Čia įgijusi žinių, dabar mentorystės programos „Women Go Tech“ ugdytinė Mantė kuria stažuočių programą jauniems IRT specialistams iš Vakarų Afrikos ir siekia ne tik kuo daugiau jų pritraukti į Lietuvą, bet ir plėsti mūsų šalies verslo ryšius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Politikos mokslai patraukė per R. Pakso apkaltą

Iš Plungės kilusi Mantė sako niekada nejautusi, kad turi išskirtinį polinkį vieniems ar kitiems dalykams, o per visas pamokas jai sekdavosi vienodai gerai. Vis dėlto, nepaisant to, iš aplinkinių sulaukdavo komentarų, kad ji labiau humanitarė, o brolis – tiksliukas.

„Man buvo įdomu daug kas, tačiau paskutiniais metais mokykloje mokiausi daugiau tiksliųjų mokslų dalykų. Nors buvo daug matematikos, fizikos pamokų, tai mano pasirinkimui, kur studijuoti, įtakos nepadarė – įstojau į politikos mokslus Vilniaus universitete“, – sako Mantė.

Planas studijuoti politikos mokslus iš pradžių merginos tėvams nepatiko, mat šie tikėjosi, kad dukra stos į tuo metu populiarias ir, atrodė, perspektyvias profesijas – teisę, ekonomiką. Vis dėlto susižavėjusi politikos mokslais vykstant buvusio Lietuvos prezidento Rolando Pakso apkaltai, Mantė savęs kitur nebematė.

„Mano aplinkoje niekas nesuprato, kas yra politikos mokslai, tad iš pradžių pasirinktomis studijomis nesižavėjo. Galiausiai aš čia vis tiek įstojau, nes visada norėjau turėti plataus profilio specialybę, man rūpėjo abstraktūs klausimai“, – kalba Mantė.

Darbo pasiūlymas atėjo netikėtai

Lietuvoje pabaigusi mokslus, M. Makauskaitė pasuko vėl daug kam netikėtu keliu – įstojo į Kopenhagos universiteto Afrikos studijas. Pasak merginos, nors buvo vėl suabejojusių Mantės pasirinkimu, ji pati niekada nesijaudino, kad, pabaigusi šias studijas, neturės ką veikti. Afrika – itin augantis regionas, tad ji neabejojo, kad poreikis Danijoje įgytoms žinioms tikrai atsiras.
Mantė Makauskaitė

Po studijų Kopenhagoje Mantė užsienyje neužsibuvo – tapo programos „Kurk Lietuvai“ dalyve ir grįžo į tėvynę. Metus ji dirbo Lietuvos viešajame sektoriuje, kai netikėtai sulaukė darbo pasiūlymo iš IT kompanijos „Norway Registers Development AS“, kuri diegia e. valdžios sprendimus Rytų Afrikoje ir Pietryčių Azijoje.

„Kompanija žinojo, kad esu baigusi Afrikos studijas, tad pasiūlė pas juos įsidarbinti. Nors buvau girdėjusi apie šią įmonę, pati niekada nebūčiau sugalvojusi čia dirbti – juk buvau visai iš kitos sferos. Vis dėlto jiems, matyt, pasirodžiau kaip molis, iš kurio galima kažką įdomaus nulipdyti. Nors šioje srityje atsidūriau neplanuotai, dabar jos palikti nesinori – susigyvenau su antropologės IT sektoriuje identitetu“, – atvirauja Mantė.

Planai – sukurti stažuočių programą

Nors, kaip juokauja Mantė, šeima džiaugėsi, kad dukra susirado normalų darbą IT kompanijoje, o ir pačiai jis patiko, po beveik 3 metų mergina nusprendė palikti įmonę ir su kolegėmis vystyti savo organizaciją „AfriKo“. Vis dėlto Mantė manė, kad jai dar trūksta žinių, tad aplikavo į mentorystės programą „Women Go Tech“, tikėdamasi čia surasti vizionierišką matymą turintį mentorių ir toliau auginti „AfriKo“.

„Patekusi į „Women Go Tech“, dirbu su išmaniųjų ir inovatyvių IT paslaugų įmonės „TeleSoftas“ įkūrėju ir vadovu Algirdu Stoniu. Su „AfriKo“ kuriame stažuočių programą jauniems IRT specialistams iš Vakarų Afrikos, siekiame pritraukti jų į Lietuvą, kad čia galėtų didinti savo profesines kompetencijas. Be to, išvysčius šią programą, mūsų šalies IT sektoriui atsirastų geresnė galimybė megzti kontaktus ir lengviau pasiekti Vakarų Afrikos šalių rinkas. Tad A. Stonio žinios ir patarimai man yra labai vertingi, nes padeda geriau suprasti Lietuvos IT sektoriaus poreikius“, – kalba M. Makauskaitė.
Mantė Makauskaitė

WGT – privilegija norinčioms tobulėti

Pasak Mantės, su mentoriumi A. Stoniu jie susitinka kartą per mėnesį, o kuriamai programai tenka skirti nemažai laiko. Be to, mergina stengiasi apsilankyti ir „Women Go Tech“ organizuojamuose renginiuose, kurie, pasak jos, labai plečia akiratį ir yra labai vertingi.

„Manau, turint minčių vystyti kokį nors projektą, labai svarbu būti skatinančioje aplinkoje, kurioje gali drąsiai klausti, domėtis, tau atveriamos įmonių durys. Tam tikra prasme tai yra privilegija, nes padeda geriau susiorientuoti ir greičiau augti. Be to, kai bandai daryti kažką netradicinio ir keisto kaip mano atveju, papildomas stimulas tampa labai svarbus, – atvirauja M. Makauskaitė.

Antrus metus iš eilės „Women Go Tech“ organizatoriai kartu su technologijų sektoriaus partneriais bei prezidente Dalia Grybauskaite kviečia moteris prisijungti prie mentorystės programos bei, įgijus reikiamų žinių ir įgūdžių, drąsiai žengti į technologijų sektorių.

Pernai į 44 „Women Go Tech“ programos vietas prisijungti panoro 251 kandidatė, šiemet šis skaičius beveik du kartus didesnis – į 71 vietą pretendavo 459 kandidatės. Programos iniciatoriai pabrėžia, kad dėl nusistovėjusių stereotipų technologijų sritį renkasi labai maža dalis moterų, todėl būtina su šia nuostata kovoti. Tikimasi, kad tai bus viena iš priemonių, kuri padės į šią sritį pritraukti daugiau talentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)