Pabandykime išsiaiškinti kaip tai veikia, kokie privalumai ir kokie trūkumai.

Iki šiol esame įpratę, jog pirštų atspaudų jutiklis būdavo įmontuotas „namų“ mygtuke arba turėdavo atskirą mygtuką nugarėlėje. Tačiau su naująja „Synaptics“ technologija šis sensorius gali būti įmontuotas tiesiog po ekranu. „Synaptics Clear ID“ jutiklis įmontuojamas tarp OLED ir vaizdą rodančio skydelio. Svarbu žinoti, jog ši technologija gali veikti tik su OLED technologijos ekranais.

Vienas didžiausių šios technologijos privalumų – ji nereikalauja montuoti atskiro mygtuko telefono apačioje, briaunoje ir nugarėlėje. Taip gamintojai sutaupo daugybę vietos priekinėje telefono dalyje, o taip pat ir nėra priversti montuoti jutiklio nugarėlėje, kas ne visiems yra priimtina. Taip gamintojas gali pasiūlyti ne tik inovatyvią šiai dienai technologiją, tačiau ir gerokai didesnį ekraną. Bet visa tai turi ir trūkumą.

Jeigu dar nežinote – šis pirštų atspaudų jutiklis neveikia visame ekrane, o tik toje vietoje, kurioje yra sensorius. Tai reiškia, pad paėmus telefoną į rankas, Jums teks paspausti būtent toje vietoje, kur yra įmontuotas pirštų atspaudų jutiklis. Tiesa, net neabejoju, kad kiek vėliau išvysime ir technologijų, kurios leis atrakinti įrenginį palietus gerokai didesnį plotą, tačiau šiai dienai pilnai veikiančio sprendimo nėra.

Kitas šios technologijos trūkumas – kiek lėtesnis veikimas nei įprastinių pirštų antspaudų jutiklių. Verta paminėti, jog „Synaptics“ kurdami šią technologiją dirbo su „Samsung“ ir buvo tikimasi, kad „Galaxy S8“ jau turės šį sprendimą. Tačiau darbai nevyko taip sklandžiai ir sėkmingai, todėl to vis dar nematėme vieno iš didžiausių gamintojų įrenginiuose. Šiai dienai įprastiniai jutikliai yra taip pažengę, o naujai technologijai iš karto pasiekti tokį lygmenį tikriausiai sunkiai įmanoma. Bet, kaip jau minėjau, telefonų su šiuo sprendimu yra. Ir nors veikia lėčiau, tačiau tai veikia.

Įdomu ir tai, jog „Synaptics“ sukurtas pirštų atspaudų jutiklis sėkmingai veikia ir tuomet, kai išmaniojo telefono ekranas yra padengtas apsauginiu stikliuku, plėvele ar kita apsaugos priemone. Dar įdomiau yra tai, jog net ir subraižytas ekranas nesutrikdys šios technologijos veikimo, o tai yra didelis pliusas. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad standartiniai pirštų atspaudų jutikliai pradeda veikti prasčiau arba visai nustoja veikti, kai yra subraižyti. Naujosios „Synaptics“ technologijos privalumas yra tas, jog ji iš esmės yra paslėpta po ekranu, todėl ją sunkiau pažeisti.

Taigi, šiai dienai turime technologiją, kuri yra panaudota keliuose išmaniuosiuose telefonuose ir greičiausiai metų pabaigoje bus pagaliau panaudota ir didžiųjų gamintojų įrenginiuose. Internete nuolat sklinda kalbos, jog naujieji „Xiaomi Mi 8“, „Samsung Galaxy Note 9“ ar kiti vėliau pasirodę flagmanai turėtų naudoti šią naują technologiją.

Aš asmeniškai tikrai norėčiau telefono su būtent tokiu jutikliu, o ką apie tai manote Jūs? Pasidalinkite savo mintimis komentaruose, o jeigu manote, kad aš kažkiek suprantu apie telefonus, sekite mane „Facebook“ platformoje, kur dalinuosi ir kitais įspūdžiais apie telefonus.