Paskelbęs apie tai savo draugams ir pradėjęs transliuoti savo žaidimus, pokalbius, jis susilaukė daugelio internautų paramos, kuri buvo ne tik moralinė, bet ir piniginė. Vaikino sąskaitą stebėtojai papildė gana solidžia pinigų suma, kurią N. Žimantas rengiasi išleisti technikos atnaujinimui.

„Jaučiuosi kiek pavargęs, tačiau žmonių skaičius mane skatina išlaikyti savo pažadą ir nemiegoti“, – sakė jis transliacijos metu. Tada žiūrovų buvo beveik 3 tūkstančiai, o artėjanti transliacijos pabaiga lankytojų skaičių padidino beveik tris kartus. Likus kelioms valandoms iki jo iššūkio pabaigos, jo transliacija „Twitch.tv“ buvo peržiūrėta beveik 150 tūkst. kartų. Į transliacijos pabaigą, per kelias valandas, sekėjų skaičius padidėjo daugiau nei 22 tūkst. stebėtojų, o iš viso transliacija buvo peržiūrėta beveik 210 tūkst. kartų.

Aptardamas transliaciją stebėjusių žmonių skaičių, jis su draugais nusijuokė, kad „jo populiarumas panašus į Monikos Šalčiūtės.“

Tačiau rekordu tai pavadinti būtų per daug: Agentūros „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo vadovas Vytautas Navaitis sakė, kad toks veiksmas neatitinka rekordo registravimo taisyklių ir pasiekimas, matytas http://www.twitch.tv/xpegasas, Lietuvos rekordu pripažintas nebus.

N. Žimantas

Bandymui rengėsi

DELFI vaikinas tvirtino, kad prieš bandydamas įveikti savo užsibrėžtą tikslą, jis treniravosi 1,5 mėnesio ir per savaitę miegojo po 10 valandų. Paskutinės dvi paros buvo itin sunkios, nes per jas jis miegojo 7 valandas.

„Tai buvo pažadas“, – sakė N. Žimantas ir papasakojo, kad jis buvo susilažinęs su draugais: jis turėjo lankyti sudėtingus su darbu susijusius kursus ir jam reikėjo išlaikyti egzaminą, žinių patikrinimą. Tuo metu ir pasižadėjo: jei išlaikys, tai nemiegos 96 valandas, žais ir bendraus su transliacijos žiūrovais.

Jis pripažino, kad buvo sunkių momentų, kai atrodė jau bemiegąs, tačiau vis atsirasdavo draugų, kurie paskambindavo ir pašnekindavo, pabudindavo ir padėdavo nemiegoti.

DELFI paklaustas, ar darė pertraukas, jis tvirtino, kad pertraukos buvo trumpos ir neskirtos miegui. N. Žimantas valgė kas tris valandas, rinkosi lengvą maistą ir nuolat gėrė skysčius.

„Nevartojau jokių energinių gėrimų ir jokių širdies stimuliantų ar kitų skatinančių priemonių. Aš pripratęs nemiegoti“, – pabrėžė N. Žimantas.

„Jei bloga pasidarys, tikrai kreipsiuos į savo draugus, kurie yra netoli manęs“, – sakė jis eksperimento eigoje, paklaustas, kas būtų, jei staiga sustreikuotų sveikata.

N. Žimantas

Šeimynykščiai jaudinasi

„Malonumo labai didelio tai gal nėra, tačiau noriu labai gerą šou padaryti ir išpopuliarinti savo transliaciją. Tokios transliacijos labai paplitusios užsienyje, tačiau jų organizatoriai gauna bent tris kartus daugiau pinigų iš savo rėmėjų“, – sakė N. Žimantas ir tvirtino, kad svarbiausias transliacijos tikslas – suteikti žmonėms pramogą ir malonumą, akcentas – bendravimas.

DELFI paklaustas, kaip reagavo artimieji, vaikinas tvirtino, kad jo šeimynykščiai nėra patenkinti ir svarsto, jog jis „peržengia galimybių ribas.“ Nepaisydamas artimųjų rūpesčio, jis tvirtina, kad jei žmogus kažko nori, tai tas noras turi būt didesnis ir už valgymą, ir už miegą.

Kaip į tokį įššūkį reagavo vaikino kuopos vadai? DELFI kreipėsi į Krašto apsaugos ministeriją ir pasiteiravo, kaip jos pareigūnai vertina štai tokius karių eksperimentus: „Atkreipiame dėmesį, kad karys laisvu nuo tarnybos metu individualiai priima sprendimą dėl dalyvavimo bet kokiame viešajame renginyje. Asmuo pats asmeniškai įvertina renginio formą ir turinį“, – rašoma Krašto apsaugos ministerijos atsakyme, patvirtinančiame, kad N. Žimantas yra eilinis.

„Šis projektas man padėjo pasiekti pagrindinių mano tikslų, kuriuos buvau išsikėlęs“, – sakė jis ir pridūrė, kad jei tik būtų kilęs pavojus sveikatai, jis iškart būtų eksperimentą nutraukęs.

Vaikinas tvirtino besijaučiantis gerai ir nesiskundžiantis jokiais sveikatos sutrikimais.

Gydytojas ragina vertinti atsargiai

DELFI Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Arūnas Germanavičius patvirtino, kad „rekordą besistengiantis pasiekti žmogus dažniausiai tai daro sveikatos sąskaita.“

Jis pasakojo, kad normalus žmogaus bioritmas yra sudarytas iš ciklų, kurie trunka apie dvylika valandų: po dvylikos valandų būdravimo žmogus turi pailsėti. „Esant stresinėms situacijoms ar gyvenimo aplinkybėms, žmogus gali ištverti ir keletą parų be miego, tačiau tai turi pasekmes hormonų apykaitai, centrinės nervų sistemos medžiagų apykaitai, autominei vegetacinei nervų sistemai. Tikėtina, kad tokio eksperimento efektai gali pasireikšti ne tik iš karto, bet ir praėjus kelioms savaitėms“, – pasakojo prof. A. Germanavičius ir pridūrė, kad „su stresu susiję imuninės sistemos neigiami pokyčiai, stebimi odoje, sąnariuose, vidaus organuose, o pakitęs ar iškreiptas imuniteto atsakas gali išprovokuoti ir lėtinių ligų pasireiškimą, daliai žmonių tai gali būti susiję su nerimu ir depresija.“

Profesorius pabrėžė, kad daugelis žmonių, priklausomų nuo žaidimų, kompiuterių, interneto bei lošimų vartoja daug stimuliantų, energinių gėrimų, kuriuose daug angliavandenių, kofeino ir amino rūgščių, kartais labai sunkiai iškreipiančių įprastą žmogaus metabolizmą, keičiančių medžiagų apykaitą, vidaus organų ir galvos smegenų veiklą.

A. Germanavičius sakė, kad kūnui esant tokioje būklėje sutrinka miegas, gali išsivystyti depresija, nerimo sutrikimai. Profesorius tikino, kad keletas parų nemiego gali grėsti ir panikos atakomis, kuriose išryškėja baimės jausmas, atsiranda baimė išprotėti, pradeda permušinėti širdis.

Profesorius tvirtino, kad tokie eksperimentai ilgalaikės įtakos sveikatai gali ir neturėti, nes jaunuolių energijos rezervai yra dideli, tačiau labai daug priklauso ir nuo genetinių bei aplinkos veiksnių. Be to, jei žmogus silpnas fiziškai ir emociškai, tai gali paskatinti lėtinių ligų atsiradimą.

Prof. A. Germanavičius nerekomenduoja vykdyti tokių eksperimentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)