Nuo išankstinio perspėjimo apie sumažėsiantį cukraus kiekį kraujyje sergantiems cukriniu diabetu ar asmeninių patarimų, ką valgyti ir kaip sportuoti, iki „smegenų“ robotui humanoidui – IBM sukurta dirbtinio intelekto platforma superkompiuteris „Watson“ jau keičia žmonių gyvenimus, o ateityje juos turės ir dar daugiau įtakos.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad ateis diena, kai daugumą sprendimų – nuo to, ką dėsime į lėkštę pusryčiams iki to, kuria kryptimi vystyti verslą – priimsime pasikonsultavę su į žmogų panašiu kompiuteriu. Tokią ateitį pristatė IBM vadovė Ginni Rometty.

Pasikeis ne tik žmonių įpročiai. „Tai pakeis, kuo mes esame“, - sakė IBM vadovė.

IBM vystomas „Watson“ superkompiuteris 2011 metais pagarsėjo laimėjęs „Jeopardy“ žaidimą, tačiau per tą laiką žengė didžiulius žingsnius į priekį. „Tuo metu „Watson“ galėjo tik atsakinėti į klausimus – ką jis ir padarė, nugalėdamas visus varžovus – ir turėjo vos penkias technologijas“, - prisiminė G.Rometty. Šiandien „Watson“ atlieka 32 skirtingas funkcijas 50-yje sričių.

„Žengėme į erą, kai jums nebereikia programuoti sistemų. Jos pačios supranta, pagrindžia ir mokosi“, - CES sakė „Watson“ dirbtinio intelekto platformos galimybes pristatydama IBM vadovė.

„Watson“ technologija šiandien teikia daugybę skirtingų debesų kompiuterijos paslaugų, o įvairių technologijų kūrėjai gali naudotis dirbtinio intelekto protu vystydami savo programinę įrangą ar technologijas.

Šiuo metu „Watson“ smegenis savo produktams tobulinti pasitelkė 80 000 technologijų vystytojų 36 pasaulio šalyse. Keletas jų buvo pristatyti sausį JAV vykusioje CES parodoje.
Watson pristatymas

Padės robotui mąstyti

Mielai atrodantis robotas humanoidas „Pepper“, kurį sukūrė Japonijos telefonijos giganto „SoftBank“ specialistai, nuo šiol naudosis „Watson“ smegenimis.

2014 m. pristatytas „Pepper“, kaip teigiama, yra „pirmasis pasaulyje robotas turintis emocijas“. Jis neverda pietų ir nevalo kambarių – robotas skirtas bendravimui. Septynis mėnesius iš eilės nuperkami visi pagaminti „Pepper“ robotai ir iš viso su žmonėmis jų kalbasi jau daugiau nei 7000.

Nors iš pradžių buvo labiau orientuotas kaip kompanionas vienišiems žmonėms namuose, šiandien šis mielas robotukas dažniausiai naudojamas versle – jis pasitinka pirkėjus parduotuvėse, klientus bankuose arba viešbučiuose ir pakeičia informacijos tarnybų darbuotojus.

„Watson“ dirbtinis intelektas leis „Pepper“ robotui naudotis kur kas didesniais informacijos klodais – suprasti žinutes socialiniuose tinkluose, vaizdo įrašus ir nuotraukas – ir atsakyti į daugiau įvairaus tipo klausimų.

Programėlė numatys cukraus sumažėjimą kraujyje

Tačiau jei „Pepper“ tik leidžia pažvelgti į ateitį, kai, tikėtina, robotai žmonių pasaulyje taps kasdienybe, kitos „Watson“ galimybės jau šiandien gali iš esmės pakeisti žmonių gyvenimo kokybę.

Kaip paskelbta CES metu, kartu su insulino pompas ir gliukozės matuoklius gaminančia bendrove „Medtronic“ IBM, pasitelkusi „Watson“ dirbtinio intelekto galimybes, šiuo metu kuria programėlę, kuri galės iš esmės pakeisti 415 milijonų žmonių, sergančių pirmojo ir antrojo tipo cukriniu diabetu, gyvenimą.

Analizuodamas iš insulino pompų ir gliukozės matuoklių gaunamus duomenis „Watson“, manoma, galės iš anksto perspėti apie būsimą cukraus kiekio kraujyje sumažėjimą. Atliktas bandymas su 600 pacientų duomenimis parodė, kad IBM sukurtas dirbtinis intelektas būsimą problemą gali numatyti likus trims valandoms iki cukraus kiekio sumažėjimo. Planuojama, kad programa bus pristatyta dar šią vasarą.

„Mes plečiame „Watson“ jutimų spektrą ir jau suteikėme jam, pavyzdžiui, regėjimą. Pirmasis būdas išmokyti dirbtinį intelektą matyti yra duoti jam įvertinti medicinines nuotraukas“, - pasakojo G.Rometty.

2015 m. IBM įsigijo medicinos atvaizdų apdorojimo technologiją „Merge Healthcare“, kuri renka, kaupia, archyvuoja bei perduoda rentgeno nuotraukas, medicinos tyrimų rezultatus ir kitus dokumentus. Debesų technologijos paslauga „Watson Health Cloud“, veikianti dirbtinio intelekto „Watson“ superkompiuteriuose, leis medikams šiuos duomenis išanalizuoti ir padaryti išvadas apie veiksnius, turinčius įtakos pacientų sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)