„Įspūdinga „Google’’ istorija parodo, kad kompanija visada siekė eksperimentuoti ir plėstis – tai šiandien ją padarė didžiu gigantu. O pagalvojus - visa tai prasidėjo nuo dviejų studentų, važinėjančių riedučiais su pica rankose ir elementarios paieškos sistemos’’, - pranešime spaudai cituojamas „Nuevo Reklama’’ vadovas ir ,,Google’’ ekspertas Andrius Kupstaitis.

Jis dėsto, kad kaip ir dauguma sėkmės istorijų, ši prasidėjo Stanfordo universitete su dviem vaikinais Larry Page'u ir Sergejumi Brinu – jie tapo draugais ir 1996 m. įkūrė paslaugą pavadinimu ,,BackRub” - vieną iš pirmųjų paieškos sistemų ir ,,Google’’ pirmtakų.

Dėl savo populiarumo ,,BackRub’’ išaugo Stanfordo hostingo pajėgumus, taigi įkūrėjai nusprendė įsigyti domeną ,,Google.com’’ ir ten perkelti savo paslaugą.

1998 m. ,,Google’’ pradėjo veikti kaip paieškos sistema ir bendrovė. Dėl finansinės injekcijos iš „Sun Microsystems’’ vieno iš įkūrėjų, pastaroji įmonė ankstyvoje Silikono Slėnio eroje susijungė su ,,Oracle’’, du jaunuoliai įkuria korporaciją ir pradeda dirbti savo pirmame biure: draugės Susanos Wojcicki garaže. Susana vėliau padės valdyti ,,Google’’ reklamos verslą ir prisidės prie ,,Youtube’’ įsigijimo valdymo 2006 m.

1999 m. ,,Google’’ pradeda savo plėtrą, persikeldama į dvi naujas vietas, gauna 25 mln. JAV dol. paramos ir nusamdo atskirą vadovą savo verslui. ,,Google’’ plėtra tampa eksponentine, ir amžių sandūroje 2000-aisiais jie išsiplečia iki 14 kalbų ir atidaro naują biurą Niujorke. Tu metų pabaigoje jie paleidžia ,,Adwords’’ ir ,,Google Toolbar’’, o tai - svarbus posūkis jų istorijoje. Susanos Wojcicki darbas reklamos srityje prasideda su ,,Adwords".

2000-ųjų pabaigoje išleidžiamas ,,Google Toolbar’’ ir suderinamas su visomis didžiausiomis naršyklėmis, tai leidžia žmonėms naudoti ,,Google’’ iš bet kurio interneto taško – netrukus tai taps vienu pagrindinių visų naršyklių priedų.

2002 m. paleidžiamos ,,Google News’’ ir ,,Froogle’’ (dabartinė ,,Google Shopping’’) ir sulaukia sėkmės. Darkart patobulinamas ,,Adwords’’ ir 2003 metais išleidžiamas ,,Adsense".

2004 m. tampa svarbiausiais metais ,,Google’’ istorijoje: paleidžiamas ,,Gmail’’. Taip pačiais metais įleidžiamos ir ,,Google Maps’’ ir ,,Google Earth’’ šaknys. 2005 metais paleidžiamas ,,Google Maps’’, o balandžio mėnesį šie žemėlapiai jau tampa prieinami mobiliuose telefonuose, taip pat įkeliamas pirmasis video į kanalą ,,Youtube’’.

,,Google’’ plėtra tęsiasi nuo 2005 iki 2007 metų – vis naujos paslaugos išleidžiamos kone kas mėnesį, įskaitant ,,Google Talk’’, ,,Google Analytics’’, ,,Google Translate’’, ,,Google Documents’’ ir ,,Street View’’ (kaip papildoma ,,Google Maps’’ dalis).

2007 metų gale pranešamas sekantis didis ,,Google’’ įvykis: ,,Android’’.

2008-ieji yra daugelio žymių pasiekimų metai kompanijai ,,Google’’, bet svarbiausiu tampa rugsėjo mėnuo: ,,T-Mobile’’ telefonas ,,G1’’ yra pristatomas kaip pirmasis telefonas, naudosiantis ,,Android’’, tą patį mėnesį paleidžiama naršyklė ,,Chrome’’. ,,Android’’ vėliau užaugs kaip populiariausia išmaniųjų telefonų programinė įranga, o ,,Chrome’’ taps didžiausia naršykle pasaulyje.

2009 metais pradedama kurti operacinė sistema ,,Chrome’’, kuri vėliau suteiks gyvybę ,,Chromebooks’’ kompiuteriams. 2010-ųjų pradžioje yra išleidžiamas mobilusis telefonas ,,Nexus One’’.

Su juo ir ,,Chrome Google’’ kompanija pažymi savo įmonės judėjimą nuo paslaugų teikėjo iki perėjimo į verslą, kuris sukuria ir gamina savo paties elektronikos produktus.

2010 metais pristatomas ,,Google Fiber’’ internetas. 2011 metais lapkritį ši paslauga tiekiama Kanzase ir tampa garsia dėl konkurencingos kainos.

2012 metais pristatomi ,,Google Glass’’ akiniai ir sukuria didelį sąmyšį rinkoje. Nors ,,Google Glass’’ ir netapo sėkminga, tai sukelia revoliuciją dėvimų įrenginių nišoje, atsiranta tokie įrenginiai kaip išmanieji laikrodžiai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją