„Privatumo skydu“ pavadinta sutartis pakeis 16-a metų galiojusį „Saugaus uosto“ susitarimą, kuris spalį buvo pripažintas neteisėtu – po to, kai buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas paviešino informacijos apie Amerikos vykdomą didelio masto skaitmeninį šnipinėjimą.

Verslas abipus Atlanto vandenyno reiškė susirūpinimą dėl šio teisinio neapibrėžtumo ir perspėjo dėl padarinių, jeigu abi pusės neįstengs sudaryti naujos sutarties, kurią planuota baigti derinti iki sausio pabaigos.

Tuo tarpu privatumo aktyvistai ne tik šaiposi iš naujosios sutarties pavadinimo ir tarsi iš komiksų knygelės nukopijuoto logotipo, bet ir reiškia susirūpinimą, kad ji neužtikrins būtinų saugiklių. Jie perspėjo, kad šis susitarimas taip pat gali būti apskųstas teismui.

ES teisingumo komisarė Vera Jourova išreiškė viltį, kad ši sutartis įsigalios maždaug po trijų mėnesių.

Spalį Europos Teisingumo Teismas nutarė, kad ankstesnė sutartis, leidusi interneto bendrovėms perduoti Jungtinėms Valstijoms Europos piliečių asmeninius duomenis, yra „negaliojanti“ dėl JAV vykdomo šnipinėjimo, apie kurį informacijos suteikė E.Snowdeno nutekinti JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) dokumentai.