyką, leidžianti giliau pažvelgti į šiandienos aktualijas. Tikimasi, kad šios naujosios konkurso temos taps patrauklios platesniam fotografų ratui.

Nugalėtojai kiekvienoje iš konkurso kategorijų bus apdovanoti „Sony“ skaitmenine technika. Be to, Metų fotografo titulo laimėtojui bus įteiktas 25 tūkst. JAV dolerių prizas, o geriausios Atvirosios kategorijos nuotraukos autorius pelnys 5 tūkst. JAV dolerių prizą. Visų laimėjusių ir nominuotų fotografų darbai bus eksponuojami kasmetėje „Sony“ pasaulinės fotografijos apdovanojimų parodoje Londone, kuri vėliau apkeliaus įvairias šalis. Nugalėję kadrai bus įtraukti į specialų apdovanojimų albumą.
https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/professional

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)