Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), gavusi bendrovių „Bitė Lietuva“, „Telia Lietuva“ ir „Tele2“ prašymus bei vadovaudamasi Europos Parlamento ir Tarybos reglamento nuostatomis, iš naujo nustatė mokesčius už tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugas (angl. roaming) keliaujant ES. Naujieji tarifai įsigalioja nuo šiandien.

Lietuvos operatoriams leista taikyti tik tokio dydžio tarptinklinio ryšio mokesčius, kokių reikia jų patiriamiems nuostoliams kompensuoti, siekiant užtikrinti nacionalinių kainų stabilumą. Ar juos taikyti ir kokio dydžio, operatoriai spręs patys, tačiau jie negalės viršyti RRT nustatytos ribos.

Lietuvoje paslaugos – vienos pigiausių

Lietuvos operatoriai tikina, kad sumažėjusios kainos yra naudingos tiek keliaujantiems, tiek didžiąją dalį laiko Lietuvoje būnantiems žmonėms. Šios išimties pratęsimas rodo, kad mūsų šalies telekomunikacijų paslaugos išlieka vienos pigiausių visoje ES.

„EK nustatė keletą kartų didesnes didmenines tarptinklinio ryšio kainas, nei dabar galiojančios mažmeninės mobiliojo ryšio kainos Lietuvoje. Tai reiškia, kad už kiekvieną skambutį, SMS žinutę ir mobiliojo ryšio megabaitą Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai turėtų papildomai primokėti savo partneriams užsienyje ir patirti finansinių nuostolių. Tokioms šalims, kuriose mažmeninės kainos yra mažesnės už didmenines tarptinklinio ryšio kainas (tarp tokių šalių yra ir Lietuva, Estija, ir kitos šalys), ES numatė išimtį, pagal kurią mobiliojo ryšio operatoriai taiko ES numatytus ir vietinio reguliatoriaus patvirtintus tarifus“, – aiškino „Bitės“ rinkodaros vadovas Arūnas Mickevičius.

Mobiliuoju internetu geriau nepiktnaudžiauti

Vis dėlto jei nenorite, kad sąskaita po atostogų užsienyje nustebintų neregėtais skaičiais, nepatartina kelionių metu piktnaudžiauti mobiliuoju internetu.

„Lietuvoje mes turime savo tinklą ir galime kontroliuoti kaštus. Todėl, pavyzdžiui, mokėjimo planas su 2GB mobiliojo interneto pas mus kainuoja 8,5 euro. Bet savo tinklo neturime kitose šalyse, pavyzdžiui, Maltoje. Jei norime teikti paslaugas lietuviams šioje šalyje, turime pirkti duomenų srautą iš Maltos operatorių, turinčių tinklą, ir perparduoti juos savo klientams.

Šio srauto kaina yra didmeninė, pavyzdžiui, už 1 GB mokame 6 eurus. Taigi – jei turite planą su 2GB, mums sumokate 8,5 euro, o mes už minėtus 2GB sumokame 12 eurų. Plius mokame už pokalbių minutes ir SMS, todėl bendras nuostolis auga. Būtent tokiam nuostoliui komensuoti skirtos minėtos priemokos“, – aiškino „Tele2“ atstovas Andrius Baranauskas.

„Telia“ produktų ir paslaugų vadovas Robertas Žudys pateikia pavyzdį, kaip skiriasi kainos už mobilųjų internetą turintiems skirtingus mokėjimo planus.

„Vienas populiariausių mūsų naujųjų planų Lietuvoje per mėnesį suteikia 6GB mobiliųjų duomenų, išvykus į ES šalis be papildomo mokesčio iš jų galima panaudoti 2GB. Išnaudojus suteikiamą mobiliųjų duomenų kiekį, toliau duomenys kainuos pagal ES nustatytą didmeninę kainą, kuri šiuo metu yra 7,26 euro už 1 GB. Turinys senuosius „Telia“ planus už mobiliuosius duomenis užsienyje moka nuo pat pirmojo sunaudoto magabaito, jo kaina šiuo metu siekia 0.003 euro už MB“, – sakė „Telia“ produktų ir paslaugų vadovas Robertas Žudys.

