Kad ir kaip neįtikėtinai tai skambėtų, nemaloniai dvokiantis skystis pataikė tiesiai per stoglangį ant vairuotojos ir jos 21 metų sūnaus galvų. Ji iš karto suprato – tai virš galvos skriejančio lėktuvo kaltė. Bet ar tai įmanoma?

Susanos Allan, 53 metų moters, automobilis nebuvo vienintelis nukentėjęs per incidentą – šiek tiek dvokiančios tirštos masės teko ir kitam prie to paties šviesoforo stovinčiam automobiliui. Abu automobiliai iš karto nuvyko į automobilių plovyklą, o moteris ir jos sūnus – nusiprausti. Allan iš karto suprato, kad tai – žmogaus išmatos. O iš kur daugiau jos galėtų būti, jei ne iš lėktuvo?

Daugybė žmonių suskubo paprieštarauti moters versijai. Visų pirma, ji per greitai suskubo nuplauti įrodymus, kad tiesą pavyktų išsiaiškinti. Antra, lėktuvai išmatų tikrai nebarsto. Jei barstytų, tai žmonės ant žemės jau seniai būtų pajutę. Tačiau su konjunktyvitu nepasiginčysi – išmatos pateko į moters akis.

Modernūs lėktuvai naudoja vakuuminius tualetus. Jie naudojami todėl, kad būtų galima gabentis mažiau vandens – jis tiesiog per sunkus. Taigi, lėktuvo išorėje yra anga, sujungta su atliekų rezervuaru. Kadangi dideliame aukštyje slėgis yra itin mažas, susidaro didelis slėgių skirtumas tarp lėktuvo vidaus (kur palaikomas toks slėgis, koks būna 2,2-2,5 km aukštyje) ir išorės. Todėl pakanka tik atverti tualetą ir stipri siurbimo jėga viską išsiurbia į atliekų rezervuarą. Bet jokiu būdų ne laukan. Minėta anga nėra pritaikyta atliekų išmetimui, todėl bet kokie skysčiai prie jos tiesiog prišaltų ir tai teoriškai gali sudaryti problemų dėl aerodinamikos ir saugumo.

Skrendant nedideliame aukštyje slėgių skirtumas yra per mažas efektyviai išsiurbti atliekas. Taigi, pasitelkiamas specialus vakuuminis siurblys. Bet ar tai reiškia, kad Allan meluoja? Ne visai.

Jeigu kanalizacijos sistema gali pradėti varvėti jūsų namuose, ji tikrai gali pradėti varvėti ir lėktuve. 2015 metais šeima Pensilvanijoje JAV surengė 16-ojo gimtadienio šventę savo dukrai. Tai – svarbi proga, nes tuomet JAV paaugliai įgyja teisę vairuoti – tai tarsi pirmasis žingsnis į suaugusiųjų pasaulį. Vakarėlis buvo paženklintas išmatų ir mėlyno skysčio lietumi. Jis nusėjo viską ir visus.

Jei susidaro nuotėkis, skystos išmatos ir mėlynas dezinfekcinis skystis (ar tiesiog vanduo) sušąla ant lėktuvo korpuso išorės. Ledo luitas auga tol, kol yra tiesiog nuplėšiamas oro srauto ir krenta žemyn. Pakeliui jis gali ištirpti, bet gali ir ne – pasitaiko ir ledo gabalų nukritimo. Tačiau tokie atvejai yra itin reti.

Netoli Čikagos oro uosto gyvenantys žmonės dažnai skųsdavosi, jog jų namus dažnai paženklina dvokiantys mėlyni lašai. Jie pavieniai, tačiau akivaizdu, kad kažką laisto lėktuvai. Visgi, vėliau paaiškėjo, kad tai – paukščių kaltė. Jie lesė netoliese augusias mėlynas uogas, o tada nakčiai skraidė į žmonių sodus.