Pernai buvo surengta interneto kampanija, kurioje kvietė visus „Facebooko“ naudotojus išsiregistruoti iš socialinio tinklalapio 99 dienoms, o paskui 33 dienas fiksuoti savo nuotaikas. Remdamiesi šiais duomenimis, tyrėjai išskyrė keturias priežastis, dėl kurių žmonės vėl grįždavo į socialinį tinklalapį, nors prisiekinėjo, kad to nebedarys.

Kornelio universitete buvo atlikta 5 000 žmonių analizė, siekiant suprasti, kas traukia žmones prie socialinio tinklalapio, iš kurio jie ketina išsiregistruoti. Išsiregistravimas ir grįžimas į socialinį tinklalapį vadinamas reversija (grįžimu).

4 priežastys, dėl kurių negalite pasitraukti iš socialinio tinklalapio

1) Pirma priežastis – žalingas įprotis. Kaip parodė tyrimas, manantys, kad „Facebook“ sukelia priklausomybę ar stiprų įprotį, dažniausiai į jį grįžta.

Vienas dalyvis savo priklausomybę „Facebook“ pajuto per pirmąsias dešimt dienų: „Per pirmąsias 10 dienų, kai aš įsijungdavau interneto naršyklę, mano pirštai automatiškai spausdavo „F“ raidę“.

2) Kita priežastis – privatumas, stebėjimas. Tie, kurie formuoja kitų žmonių nuomonę apie save pasitelkdami „Facebook“, dažniau sugrįžta. Jie vertina technologijų svarbą socialiniame gyvenime.

3) Trečia priežastis – subjektyvi nuotaika. Gerai nusiteikę naudotojai rečiau sulaužo pažadą šalintis „Facebook“.

4) Ketvirta priežastis – paskyrų kituose socialiniuose tinklalapiuose neturėjimas. Pasirodo, žmones rečiau vėl registruojasi į „Facebook“, jeigu turi paskyrą kitame tinklalapyje, pvz., „Twitteryje“.

Apibendrinant galima pasakyti, kad daugeliu atvejų dalyvavę tyrime žmonės grįžo į „Facebook“, tik ėmė kiek kitaip juo naudotis, pvz., ištrynė iš mobiliųjų telefonų, pravalė kontaktų sąrašą, mažiau laiko praleisdavo „Facebook“.

Viena vertus, žmonėms dažnai išsivysto priklausomybė socialinei žiniasklaidai, kita vertus, tyrėjų manymu, „Facebook“ atlieka ir svarbių socialinių funkcijų, kartais tai vienintelis būdas tam tikroms grupėms palaikyti ryšį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)