Mažos kainos galioja ribotą laiką

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad pigiais skambučiais į Lietuvą galima džiaugtis ribotą laiką. Jei per paskutinius 4 mėnesius iš eilės balso, SMS arba mobiliųjų duomenų perdavimo paslaugomis ES šalyse naudojotės daugiau nei Lietuvoje, taikomas papildomas mokestis.

„Pagal ES reglamentą, teikiamos balso, SMS ir mobiliųjų duomenų paslaugos yra skirtos klientams, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia ir paslaugomis naudojasi savo šalyje. Todėl taikome sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisykles, kurios įsigalioja jei žmonės per paskutinius 4 mėnesius iš eilės tarptinklinio ryšio paslaugomis (balso, SMS arba mobiliųjų duomenų perdavimo) ES šalyse naudojasi daugiau nei Lietuvoje ir ES praleidžia daugiau laiko nei Lietuvoje.

Tokiu atveju informuojame klientus ir jei jie toliau lieka užsienyje ir ten naudojasi mūsų paslaugomis, taikome papildomą apmokestinimą“, – sakė „Telia“ produktų ir paslaugų vadovas R. Žudys

Kiek galiausiai mokėsite už skambučius, SMS ir mobiliojo interneto duomenis, priklauso nuo jūsų pasirinkto plano.

Kad sąskaitos negąsdintų

Lietuviai dažnai painioja du visiškai skirtingus terminus – tarptautinius pokalbius ir tarptinklinį ryšį.

2017-ųjų birželio 15-ąją Europos Sąjungoje buvo panaikinti tarptinklinio ryšio (angliškai „roaming“) mokesčiai. Tai leidžia sutaupyti pinigų tik tiems žmonėms, kurie laikinai keliauja po užsienį ES viduje. Jei į Lietuvą skambinsite iš užsienyje pirktos kortelės, kainos jau bus visiškai kitokios.

„Tarptautinis pokalbis (tarptautinis skambutis) – kai skambinate iš šalies, kurioje nuolat gyvenate, su tos šalies SIM kortele. Pavyzdžiui, jei gyvenate Jungtinėje Karalystėje ir naudojatės Jungtinės Karalystės operatoriaus SIM kortele.

Jeigu skambinate iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą su Lietuvos ryšio tiekėjo SIM kortele, tuomet tai yra tarptinklinis ryšys ir tarifas yra labai žemas dėl ES reglamento. Tačiau ilgai to daryti negalima, nes ES yra nustačiusi sąžiningo naudojimosi taisykles. Tai reiškia, kad tarptinklinio ryšio mokesčiai sumažinti tik laikinai keliaujantiems po ES teritoriją. Vėliau operatorius turi įjungti įprastus tarifus, kad nepatirtų nuostolių.

Sąžiningo naudojimosi taisyklės įvestos dar ir tam, kad nepradėtų žmonės, gyvendami vienoje šalyje, naudotis kitos („pigesnės“) šalies SIM kortele. Pavyzdžiui, kad nepradėtų visi vežtis pigių planų iš Rumunijos ir naudotis jais nuolat gyvendami Jungtinėje Karalystėje“, – aiškina tarptautinių pokalbių įmonės „MOREmins“ vadovas Andrius Butvilas.

Tarptinklinio ryšio mokesčiai nėra panaikinti kruiziniuose laivuose ir keltuose, plaukiojančiuose tarp ES uostų. Pavyzdžiui, tarptinklinio ryšio mokesčiai gali būti labai dideli keliaujant keltais ir kruiziniais laivais Viduržemio jūra, Baltijos jūra, Lamanšo sąsiauriu. Jei skambinate iš vietovės, esančios atokiau nuo kranto, greičiausiai jums teks naudotis palydoviniu ryšiu. Jo įkainių Europos institucijos irgi nereguliuoja. Minutė atsiliepti ir paskambinti gali kainuoti kelis ar net keliolika eurų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)