Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad apie trečdalį nelegaliai intelektine nuosavybe besinaudojančių gyventojų sutinka, kad tai – vagystė, tačiau taip elgdamiesi blogai nesijaučia. Toks internetinio pirato portretas pristatytas Kultūros ministerijoje surengtoje diskusijoje „Internetinis piratas ar vagis? Kas ką apvagia?“

Pirmą kartą Lietuvoje sudarytas internetinio pirato portretas parengtas remiantis šiais metais atliktos reprezentatyvios visuomenės apklausos „Gyventojų tyrimas dėl intelektinės nuosavybės naudojimo“ duomenimis.

Tyrimo duomenimis, nelegaliai intelektine produkcija internete naudojasi apie penktadalį Lietuvos visuomenės. Tiesa, diskusijos dalyviai pripažino, kad tikrieji skaitmeninio piratavimo mastai gali būti dar didesni.

Net trečdalis Lietuvos gyventojų įsitikinę, kad naudodami nelegalią intelektinę nuosavybę niekam žalos nedaro ir nė negalvoja apie moralinę savo poelgio pusę. Maždaug trečdalis respondentų teigia suvokiantys darą vagystę, o savo polinkį intelektine nuosavybe naudotis nelegaliai teisina lengva prieiga prie autorinių kūrinių (31 proc.), noru sutaupyti (28 proc.) ar pernelyg aukšta kūrinių kaina (26 proc.).

Tiesa, apklausa atskleidžia visuomenės sąmoningumą intelektinės nuosavybės teisių apsaugos srityje pamažu augant. Palyginti su 2015 m., nuo 22 proc. iki 27 proc. padaugėjo manančių, kad nelegalus intelektinės nuosavybės naudojimas visada yra vagystė. Vis dėlto, penktadalis respondentų pripažįsta intelektinę nuosavybę naudojantys nelegaliai, nors ir gauna pakankamai aukštas pajamas, kad pajėgtų sumokėti už turinį.

„Lietuviškas interneto piratas yra aktyvus vartotojas visose sritys, ir intelektinė nuosavybė - ne išimtis. Tiesiog, ji vartojama nelegaliai – taip, kaip šiuo metu Lietuvoje įprasta“ – apibendrino Ignas Zokas, tyrimą atlikusios bendrovės „Spinter tyrimai“ vadovas.

Diskusija „Internetinis piratas ar vagis? Kas ką apvagia?“ organizuota įgyvendinant Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos projektą „Antipiratinė akcija „Nebevokime“. Projektą iš dalies remia Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)