Tačiau „Bitė“ nenusileidžia ir sako, kad jos paskelbti „Ookla“ duomenys, kuriais remiantis šis tinklas siūlo sparčiausią 4G ryšį, yra pagrįsti. Kompanijos atstovai, dar prieš pradedant Vartotojų teisių gynimo centrui tirti šį atvejį, tvirtino sulaukę spaudimo iš kitų tinklų operatorių stabdyti šią informaciją naudojančias reklamas.

Tyrimas rodo, kad reklama nekorektiška

Vartotojų teisių gynimo centro tyrimą sudarė dvi dalys – matuotas mobiliojo interneto greitis 55 Lietuvos miestuose ir visoje šalies teritorijoje apskritai.

Vartotojų teisių gynimo centras, kilus abejonėms dėl „Bitė Lietuva“ reklamos teiginio, kad „Bitės“ 4G mobilusis tinklas yra greičiausias Lietuvoje“, korektiškumo, kreipėsi į Juntinės Karalystės bendrovę „TelcoQ“, teikiančią interneto spartos matavimo paslaugą „Rotten WiFi“, kuri atliko išsamų tyrimą.

Tyrimo rezultatai parodė, kad abejose tyrimo dalyse „Omnitel“ ir „Tele2“ mobiliojo interneto greičio matavimai dažnai buvo panašūs, tuo tarpu „Bitė Lietuva“ daugumoje kategorijų atsiliko.

Juose tvirtinama, kad ryšio tinklai pirmauja skirtinguose miestuose. Pavyzdžiui, „Omnitel“ mobiliojo interneto ryšys yra geriausias 26 miestuose. Antroje vietoje esanti telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ geriausią ryšį parodė 25 miestuose. Operatorius „Bitė Lietuva“ siūlė didžiausią spartą 4 Lietuvos miestuose.

Pranešime žiniasklaidai tvirtinama, kad greičiausią mobilųjį internetą ištirtuose 55-uose Lietuvos miestuose teikia „Omnitel“ – vidutinis atsisiuntimo greitis miestuose siekia 29,98 Mbps. „Tele2“ tinkle vidutinis atsisiuntimo greitis buvo 27,61 Mbps, „Bitė Lietuva“ – 21,07 Mbps.

Pagal duomenų išsiuntimo greitį taip pat pirmavo „Omnitel“ – 24,31 Mbps. Antri buvo „Bitė Lietuva“ – 21,21 Mbps, „Tele2“ treti – 18,17 Mbps.

Vidutinis greitis visoje šalies teritorijoje. Bendrai visoje Lietuvos teritorijoje – keliuose, kaimeliuose, gyvenvietėse, o ne tik matuotuose miestuose, sparčiausią mobilų internetą užtikrina „Tele2“ – jie teikia vartotojams atitinkamai 23,89 Mbps vidutinį atsisiuntimo greitį. „Omnitel“ rezultatas panašus – 23,82 Mbps. „Bitė Lietuva“ yra trečioje pozicijoje su 16,43 Mbps.

Vidutiniu išsiuntimo greičiu lyderis yra „Omnitel“ su 19,18 Mbps. „Tele2“ rezultatas – 16,66 Mbps, „Bitė Lietuva“ – 16,20 Mbps.

Rodikliu „Vidutinis duomenų atsisiuntimo greitis 4G tinkle Lietuvoje“ „Bitė“ rėmėsi savo reklamoje, tačiau tyrimas operatoriaus pirmavimo nepatvirtino. Pagal vidutinį 4G (LTE) tinklo greitį Lietuvoje pirmauja „Tele2“.

Šio operatoriaus vidutinis duomenų atsisiuntimo greitis yra 26,14 Mbps. Antroje vietoje yra „Omnitel“ su 25,24 Mbps, o trečiojoje pozicijoje „Bitė Lietuva“ su 23,83 Mbps. Tyrimas taip pat parodė, kad „Omnitel“ ir „Tele2“ 4G internetą siūlo 55 visuose tirtuose miestuose, „Bitė“ – 44 miestuose.

