Beveik visi „Apple“ įrenginiai atrodo profesionaliai dėl savo minimalistinio dizaino bei aukštos kokybės. Šis „iPad Pro“ nėra išimtis.

Savo išvaizda jis praktiškai nesiskiria nuo „iPad Air 2“ – didelis ekranas priekyje su firminiu „Apple“ namų mygtuku bei prabangiai atrodanti aliuminio nugarėlė su obuoliuku. Kompiuteris atrodo nuostabiai. Tik šonuose galime pastebėti kai ką neįprasto – „iPad Pro 12.9“ turi net keturis garsiakalbius ir nors jie nėra nukreipti tiesiai į klausytoją, jų atkuriami garsai skamba fantastiškai ir labai garsiai. Tikrai, labai garsiai.

Daugeliui kyla klausimas, ar „iPad Pro 12.9“ nėra kiek per didelis būti planšetiniu kompiuteriu... Paėmus šį gigantišką produktą į rankas, liežuvis sunkiai verčiasi vadindamas šį daiktą planšete – rašyti naudojant liečiamą ekraną su standartine „Apple“ klaviatūra yra labai sudėtinga ir nepatogu būtent dėl dydžio. Laikyti „iPad Pro“ vienoje rankoje yra beveik neįmanoma ne tik dėl dydžio, bet ir dėl sąlyginai slidaus aliuminio korpuso.

Bet 12.9 colių 2048 x 2732 raiškos IPS ekrano vaizdas atrodo lyg iš pasakos, nors „AMOLED“ ekranų vis dar laukiame išskėstomis rankomis dėl idealios juodos spalvos bei energijos taupumo.

Taupantiems savo akių sveikatą „Apple“ su „iOS 9.3“ pristatė naują funkciją ekranui, apie kurią pakalbėsime vėliau. Tuo tarpu „TouchID“ pirštų antspaudų skaitytuvas veikia nepriekaištingai ir sparčiai. Šioje srityje „Apple“ iki šiol yra vieni geriausių. Keliu prielaidą, kad tai gali būti apvalios skenerio formos nuopelnas: pastebėjau, jog visi apvalūs pirštų antspaudų skaitytuvai (tokie kaip „Huawei Nexus 6P“ ar „iPad Pro“) veikia žymiai geriau, negu pailgos formos konkurentai (kaip „Samsung Galaxy S7“).

„Apple“ iki šiol neabejotinai pirmauja ir planšetinių kompiuterių programinės įrangos srityje. Tikriausiai nieko naujo nepasakysiu, jog „iPad Pro“ veikia nepriekaištingai. O programėlių, pritaikytų šiam kompiuteriui, yra žymiai daugiau nei konkurentams iš „Android“ stovyklos. Dauguma programėlių netgi pritaikytos naudojimui su kitomis programėlėmis tuo pačiu metu. Dėl to ekrano padalijimo funkcija veikia puikiai ir dažnai yra itin naudinga.

Vis tik kartais atrodo, kad „iPad Pro“ produktyvumo ir profesionalumo pritrūksta būtent dėl programinės įrangos – 12.9 colių ekranas kai kur atrodo tarytum pamirštas, t.y. neišnaudojamas jo dydis. Pavyzdžiui, pradiniame ekrane iš viso telpa tik 20 ikonų – mažiau nei „iPhone“, o feisbuko ir kai kurios kitos aplikacijos atrodo taip, lyg būtų skirtos senjorams – visur didelės raidės ir mygtukai. Ką jau kalbėti apie tai, kad profesionaliai su „iPad Pro“ vaizdo įrašų ar nuotraukų neparedaguosi, programuoti taip pat normaliai negalėsi, muzikos sukurti – irgi. Galbūt „Apple“ turėjo pavadinti šį „iPad“ „iPad Plus“? Būtų žymiai paprasčiau susiprasti...

Bet Kupertino kompanijos operacinė sistema pranašesnė už „Android“ ir savo atnaujinimų greičiu – „iOS 9.3“ versiją gavau dieną po pristatymo, tuo tarpu „Android“ įrenginiai atnaujinimų dažnai laukia mėnesių mėnesius. Atnaujinimas neatnešė beveik nieko naujo – „Apple“ patobulino integraciją tarp savo servisų ir produktų.

Visgi viena naujovė sulaukė daug dėmesio. Tai – nakties režimas. Jis sumažina mėlynos šviesos sklaidą ekrane, tačiau tai turi didelę įtaką naudojimosi patogumui. Taip, vaizdas ekrane išties tampa pastebimai geltonesnis, o tai reikalauja žymiai mažiau akių pastangų, saugoma sveikata bei netrikdomas miego režimas. Ar pajaučiau didelį skirtumą? Taip. Toks vaizdas iš tikrųjų žymiai mažiau vargina akis. Tiesa, „Apple“ to pirmi tikrai neatrado: kompiuterinė programa „f.lux“, veikianti tokiu pat principu, egzistuoja jau senokai.

