Pirmas įspūdis ir dizainas – asmeniškai man MX5 panašiausias pasirodė į „Samsung Galaxy S6“ – forma atrodo patikima, tvirta, bet ne kartą kažkur matyta, labai įprasta ir… nuobodi, ko negalėčiau pasakyti apie, pavyzdžiui, šių metų pagrindinius LG telefonus. Kita vertus, panašu, kad metaliniai telefonų korpusai visgi taps tradicija, kuri tęsis ir 2016 metais. MX5 korpusas – vientisas metalas. Ir nors atrodo, kad ragelio forma jau šimtus kartų išieškota, vis tiek toks „Meizu“ konservatyvumas lengvai dvelkia pelėsiais.

Tai yra pirmas pagal brangumą „Meizu“ telefonas šiuo metu, bet bendras įspūdis jį paėmus – toks man neatrodo. Tačiau „Meizu“ šiais metais nėra vieninteliai nespėję į novatoriško, ar kiek kitokio dizaino traukinį – tokia pati situacija su jau minėtu „Samsung Galaxy S6“, super konservatyviu „HTC One M9“, kurie šiaip jau yra šėtoniški brangūs telefonai.

Aišku, sakysite, juk „Meizu“ kainuoja viso labo pusę ar netgi 1/3 kitų flagmanų kainos. Taip, bet tai juk irgi flagmanas, kurio patrankos ir burės turėtų būti pačios geriausios. Už tokią kainą aš ir nereikalauju jokių pulso, kraujospūdžio matuoklių ar panašiai. Nors infraraudonųjų spindulių blasterio gal ir norėčiau. Dar reikia pažymėti, kad dingo ir „Meizu MX4“ buvęs mėlynas ratas apačioje, kurį pakeitė paspaudimo stiprumui jautrus mygtukas, naudojamas vienu metu trims funkcijoms, įskaitant pirštų atspaudų nuskaitymą.

Meizu MX5 "namų" mygtukas
Esu rašęs apie naują MTK iššūkį „Snapdragon“ šeimos procesoriams – „Helio“ x10 (MTK6795) – x20 platformas, kurios turi savo išskirtinumų. Jei norite išsamiau sužinoti apie „MX5“ naudojamą geležį – prašom čia. Savo „Helio x10“ platformos apžvalgoje minėjau, kad tai itin galingas ir nebrangus derinys, kuris nepadarys gėdos net ir aukščiausių kainų segmente. Taip ir yra, „MX5“ „Antutu“ rezultatas siekė 50000+ taškų, kuo tikrai galima džiaugtis. Labai jau pažangių technologijų mėgėjai visgi labai patenkinti neliks, nes akivaizdu, kad integruota „PowerVR G6200“ vaizdo plokštė čia yra akivaizdus stabdis, į kurį iš tiesų reikėtų atsižvelgti, nors ir šiuo atveju naudojama ne pati aukščiausia 1080 x 1920 taškų vaizdo raiška. Ir dėl šios priežasties, jūs jau atleiskite man už išsireiškimą, šitas telefonas tikrai nėra future-proof. Pilną vaizdo raišką išnaudojanti rimta 3D programa vaizdo procesorių galėtų ne taip sunkiai ir apkrauti iki kraštutinės ribos. Bet tikriausiai nei jūs, nei aš to dabar daryti nežadame, ir atsitiktinai to, ko gero, bent dar artimiausius metus nedarysime. Vėliau – kas žino.

„FlyMe Os“ – „Meizu“ naudojama kreivoka „Android“ aplinkos versija, kuri sukelia dviprasmiškus jausmus. Tikiu, kad prie jos galima priprasti, kaip ir prie visų kitų „Android“ mutacijų, tačiau visgi atrodo, kad „FlyMe Os“ yra pernelyg daug ne itin reikalingų pakeitimų ir kompromisai retkarčiais išspręsti tikrai ne vartotojo naudai. Bet visgi „Meizu“ turi viena programinį pranašumą prieš kitus gamintojus, kuris man tikrai labai patinka. Tai yra itin lengvas root teisių gavimas. Norint turėti teises pilnavertiškai naudotis telefonu tereikia prisijungti su savo „Meizu“ paskyra, ir ten nurodyti kad telefone norite įjungti root teises – visiškai paprasta. Tuo metu kiti gamintojai to iš viso nesiūlo ir norint gauti prieigą prie root teisių retsykiais tenka gerokai panaršyti „xda-developers“ forumuose.

Meizu MX5
Yra ir vienas labai rimtas privalumas prieš „Snapdragon“ procesorius – naujas MTK stebuklas, net ir naudojant reikliausius testus kaito gerokai mažiau nei analogiški telefonai su Kalifornijos gaminiais. Šiuo atveju tai stiprus koziris, ypač po taip garsiai aptartų „Snapdragon 810“ perkaitimo problemų. Neneigsiu, telefonas buvo šiltesnis, tačiau ausies, kaip tai atsitiko su „LG Flex 2“, nedegino.

MX5 telefonas taip pat dalyvauja telefonų fotoaparatų maksimalių vaizdo taškų lenktynėse – galinė kamera yra monstriškos 20 MP raiškos. Deja, rezultatai, nors ir pakankamai solidūs ir stabilūs technine prasme, nesukelia itin džiugių emocijų. Nuotraukų spalvų balansas neatrodo tobulas , trūksta ir ryškumo, o prie prastesnio apšvietimo rezultatai visai ne kokie. Taigi, tai viso labo tik daugiau skaičių popieriuje, o ne geri įspūdžiai kasdieniniame naudojime. Todėl jei MX5 telefoną norėjote pirkti dėl išskirtinai gerų nuotraukų – panašu, kad jūsų paieškos čia nesibaigs.

