Nudurta nosis į informacijos srautą telefone priartėjus prie geležinkelio bėgių neišvengiamai išjungia visus svarbiausius budrumo refleksus ir taip sukuria katastrofišką riziką.

Pagrindinė saugumo taisyklė prisiartinus prie geležinkelio – apsižvalgyti, įsiklausyti ir stebėti – yra absoliučiai bereikšmė, kol mobilusis telefonas kartu su ausinėmis neatsiduria kišenėje.

O skaudžiausia šios istorijos pusė – kad potencialiai didžiausią galimybę žūti arba būti sunkiai traumuotam turi pati jauniausia visuomenės grupė – vaikai ir paaugliai, kuriems šis įprotis tapo neatsiejama jų elgesio dalimi.

Įtariama, kad kertant geležinkelį klausydamasis muzikos šiemet Vilniuje žuvo 19 metų jaunuolis, kuris neišgirdo artėjančio traukinio perspėjamojo signalo. Lygiai prieš metus tokia nelaimė įvyko Mažeikių rajone. Šešiolikmetis neišgirdo artėjančio traukinio ir perspėjančių garsinių signalų, nes per ausines mėgavosi muzika. Kai išvydo artėjantį lokomotyvą – jau buvo per vėlu.

Tiriama, ar naršymas mobiliajame telefone šį savaitgalį galėjo tapti priežastimi tragiškos nelaimės Šiaulių rajone, kai trylikametė nepastebėjo artėjančio traukinio.

Per labai trumpą laiką – vos per keletą pastarųjų metų – saugumo rizikų skalė visoje Europoje kardinaliai pasikeitė. Skirtingos valstybės ieško veiksmingiausių priemonių, kaip atkreipti visuomenės dėmesį – nuo galimybės infrastruktūros ribose riboti mobilųjį ryšį, iki dainų ar filmų apie tai kūrimo. Vieningai sutariama, kad svarbiausią vaidmenį čia vaidina visuomenės sąmoningumas, ir, atsižvelgiant į tuos, kam ši grėsmė pavojingiausia, – šeimos nariai, mokytojai, auklėtojai. Tik bendradarbiaujant skirtingoms visuomenės grupėms įmanoma šią tragišką statistiką nustumti į praeitį.

2016 metais per 5 mėnesius laikotarpį geležinkelyje žuvo 11 pašalinių asmenų, pernai – 4, šiemet – 2. Šiemet abi žūtis lėmė įprotis naudotis mobiliuoju telefonu einant per bėgius ar šalia jų.

Prieš artinantis prie geležinkelio būtina prisiminti, kad nieko svarbesnio už savo ir artimųjų gyvybę mes neturime. Juk kirsdami automagistralę aklai nepasikliautume likimu ir „nesulįstume“ į telefoną, o geležinkelio atkarpose pavojus ne ką mažesnis.

Birželio 5-7 dienomis Lietuvoje minint Tarptautinę pervažų savaitę – didžiausią ir svarbiausią saugumo geležinkelyje renginį – didžiausias dėmesys taip pat bus skirtas kovai su šia problema. Tai taps atspirties tašku „Lietuvos geležinkelių“ inicijuotam tęstiniam renginių ir iniciatyvų ciklui, kuris, planuojama, be pertraukų tęsis ne mažiau kaip metus ir apims skirtingas gyventojų auditorijas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)