„Sparčiai vykstantys technologiniai pokyčiai padarė reikšmingą įtaką informacijos laikmenų rinkai. Pavyzdžiui, anksčiau maksimali USB atmintinės talpa galėjo siekti 512 MB, o šiuo metu jau galima įsigyti ir tokių atmintinių, kurių talpa siekia 1 TB. Vis didesnės talpos laikmenų pageidauja vartotojai, norintys patogiai talpinti vis didesnius duomenų kiekius, mėgautis vis geresnės kokybės garso ir vaizdo medžiaga. Tai reiškia, kad prieš kelerius metus patvirtintas tuščių laikmenų ir įrenginių, už kuriuos turi būti mokamas kompensacinis atlyginimas, sąrašas ir jame įtvirtinti tarifai nebeatitinka realybės“, – sako Paulius Vertelka, asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius.

Tuščių laikmenų ir įrenginių, už kuriuos turi būti mokamas kompensacinis atlyginimas, sąrašas ir atlyginimo tarifai nebuvo peržiūrėti nuo 2012-ųjų, nors tai turėtų būti daroma kas dvejus metus. Todėl bendradarbiavimo sutartį planuojančios pasirašyti asociacijos AGATA ir „Infobalt“ kartu su kolegomis iš LATGA palaiko Seimo narių, įregistravusių siūlomas šio įstatymo pataisas, iniciatyvą.

„Iš minimo sąrašo išbraukus jau nebenaudojamas garsajuostes, vaizdajuostes, mini diskus ir jį papildžius šiuo metu populiariomis didelės talpos laikmenomis, naudos turės ir vartotojai, ir kūrėjai. Vartotojai pastebės, kad kai kurioms laikmenoms bus taikomas mažesnis tarifas nei iki šiol. Tačiau auganti laikmenų rinka, naujas ir aiškus reglamentavimas, glaudus menininkus atstovaujančių asociacijų ir verslo atstovų bendradarbiavimas leis efektyviai rinkti ir paskirstyti kompensacinį atlyginimą“, – sako Agnė Masalskytė, AGATA direktorė.

Pavyzdžiui, neintegruotoms atmintiems kortelėms ir USB atmintinėms, kurių talpa nesiekia 8 GB, siūloma taikyti 0,14 EUR kompensacinį atlyginimą, o toms, kurių talpa 8 GB siūloma taikyti 0,29 EUR atlyginimą. Šiuo metu tokio dydžio kompensacija taikoma atmintinėms, kurių talpa atitinkamai yra mažesnė nei 1 GB ir svyruoja nuo 1 iki 2 GB.

Kartu siūloma keisti kompensacinio atlyginimo, mokamo už skaitmeninius ir analoginius garso ir vaizdo leistuvus, mobiliuosius telefonus, televizorius ir TV imtuvus (priedėlius) su atminties įtaisu bei garso ir vaizdo įrašymo funkcija, tarifus.

Be to, skirtingų sektorių atstovai sutaria, kad tikslinga planšetinius kompiuterius ir žaidimų konsoles sąraše išskirti į atskirą įrenginių pogrupį, o šiuo metu vadinamąjį „asmeninių kompiuterių“ pogrupį vadinti „Stacionariųjų kompiuterių, nešiojamųjų kompiuterių, hibridinių kompiuterių“ pogrupiu. Pirmajam pogrupiui priklausantiems įrenginiams būtų taikomas 4,34 EUR, o antrajam – 5,79 EUR kompensacinio atlyginimo tarifas.

„Asociacijos taip pat laikosi vieningos nuomonės, kad būtina spręsti ir kitas su Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymu susijusias problemas – būtina pašalinti teisinio reguliavimo neaiškumus, trukdančius praktiškai įgyvendinti įstatymo nuostatas dėl kompensacinio atlyginimo surinkimo už kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais reprografijos būdu“, – sako Jonas Liniauskas, LATGA direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)