„Apple“ manymu, daugiau produktyvumo ir profesionalumo turėtų pridėti priedai, kuriuos siūloma įsigyti atskirai. Tai – klaviatūra ir žymusis „Apple“ pieštukas. Klaviatūrą turiu pagirti – ji pilno dydžio, pagaminta iš ypatingai kokybiškų medžiagų, paspaudimo gylis yra pakankamas. Ji puikiai atlieka ir laikiklio, ir dėklo funkcijas. Vis tik kartais pasigesdavau galimybės valdyti „iPad“ valdymo laukeliu (klaviatūra tokio neturi) vietoje liečiamo ekrano. Be to, klaviatūroje trūksta paprasčiausių „iPad“ funkcijų valdymo mygtukų. Tačiau rašymo patogumas garantuojamas: su šiuo „iPad“ parašiau vieną straipsnį ir galiu pasakyti, kad buvo malonu. Vienintelis kilęs nepatogumas yra lietuviškų kabučių rašymas. Iš tikrųjų vos ne vos tas kabutes atradau. Bet kuriuo atveju, perkantiems „iPad Pro“, patarčiau įsigyti ir šią klaviatūrą.

Tuo tarpu „Apple“ pieštuko daugeliui tikriausiai neprireiks – 100 EUR kainuojantis priedas bus vertingas tik tuo atveju, jeigu mokate ir mėgstate piešti. Tačiau pieštukas yra kokybiškas, tvirtas, patogus ir jam yra skirta daugybė programėlių – „Adobe Photoshop Sketch“, „Piexelmator“ ir t.t. Bet tai labai siaurai žmonių grupei pritaikytas įrankis – profesionaliam piešimui sukurtos specialios planšetės, o paprastam mėgėjui priedas už tokią kainą atrodo mažų mažiausiai brangokai.

O ar žinote su kuo reikia fotografuoti? Fotoaparatu arba telefonu. Bet fotografuoti galima ir su „iPad Pro“, 12.9 colių ekraną turinčia planšete. Kad galima, tai dar nereiškia, kad reikia: fotografuodami su tokia planšete tikrai atrodytumėte ganėtinai kvailai. Tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl kamerai daug dėmesio neskyriau. Tačiau kiek teko ją bandyti, „Apple“ 8 megapikselių kamera yra pakankamai gera dokumentams ar daiktams nufotografuoti, o kaip planšetei, „iPad Pro“ kamera yra netgi įspūdinga – su baltos spalvos balansu ir spalvomis ji susitvarko neblogai, fokusavimas veikia greičiau nei daugelyje telefonų. Ir tik patekus į visai prastą fotografavimui aplinką galima pasakyti, kad tai toli gražu ne „iPhone 6S“ ar „Samsung Galaxy S7“.

„iPad Pro“ gali pasigirti ir savo 10307mAh talpos baterija. Jeigu savo „iPad‘o“ labai smarkiai kankinti neplanuojate (t.y. apie 2 valandas per dieną naršysite internete ir apie 30 minučių žiūrėsite vaizdo įrašus „YouTube“), tuomet jis turėtų veikti apie 3 dienas. Suprantant, kokio dydžio ekraną turi šis įrenginys, rezultatas tikrai neblogas.

Tačiau vienas klausimas lieka neatsakytas – kam skirtas „iPad Pro“? Panašu, kad šis kompiuteris negalėtų pilnai pakeisti nešiojamo kompiuterio, už jam skirtus pinigus (apie 1000 EUR) būtų galima įsigyti visai neblogą nešiojamą kompiuterį. Įrenginys piešimui? Abejoju, nes tam yra specialių įrenginių. Tiesiog planšetinis kompiuteris? Deja, „iPad Pro“ tam kiek per didelis. Planšetė profesionalams? Deja, pieštuko ir klaviatūros nepakanka, kad iš paprasto „iPad“ ši planšetė staiga taptų „iPad Pro“.

„Apple“ bandė sukurti daiktą, kuris atgaivintų merdėjančią planšetinių kompiuterių rinką, bet panašu, kad šįkart Kupertino kompanijai to padaryti nepavyko. Nors bandymų metu „iPad Pro“ trūkumų neatradau, šis įrenginys yra beveik idealus, tačiau abejoju, ar jį verta įsigyti, jei nesate didelis kompanijos produkcijos gerbėjas. Rinkoje dabar galima rasti žymiai geresnių ir daug pigesnių alternatyvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)