1. Surasti įrenginį

Tikriausiai jau esate pratę prie šios funkcijos buvimo išmaniajame telefone, bet kas nutiktų, jeigu pamestumėte savo nešiojamąjį kompiuterį? Daugumoje „Windows“ versijų padėti galėtų nebent kokia nors trečiųjų šalių programėlė. Bet atnaujintoje „Windows 10“ sistemoje šis funkcionalumas tapo standartine funkcija. Kaip ir atitikmenyse, skirtuose mobiliesiems įrenginiams, šios funkcijos aktyvavimas leis jums nustatyti paskutinę žinomą kompiuterio geografinę poziciją.

Funkcija susieta su vartotojo „Microsoft“ paskyra, tad informaciją apie tai, kur yra kompiuteris, galite pasiekti prisijungę iš bet kokio įrenginio. Šią funkciją rasite tokiu adresu (kuomet sistemos numatytoji kalba yra anglų) settings > update & security > find my device.

2. „Cortana“ išmoko atsakinėti į žinutes

Jeigu be kompiuterio turite dar ir „Windows Phone“ įrenginį (ir gyvenate tinkamame regione bei sistemą naudojate tokia kalba, kuri suprantama „Cortanai“), tuomet „Microsoft“ skaitmeninė asistentė jums dabar teiks kur kas daugiau naudos. „Cortana“ nustatymuose atsirado nauja galimybė rodyti priminimus apie praleistus skambučius. Tai naudinga ne tik dėl to, kad kompiuterio ekrane matysite praleistus skambučius, bet ir dėl to, kad į skambučius galėsite atsakyti tekstinėmis žinutėmis, kurias galėsite surinkti įprastine kompiuterio klaviatūra. Be to, „Cortanos“ galima ir žodžiu paprašyti išsiųsti kam nors žinutę, net jei nepraleidote to asmens skambučio.

Deja, šios galimybės dar nėra sujungtos į naująją „Messaging“ programėlę, todėl šiuo metu žinutes į telefonus galėsite siųsti tik per „Cortana“. O jeigu turite įrenginį su lietimui jautriu ekranu ir pieštuku, tuomet „Cortana“ suteiks galimybę dar ir užrašinėti priminimus, į juos įtraukiant kalendoriaus, laikrodžio ar žemėlapio duomenis. Be to, atsirado galimybė „Cortaną“ susieti su „Uber“ paslauga – tokiu būdu kur nors vykstant „Cortana“ pasiūlys ne tik tinkamiausią maršrutą, bet ir iškviesti „Uber“ automobilį. Savaime suprantama, tik tose valstybėse, kuriose veikia ir „Cortana“, ir „Uber“.

3. Automatinis laiko zonų keitimas

„Windows“ operacinei sistemai jau ilgą laiką buvo būdinga savybė automatiškai nusistatyti tikslų laiką, tačiau jeigu savo nešiojamąjį kompiuterį pasiimdavote į kitą šalį, laiko zona niekada nepasikeisdavo automatiškai. Sulig paskutiniu sistemos atnaujinimu padėtis pasikeitė. Šį nelabai reklamuojamą nustatymą rasite adresu settings > time & language. Ten atsirado nauja „set time zone automatically“ funkcija. Ji atsinaujinus yra įjungta pagal nutylėjimą ir veikia tiksliai taip, kaip ir žadama. Taigi, dabar, jeigu darbo ar pramogų tikslu nukeliausite į kitą šalį su savo kompiuteriu, nebereikės sukti galvos, dėl ko išmanusis telefonas ir kompiuteris rodo skirtingas valandas.

4. Vaizdo ir muzikos leidimas per kitus įrenginius

„Windows 10“ sistemoje jau buvo DLNA ir „Miracast“ transliavimo technologijos, tačiau paskutinis atnaujinimas palengvina šių technologijų panaudojimą. Pavyzdžiui, jeigu naudojate „Edge“ naršyklę, joje atsirado nauja funkcija „cast media to device“, o jei naudojate kitas programėles nuotraukų ar vaizdo įrašų peržiūrai, jose turėtų atsirasti mažutė „cast“ piktograma. Ši funkcija suteikia galimybę nuotraukas, vaizdo ir garso įrašus transliuoti per suderinamus įrenginius be jokio papildomo derinimo.

5. Slaptažodžių ir išsaugotų nuorodų sinchronizavimas per „Microsoft Edge“

Keista, tačiau iki šiol „Microsoft Edge“ naršyklėje nebuvo įjungta galimybė sinchronizuoti slaptažodžius ar išsaugotas nuorodas. Pastarasis atnaujinimas šį trūkumą pašalins. Jeigu naudojate daugiau nei vieną „Windows 10“ įrenginį, „Edge“ nustatymuose galite įsijungti sinchronizavimo funkciją ir nebekartoti slaptažodžių įvedinėjimo ritualo kiekvienąkart naudojantis kitu įrenginiu, bet ta pačia „Microsoft“ paskyra.

6. „Skype“ naujovės

Naujausioje „Windows 10“ versijoje jau integruojama pokalbių programa „Skype“ - bet visai gali būti, kad to iškart nė nepastebėsite. Jeigu įsidiegsite atnaujinimą, tuomet kompiuteryje atsiras ir tokios programėlės, kaip „Messaging“, „Phone“ ir „Skype Video“. Galite jas susirasti padedant „Cortanai“ arba programėlių sąraše. Tai yra išskaidytų bazinių „Skype“ funkcijų programėlės, praversiančios, jeigu norite su draugais bendrauti naudojant „lengvesnę“ „Skype“ programą. Tiesa, šios programėlės dar turėtų būti tobulinamos.

7. Išplėstos ekrano padalinimo galimybės

Kartu su „Windows 8“ sistema atsirado ekrano padalinimo funkcija, naudojama kai vienu metu paleidžiamos kelios programos – stumdant programos langą, sistema pati automatiškai padalina ekraną jai ir kitai ekrane matomai programai. Tačiau tai veikė tik vadinamosioms „Metro“ (arba moderniojo) stiliaus programėlėms. O nuo šio atnaujinimo ekrano padalijimo funkcija veiks visoms programoms. Labai naudinga, jeigu norite ekrane matyti iškart dvi programas, tačiau viena jų turėtų užimti tik siaurą ekrano juostelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)