18 a. ispanų galionas (karinis laivas) „San Jose“ prieš trejus metus buvo rastas po vandeniu prie Kolumbijos krantų. Pamažu aiškėja daugiau detalių apie šį neįprastą nuskendusį laivą, kuriame – 14,4 mlrd. eurų vertės lobis, rašoma dailymail.co.uk.

Kaip praneša Woods Hole okeanografijos institutas (WHOI), laivo „San Jose“ duženas aptiko povandeninis autonominis robotas.

Robotas „REMUS 6000“ (2011 m. jis padėjo rasti lėktuvo „Air France 447“ nuolaužas) su hidrolokatoriumi aptiko „San Jose“ duženas 600 m gylyje.

Instituto atstovų teigimu, iš pagarbos Kolumbijos vyriausybei jie iki šiol informacijos apie tikslią šio neįkainojamo radinio buvimo vietą neskelbė.

Prieš daugiau kaip 300 metų sudužusio laivo buvimo vieta laikoma paslaptyje, nes nesutariama, kam priklauso laive esantis lobis.

Ispanijos įpėdinystės karo metu, kovoje su britais 1708 m. birželio 8 d. ispanų tristiebis galionas nuskendo su 62 pabūklais, 600 žmonių įgula ir visu auksu, sidabru ir smaragdais. „San Jose“ plukdė lobį į Ispaniją, jis buvo skirtas finansuoti ispanus kare su Britanija.

Britai norėjo užimti laivą ir pasisavinti auksą, sidabrą ir brangakmenius, tačiau „San Jose“ užsiliepsnojo ir nuskendo, nugramzdindamas į jūros dugną visus turtus.

Laivo „San Jose“ lobiai jūros dugne

„San Jose“ duženas aptiko prie Kolumbijos krantų, netoli Rosarijaus salų 2015 m. tarptautinių ekspertų, Kolumbijos karinio jūrų laivyno ir šalies archeologijos instituto narų komanda.

„Iš pagarbos Kolumbijos vyriausybei neskelbiame laivo duženų buvimo vietos“, – sakė WHOI jūrų įrenginių ir operacijų viceprezidentas Robas Munieris.

Dėl teisės į lobį teisiasi kelios šalys ir privačios kompanijos.

Prieš kelias savaites Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO paragino Kolumbiją neeksploatuoti laivo turinio, kurio buvimo vieta vis dar išlieka valstybine paslaptimi.

„Laivo duženos buvo dalinai padengtos nuosėdomis, bet nuotraukose iš povandeninių misijų pamatėme naujų detalių, o nuotraukų raiška buvo ganėtinai didelė, net matėsi dekoratyvūs raižiniai ant patrankų“, – sakė WHOI inžinierius, ekspedicijos vadovas Mike‘as Purcellis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)