Ekranas. Paskutinis mano bandytas „Meizu M2 Note“ modelis, turėjo ryškų ekraną, kurį puikiai galima įžiūrėti lauke, miške ar pievoje. Netgi prieš saulę. O štai MX5 to ryškumo kelių procentų visgi pritrūksta. Ne tiek, kiek naujausiuose „Xiaomi“ telefonuose, tačiau ryškumas visgi yra „ant ribos“. Ekrano vaizdo raiška – kiek mažesnė, lyginant su konkurentais, kurie naudoja 1440 x 2560 taškų ekrane formatą, vadinamą „Quad HD“.

Šiek tiek apie telefono atmintį – su 3 GB darbinės atminties jūs skųstis kaip ir neturėsite kuo, tačiau vidinės atminties čia yra trys versijos – pigiausias 16 GB, optimalus 32 GB ir 64 GB, kurių nelabai ir mačiau prekyboje. 16 GB versijos visgi nerekomenduočiau rinktis, nes šiame telefone lizdo SD kortelei pagailėta. Vietoj to, galėsite džiaugtis netgi dviem SIM (nano) kortelėmis vienu metu, kas jau yra tapę įprastu MTK platformų bruožu.

Atskiru punktų pažymėsiu „Bluetooth: ryšį. Niekada to labai nesureikšminau, tačiau jis tobulai veikė su „Mi band“ apyranke, kurią (specialiai patikrinau) aptikdavo ir už maždaug 10 m už sienos, nors kai kurie kiti telefonai nebuvo tokie jautrūs.

Meizu MX5 garsiakalbis
Baterija – integruota 3150 mAh. Nepastebėjau, kad dėl to telefono darbo laikas būtų gerokai prailgėjęs, tačiau skųstis irgi negaliu. Skaičiuojant vidurkį, įprastą darbo dieną telefonas turėtų atlaikyti nesunkiai ir dar liks jėgų vakarui.

Speciali techninė pastraipėlė tiems, kurie mes kelią dėl takelio ir užsisakinės pigesnes, kiniškas versijas, o ne kaip visi padorūs žmonės eis į operatorių salonus ar parduotuves, tam kad įsigytų Europietišką MX5 versiją. Kaip ir dauguma kitų „Meizu“ telefonų, yra kelios skirtingos versijos – A – kiniška/tarptautinė, I – tarptautinė/Europietiška, U/C – grynai kiniškos, skirtos vidinei Kinijos rinkai. Pigiausi yra būtent šie telefonai, kurie kainuoja apie 330-350 USD, t.y. ~ 380-400 Eur su PVM ir išmuitinimu. Čia aš apie 32 GB versiją. Įsigiję C ar U telefoną, turite kelis pasirinkimus – likti prie tos pačios „FlyMe Os“ C/U, pasikeisti ją į tarptautinę A, arba pasikeisti į tarptautinę I. Tiek C tiek ir A versijos turi nereikalingų programų ir, kiek teko girdėti, C/U versija neatrakina 3G/4G telefono dažnių, naudojamų Europos regione, todėl tikriausiai norėsite ją pasikeisti. Atnaujinimas į A labai paprastas – iš „Meizu“ tinklalapio parsisiunčiate jums reikalingą update.zip bylą, (išbandžiau naujausią „Flyme Os 5 beta“ versiją, sukurtą „Android Lollipop“ pagrindu – įspūdžiai tikrai geresni, nei senoje 4.5 versijoje) ir labai kiniškai ir primityviai atnaujinate – tiesiog bylų naršyklėje susirandate parsisiųstą archyvą ir spaudžiate ant jo. Paprasta! Nesakau, kad pirmą kartą buvo taip lengva. Nereikalingas kiniškas programas pašalinsite įprastai, o kenkėjiškas naujienas nutildysite su root teisėmis, kurios, kaip jau minėjau – labai lengvai gaunamos.

Beje, „Flyme 5 beta“ versijoje yra tik anglų arba kinų kalbos. Todėl jei jūs vienas tų žmonių, kurie naudojasi užduočių juosta ir paskyrų bendrinimų, gal ir vertėtų pagalvoti prieš atsinaujinant. Jei telefoną norite patobulinti į I versiją, reikalai tampa gerokai sudėtingesni, laimė visas gan ilgas procesas yra išsamiai aprašytas „Meizufans“ forume. Pagrindinis trūkumas, kurį čia matau – tai ne tik ilgas, nors ir ne per daug sudėtingas procesas, bet dar ir kiekvieną kartą atsinaujindami turėsite „atsirakinti“ programinę įrangą, kas kiekvieną kartą užtruks. Tai gal ir neblogas sprendimas praėjus kokiam pusmečiui, tačiau ne dabar, kai „Flyme OS“ taip dažnai atnaujinama. Privalumas tas, kad čia jau yra „Play store“, kitos „Google“ paslaugos ir jokių kiniškų brukalų. Tiesa, C/U/A versijose „Google Play“ ir kompaniją galite įsidėti „Meizu market“ programėlių parduotuvėje susiradę „Google installer“ aplikaciją. Nesudėtinga ir tikrai veikia.

Mydroid.lt vertinamas šį kartą – 8/10. „Meizu MX5“ yra neprastas telefonas, ypač jei žiūrime į tai, ką (ir ypač už kiek) aplink siūlo konkurentai. Jis turi trūkumų ne akumuliatoriaus, bet ir kitais požiūriais, tačiau su „Android 5.1“ sistema telefonas siūlo stabilų darbą ir pakankamai darnią viso įrenginio veiklą, kurią vertinant bendrai, smulkesni trūkumai nublanksta.