Pagal vidutinį duomenų išsiuntimo greitį pirmauja „Bitė“ – 25,97 Mbps. Antroje vietoje yra „Omnitel“ su 20,58 Mbps, trečioje – „Tele2“ su 18,41 Mbps.

Vartotojų teisių gynimo centras kreipsis į „BITĘ Lietuva“ dėl nekorektiškos reklamos nutraukimo, taip pat – informuos atsakingas valstybės institucijas, ir jau paprašė tarptautinės bendrovės „Ookla“ matavimų duomenų, kuriais reklamoje rėmėsi operatorius.

Tyrimas nepatikimas, o kalti konkurentai

„Nuo pat momento, kai „Bitė“ pradėjo investuoti į 4G/4G+ tinklą, rėmėmės „Ookla“ (www.speedtest.net) duomenimis – tai pirmaujanti pasaulyje interneto greičio matavimo platforma, kurios informacija remiasi dauguma ryšio operatorių pasaulyje, taip pat ir kiti operatoriai Lietuvoje. Nuosekliai plėtojome „Bitės“ tinklą ir pasiekėme, kad „Ookla“ oficialiai pripažino, jog „Bitės 4G tinklas – greičiausias Lietuvoje“, – sakė, „Bitė Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadovė Žana Jakevičienė.

Ji rašė, kad, remiantis „Ookla“ duomenimis, greitesnį internetą turėjo kitos bendrovės, kad jos pačios rėmėsi šia platforma savo spartai demonstruoti. „Kai „Bitė“ pagal greitį aplenkė kitus ryšio operatorius, gavome konkurentų prašymus sustabdyti reklamą, paremtą „Ookla“ duomenimis“, – tvirtino Ž. Jakevičienė ir pridūrė, kad „Bitei“ atsisakius stabdyti reklamą, kompaniją pasiekė anoniminių laiškų, o vėliau ir viešo Vartotojų teisių gynimo centro (VTGC) pranešimas žiniasklaidai apie inicijuotą tyrimą.

Ž. Jakevičienė siūlo atkreipti dėmesį, kad interneto greičio tyrimui atlikti buvo pakviesta bendrovė, turinti glaudžių verslo sąsajų su kita mobiliojo ryšio operatore Lietuvoje: https://www.f6s.com/rottenwifi, o į „Bitės“ prašymą pasirinkti kitą tyrimų įmonę, dėl kurios nešališkumo nekiltų abejonių, neatsakyta.

„Tenka pastebėti, kad „Rotten Wi-Fi“ yra vos pora metų veikiantis startuolis, kuris nei pagal turimas kompetencijas, nei pagal patirtį negali būti net palygintas su OOKLA. Į „Bitės“ prašymą pateikti daugiau informacijos apie inicijuojamą tyrimą atsakyta nebuvo, o iš viešai paskelbtos informacijos galime daryti prielaidą, kad tyrimo metu buvo naudojamasi „test-drive“ metodu, matuojant greitį ribotame kiekyje vietų ir atvirose erdvėse, tad ir matavimo rezultatai yra skirtingi“, – teigė Ž. Jakevičienė.

Atkirto „Bitei“

„Neturime informacijos apie tariamas operatorių sąsajas su mobiliojo interneto spartos tyrimus vykdančią „TelcoQ“, pagalbos į bendrovę kreipėmės dėl anksčiau jų atliktų panašių tyrimų Lietuvoje. Kalbėjimas užuominomis skatina tokius įtarimus vertinti kaip gynybos taktiką. Tyrimas buvo atliekamas atsiribojant nuo visų operatorių, klientams prieinama įranga ir sąlygomis“, – rašė Vartotojų teisių gynimo centro pirmininkas Paulius Mereckas.

Jis tvirtino, kad galima vertinti tiktai tyrimo rezultatus, o jie kelia abejonių, ar „Bitė Lietuva“ reklama nepažeidžia vartotojų teisių gauti tikslią informaciją apie paslaugas. Jo teigimu, gautus duomenis patvirtina ir valstybinės Ryšių reguliavimo tarnybos praėjusią savaitę paskelbti tyrimo duomenys – jie taip pat rodo, kad „Bitė Lietuva“ internetas nėra greičiausias.

„Žiūrint iš vartotojų interesų pusės, mums aktualus tiktai vienas šios diskusijos aspektas. Reklamoje sakoma, kad „Bitės 4G mobilus tinklas – greičiausias Lietuvoje“. Reklama dabar yra matoma visoje šalyse, o tai reiškia, kad šiuo momentu bet kuris Lietuvos gyventojas gali tikėtis, kad gaus žadamą paslaugą tokią, kokia reklamuojama. Jei tai neatitinka realybės, vartotojų teisės pažeidžiamos, ir apie tai būtina kalbėti“, – sakė P. Mereckas.

Sako, kad tyrimai skaidrūs

Šių metų vasario 26-kovo 6 dienomis visame pasaulyje mobiliojo interneto spartos tyrimus vykdanti bendrovė „TelcoQ“, teikianti interneto greičio matavimo paslaugą „Rotten WiFi“, 55-ių Lietuvos miestų bei miestelių centruose ir visoje Lietuvos teritorijoje, naudodama vienodus mobiliuosius įrenginius, atliko mobiliojo interneto spartos tyrimus. Visų trijų operatorių („Omnitel“, „Tele2“ ir „Bitė Lietuva“) mobiliojo interneto greitis buvo matuojamas vienu metu tuose pačiuose taškuose, atliekant mažiausiai po 5 matavimus vienoje vietoje.

Pasak P. Merecko, Vartotojų teisių gynimo centras gavo vartotojų klausimų, ar „Bitė Lietuva“ reklamos teiginiai apie greičiausią internetą šalyje yra tikslūs ir neklaidina vartotojų, todėl į pagalbą pasikvietė šios srities ekspertus, kurie tokio tipo tyrimų jau atliko Lietuvoje anksčiau.

„Tyrimo metu buvo atlikta per 160 tūkstančių matavimų. Tai leidžia daryti labai tikslius apibendrinimus apie mobilaus tinklo kokybę Lietuvoje. Mes teikiame mobiliems operatoriams tinklo monitoringo paslaugą, kur matuojame iki trisdešimt mobilaus ryšio parametrų. Tai leidžia operatorims susidaryti labai aiškų vaizdą, kokios kokybės paslaugas gauna jų klientai“, – sakė vienas iš „TelcoQ Ltd.“ steigėjų Artūras Jonkus.

Įvertinus ekspertizės rezultatus, operatoriaus bus prašomą nutraukti abejonių sukėlusią reklamą. Taip pat dėl reklamos ketinama kreiptis į valstybės institucijas – Konkurencijos tarybą ir Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Vartotojų teisių gynimo centras jau kreipėsi į „Ookla“ dėl duomenų, kuriais remtasi reklamoje.

„Bitė Lietuva“ praėjusį mėnesį plačiai pristatė teiginį, kad „tarptautinių nepriklausomų ekspertų „Speedtest.net“ („Ookla“) surinktais 2015 metų II ir III ketvirčio duomenimis, „Bitės“ 4G mobiliojo ryšio tinklas pagal duomenų išsiuntimo ir parsiuntimo spartą (naudojantis 4G įrenginiais su 4G SIM kortelėmis) yra greičiausias 4G mobilusis tinklas Lietuvoje.“ Remiantis tuo nacionaliniu mastu vykdytoje reklamos kampanijoje skelbta, kad „Bitės“ 4G mobilusis tinklas yra greičiausias Lietuvoje“.

Vartotojams klausimų sukėlė teiginio apie greičiausią 4G internetą korektiškumas, nes Ryšio reguliavimo tarnyba dar 2015 m. gruodžio 21 d. paskelbė savo 4G interneto greičio tyrimą, pagal kurio duomenis, „Bitė Lietuva“ 4G (LTE) tinklo aprėptis esant silpnam ryšio signalui buvo tik 20-25 proc. Lietuvos teritorijos. Tuo tarpu kitų operatorių šis rodiklis buvo 80-85 proc. ir 70-75 proc. Lietuvos teritorijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)