Savo rinkos dalį ten atsiriekti bando ir IRT sektoriaus įmonės iš Lietuvos, jau nebeišsitenkančios vietos rinkoje.

Aktyviai ieško naujų rinkų

Augančiam Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektoriui šalies rinka darosi per maža, todėl savo stiprybes jame veikiančios kompanijos siekia įtvirtinti ir užsienio šalių rinkose. Štai per praėjusius metus Lietuvos IT paslaugų eksportas paaugo net 65 proc.

„Įmonių diskusijose apie eksportą vis dažniau minimos Afrikos šalių rinkos. Šiuo metu kompanijos iš Lietuvos dirba jau 27 Afrikos šalyse. Jos IRT eksportui patrauklios, nes dar nėra prisotintos, jose galima rasti pačių įvairiausių galimybių. Be to, čia dažnai sutinkami iššūkiai, kuriems Lietuvos įmonės jau yra sukūrusios ir patikrinusios sprendimus. Tai leidžia joms sėkmingai dalintis sukaupta patirtimi. Jau turime ne vieną sėkmės istoriją, kurią galėtų papasakoti nišas šiose rinkose atradusios kompanijos“, – sako P. Vertelka.

Apžvalgos „The Mobile Economy Sub-Saharan Africa 2017“ autoriai skaičiuoja, kad mobiliosios technologijos ir paslaugos Afrikoje, į pietus nuo Sacharos, per metus sugeneruoja 110 mlrd. JAV dolerių arba 7,7 proc. bendrojo vidaus produkto. Prognozuojama, kad jau 2020 m. ši dalis išaugs iki 142 mlrd. eurų arba 8,6 proc. BVP. Savo indėlį į šį rezultatą įneša ir kompanijos iš Lietuvos, siekiančios ne tik užsidirbti, bet ir dalintis sukaupta patirtimi ir taip prisidėti prie pozityvių pokyčių.

Prisideda kuriant pokyčius

Viena iš tokių kompanijų – „NRD Cyber Security“, veiklą šiame žemyne vykdanti jau daugiau kaip penkerius metus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Daugiausia dirbame Rytų Afrikos regione – Ugandoje, Tanzanijoje, Ruandoje ir Burundyje, tačiau esame dirbę ir kitose valstybėse, pavyzdžiui, Gambijoje. Mūsų akimis, Afrikos valstybės sparčiai transformuojasi, o vykstančius pokyčius aktyviai skatina jauni žmonės ir interneto atvertos galimybės“, – sako Akvilė Giniotienė, „NRD Cyber Security“ konsultantė.

Ji pastebi, kad didžiosios dalies Afrikos valstybių visuomenę, priešingai nei Europoje, sudaro gyventojai iki 30 metų. Be to, visos jos sparčiai skaitmenizuoja valstybės teikiamas paslaugas tiek gyventojams, tiek ir verslui. Taip užtikrinama, kad valstybės paslaugos suteikiamos greičiau, efektyviau, pasiekia visus ir sumažina korupcijos apraiškas. Vykstant skaitmenizacijos procesams, kuriasi ir vietinis IRT sektorius, kuri gali įnešti iš tiesų svarų indėlį į ekonomikos augimą.

„Žinoma, internetas atneša ne tik galimybę kurti tvarias ekonomikas, tačiau ir grėsmes. Tad mūsų vaidmuo užtikrinti, kad valstybių kuriama skaitmeninė aplinka būtų saugi. Vykdomais projektais padedame valstybėms sukurti reagavimo į kibernetinius incidentus komandas, užtikrinti kritinės infrastruktūros kibernetinę saugą, įtvirtinti atsakomybę už kibernetinį saugumą įstatymuose, reguliavime, politikoje. Taip pat organizuojame jau tradicija regione tapusias konferencijas „Cyber Defence East Africa“, kuriose dalinamės naujausia informacija, praktinėmis žiniomis bei įgūdžiais su vietos specialistais“, – sako A. Giniotienė.

Pasak jos, darbuotojams malonu matyti, kuomet vykdoma veikla padeda sukurti realius pokyčius – valstybių kibernetinio saugumo ekosistemas, turinčias tinkamus pajėgumus nustatyti incidentus ir juos šalinti. Taip pat – prisidėti kuriant pasitikėjimą tarp reguliatorių, teisėsaugos institucijų, verslo bei gyventojų.

Į Afriką dairosi ir estai

Mantė Makauskaitė, viena iš Afrikos tyrimų ir konsultacijų centro „AfriKo“ įkūrėjų, pastebi, kad į Afrikos šalių rinkas dairosi ne tik Lietuvos kompanijos, bet ir estai, vedami organizacijos „eGovernance Academy. Afrikos šalių rinkos traukia IRT įmones, nes čia jos turi galimybių dirbti tiek su valstybinių institucijų projektais, tiek ir su vartotojams skirtais produktais bei paslaugomis, kadangi vartotojų rinka čia – didžiulė.

Sujungus verslo norą užsidirbti ir prisidėti prie pokyčių galima, galima pataikyti ir prie tarptautinių organizacijų – Europos Komisijos, Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO), Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos – darbotvarkes bei taip praplėsti eksporto kanalus.

„Šiomis dienomis Lietuva finalizuoja įsiliejimą į ekonomiškai stiprių, aukštus skaidrumo ir valdymo standartus propaguojančių bei inovatyvių valstybių klubą – EBPO. Ši organizacija itin aktyviai veikia ir Afrikoje, siekdama socialinio ir ekonominio progreso bei inicijuodama reformas įvairiose srityse – lyčių lygybės, aplinkosaugos, švietimo, inovacijų ir kt. Narystė EBPO įgalina Lietuvą būti aktyvesne Afrikos valstybių partnere ir atveria naujas galimybes mūsų inovatyviam verslui – ypatingai informacinių ir komunikacijų technologijų – pasiūlyti pažangius technologinius sprendimus ekonominės plėtros, socialinių bei humanitarinių iššūkių sureguliavimui regione“, – sako Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Noras „padėti“ ar „gelbėti“ Afriką dažnai sukuria daugiau problemų nei pridėtinės vertės, o noras užsidirbti į bendradarbiavimą įneša racionalumo, kuria lygiavertiškesnį santykį. Afrikos valstybių vadovai ir verslo lyderiai jau kurį laiką kartoja „trade not aid“ (liet. – prekyba, o ne parama). Tačiau svarbu suprasti, kad paslauga ar produktas, kuris pasiteisino Lietuvoje, nebūtinai pasiteisins ir Afrikos valstybėse, kurios, beje, labai skirtingos. Reikalinga gilinti žinias apie vietos kontekstą – tai padaryti galima ir gegužės 30 d. vyksiančioje ICT4D konferencijoje, suburiančioje Afrikos rinkas išmanančius ekspertus iš Lietuvos ir užsienio“, – sako M. Makauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją