Rugsėjo mėnesį padėtas taškas penkerius metus trukusioje baudžiamojoje ir civilinėje byloje, kurioje Kęstutis Bliznikas kaltintas nelicencijuotų kompiuterių programų kopijų platinimu. Jis sutiko programinės įrangos gamintojams sumokėti beveik 32,5 tūkst. litų kompensaciją, kurią civilinėje byloje 2004 m. birželio 30 d. priteisė Vilniaus apygardos teismas.

K.Blizniko įvykdyti autoriaus teisių pažeidimai išaiškinti 2000 metais, kai Mokesčių policijos departamentas (dabar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba) atliko patikrinimus bei kratas, kurių metu aptikta nelicencijuotų „Adobe“, „Microsoft“ ir „Symantec“ kompiuterių programų kopijų už 31.183 litų sumą.

Už nurodytus pažeidimus 2002 m. lapkričio 22 d. Vilniaus apygardos teismas baudžiamojoje byloje K.Bliznikui skyrė 6 mėn. laisvės atėmimo bausmę, kuri vėliau buvo pakeista 2500 Lt bauda.

Užbaigta ir kita baudžiamoji byla, kurioje nelicencijuotų kompiuterių programų naudojimu kaltinta Kauno projektavimo bendrovė „Kauno komprojektas“. Statinių projektavimu, ekspertize bei turto vertinimu užsiimančioje įmonėje per 2005 m. gegužės 5 d. Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų įvykdytą patikrinimą buvo rasta nelegaliai naudotos programinės įrangos, kurios rinkos vertė viršija 137 tūkst. litų. Iš viso konfiskuoti 6 kompiuteriai su „Autodesk“ bei „Microsoft“ programomis.

Už neteisėtų programų atgaminimą Kauno miesto apylinkės teismo 2005 m. liepos 28 d. baudžiamuoju įsakymu 625 litų bauda paskirta ne tik bendrovei, bet ir jos vadovui A.Veselkai. Be to, bendrovei pareikštas civilinis ieškinys dėl 274.125 tūkst. litų kompensacijos sumokėjimo.

Per pirmąjį 2005 metų pusmetį Lietuvoje buvo aptikta nelicencijuotos programinės įrangos už daugiau nei 1 mln. litų. Daugiausia tai buvo „Adobe“, „Autodesk“, „Microsoft“ bei „Symantec“ produktai. Dėl neteisėtų kompiuterių programų atgaminimo ir platinimo iškelta 10 baudžiamųjų bylų, 15 administracinių bylų bei inicijuotos 5 civilinės bylos. Programinės įrangos gamintojai iš pažeidėjų civilinėse bylose prisiteisė kompensacijų, kurių bendra vertė viršija 220 tūkst. litų.

„Business Software Alliance“ yra tarptautinė organizacija, kurios tikslas – saugus ir legalus skaitmeninis pasaulis. Asociacija atstovauja programinės įrangos gamintojų ir platintojų interesus tarptautinėse rinkose bei santykiuose su valstybės institucijomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją