„Umi“ telefonai pasižymi ne tik įspūdingomis charakteristikomis už žemą kainą, bet ir neeilinėmis programinės įrangos galimybėmis.

Puikus dizainas, bet paviršutiniška surinkimo kokybė

„Umi“ giriasi tuo, kad pagrindinė „Touch“ korpuse naudojama medžiaga yra aliuminis, o girtis tuo tikrai galima, kadangi „Umi Touch“ tekainuoja maždaug 160 eur.

Dauguma didžiųjų gamintojų geriausiu atveju už tokią kainą pasiūlo tik aliuminio imitaciją.

„Touch“ šiek tiek primena „iPhone 6“, tačiau šiuos du telefonus vieną nuo kito tikrai atskirtumėte. Ne, „Umi“ tikrai nesukūrė „iPhone“ klono, gėdos su šiuo telefonu neprisidarysite.

Nuo „Apple“ „Umi“ atsilieka ir savo surinkimo kokybė – telefonas netraška ir mygtukai spaudžiasi maloniai, tačiau kameros stikliukas šiek tiek juda, o tarpas tarp plastmasės ir aliuminio jaučiasi braukiant pirštu.

Ekranas turi savų trūkumų

5.5 colių Full HD raiškos IPS ekranas iš pirmo žvilgsnio atrodo tikrai įspūdingai – ryškios spalvos, puikūs matymo kampai ir matomumas prieš saulę, tačiau tik įsižiūrėjus galima įžvelgti, jog ekrano atkuriama juoda spalva labiau primena pilką, todėl sunku suvokti, kodėl standartinis „Umi Touch“ ekrano fonas yra juodos spalvos – juk „Umi“ turėtų stengtis savo telefoną pateikti iš stipriųjų pusių.

Naudotis pirštų antspaudų skaitytuvu reikės išmokti

Aš pratęs prie kokybiškų pirštų antspaudų skaitytuvų – jau kurį laiką naudojuosi „Xiaomi Mi5“ ir „Sony Xperia X“. Abu šie telefonai turi nepriekaištingus antspaudų skaitytuvus, kurie veikia sparčiai ir bet kokiomis sąlygomis. Ką gi, „Umi“ atvejis šiek tiek kitoks – pirštų antspaudų skaitytuvas yra labai spartus, tačiau jis fiksuoja pirštą tik tada, kai uždedi jį būtent tokiu kampu, kokiu reikia. Iš pradžių tai man atrodė beprotiškai sunku, bet galiausiai pripratau ir dabar „Touch“ skaitytuvu naudojuosi be problemų. Visgi patirtis su „Xperia X“, „Mi5“ ar netgi „iPhone 6“ – žymiai geresnė.

Praktiškai „Nexus“ lygio patirtis

„Umi Touch“ naudoja kol kas naujausią „Android 6.0 Marshmallow“ versiją, kurioje „Umi“ modifikacijų praktiškai nėra – įdiegtos keletas papildomų telefono atrakinimo galimybių ir valdymas gestais – nieko baisaus. Visa kita – visai kaip „Google Nexus“ telefonuose.

Tiesa, vos tik gavus „Umi Touch“, programinėje įrangoje pastebėjau stebėtinai daug klaidų, tačiau per maždaug mėnesį laiko, kol turiu šį telefoną, „Umi“ išleido net 5 ar 6 programinės įrangos atnaujinimus, todėl dabar telefonas veikia sparčiai, stabiliai ir praktiškai be problemų. Taip, dar reikėtų patvarkyti kameros programinę įrangą, tačiau visa kita – tvarkoje.

Kalbant apie greitį, atliekant įprastas operacijas, problemų nėra, tačiau žaidžiant geriausią grafiką turinčius žaidimus, galima pastebėti vieną kitą praleistą kadrą. 8 branduolių 1.5 GHz „MediaTek“ procesorius ir 3GB pernelyg neišsiskiria ir sintetiniuose testuose.

„Umi Rootjoy“ – pagrindinė priežastis įsigyti „Umi Touch“?

Prisimenu seną gerą „HTC HD2“ – 2009 metais išleistą telefoną, kuris gali veikti su „Windows Mobile 6.5“, „Windows Phone 8“, „Android 5.1 Lollipop“, „Ubuntu“ ar net „Windows 95“. Problema, kad „HD2“ jau yra pasenęs tiek techniškai, tiek morališkai, todėl šio telefono fanams į pagalbą atskuba „Umi“ su savo „Rootjoy“ įrankiu – pasak gamintojo, jau greitai (tikimasi, jog iki birželio pabaigos) „Umi Touch“ galės veikti ne tik su standartine „Android Marshmallow“ OS, bet ir su „Windows 10 Mobile“, „Vibe UI“, „MIUI“, „CyanogenMod“ ir kt.

Iš tikrųjų, norėjau šią funkciją išbandyti, tačiau jau gana ilgai laukiau ir daugiau laukti tiesiog nebegalėjau, bet patikėsiu gamintojo pažadu, kadangi mačiau, jog šiek tiek senesni „Umi“ telefonai taipogi palaiko „Umi Rootjoy“ ir vartotojai labai džiaugiasi šia funkcija. „Umi Touch“ dėl šios priežasties taps puikiu telefonu gykams.

„Umi Touch“ nepakeis jūsų DSLR ar net muilinės

Kai pamačiau, jog „Umi Touch“ turi 13 megapikselių „Sony IMX328“ jutiklį, visai apsidžiaugiau, nes tikėjausi, jog šis jutiklis tikrai lenks „IMX214“, kurį turėjo „OnePlus One“ ar „Xiaomi Mi4“. Bet deja, nors jutiklis nėra blogas, „Umi“ turi nemažai bėdų su programine įranga. Po kiekvieno atnaujinimo kameros kokybė vis gerėja, tačiau lygis, kurį žadėjo „Umi“ dar nepasiektas.

Dažnai dalis nuotraukos susilieja, nors dalis sufokusuota idealiai, kartais kamera stringa, o tamsoje sufokusuoti vaizdo beveik neįmanoma. Tai greičiausiai tik programinės įrangos bėdos, tačiau vis tiek labai nemalonu ir net neaišku, ar „Umi“ pavyks viską ištaisyti.

Priekinė kamera nustebino maloniau, o ir blykstė – smagus priedas, kuris gali praversti.

Baterija – geresnė, negu būna paprastai

Naudojantis „Umi Touch“ vidutiniškai galima lengvai „ištempti“ 2 dienas be didelio poreikio krauti telefoną. Jeigu esate intensyvus naudotojas, vieną dieną naudotis telefonu vis tiek galėsite. Nors rezultatas nelaužo standartų, bet jis geresnis, negu įprastai. Įdomu, kaip telefonas tarnautų su „Windows 10 Mobile“?

„Umi Touch“ –gykosvajonė už nedidelę kainą?

Nežinau, ar „Umi Touch“ labai tinka paprastam vartotojui – galbūt jie norėtų kažko su geresniu ekranu, pirštų antspaudų skaitytuvu ir kamera.

Bet „gykui“ šis telefonas yra tiesiog tobulas – jis kainuoja nedaug, turi gana galingą procesorių, jis jau greitai galės paleisti įvairias vartotojo aplinkas ir net „Windows 10 Mobile“ OS, o šio telefono išvaizda ir baterija patenkins daugelį.

Jeigu esate paprastas vartotojas, galbūt pasižvalgykite kitur, nors pasirinkę šį telefoną irgi nesuklysite. Bet jeigu laikote save telefonų entuziastu, „Umi Touch“ greičiausiai yra jūsų svajonė. „Umi Touch“ galite įsigyti už 160 EUR iš „Coolicool“ parduotuvės Europos arba Kinijos sandėlių.

Umi Touch telefono įvertinimas. Erik Murin iliustr.