„Tele2“ Nyderlandų padalinio vadovas Jeffas Dodsas pranešė, kad Nyderlanduose jau nuo rytojaus pradės veikti bandymų fazę pabaigęs šioje šalyje tik fiksuoto ryšio ir virtualaus mobiliojo ryšio operatoriaus paslaugas teikiančio operatoriaus tinklas. Bendrovės tinkle telefonai veiks perduodami duomenis LTE ryšiu, o patekus į zoną, kurioje 4G neveikia, klientas bus akimirksniu perkeltas į „T-Mobile3G arba 2G tinklą (tai yra dabartinis „Tele2“ partneris teikiant virtualaus mobiliojo ryšio operatoriaus paslaugas).

J. Doddsas tikina, kad jau dabar esančiame tinkle, kuriuo gali naudotis 92 populiacijos pastatų išorėje ir 65 proc. pastatų viduje (teritorijos padengimas – 80 proc.), jau dabar užtikrintas puikus tinklo pralaidumas ir duomenų perdavimo sparta, o kitų metų pirmą ketvirtį žadamas pilnas teritorijos padengimas. Ir nors tinklo pralaidumo paprastai išbandyti neįmanoma, duomenų perdavimo spartą pademonstravo Nyderlandų „Tele2“ technikos direktorius Francois Maierey parodė, kad siunčiantis duomenis šios įmonės tinkle naudojant „Speedtest.net“ įrankį galima pasiekti 175 Mbps atsisiuntimo, 32 Mbps išsiuntimo spartą ir 39 ms delsą. Tiesa, jis pripažino, kad realiomis sąlygomis sparta veikiausiai bus mažesnė.

Bet turbūt svarbesnė naujovė už savo tinklo įjungimą yra žinia, kad „Tele2“ Nyderlanduose paskelbė kainų karą: priklausomai nuo duomenų plano pasirinkimo, vieno megabaito kainą šioje šalyje operatorius mažins maždaug trečdaliu, lyginant su konkurentų pasiūlymais.

"Tefficient" ataskaita: duomenų kainos ir suvartojimo palyginimas
Rinkos analitikų „Tefficient“ duomenimis, persiunčiamų duomenų kiekis vienam asmeniui Nyderlanduose yra vienas mažiausių Europoje – vidutiniškai 360 MB vartotojui Didele dalimi taip yra dėl to, kad vieno megabaito siuntimo kaina Nyderlanduose yra aukščiausia iš analizei duomenis pateikusių valstybių, o „Tefficient“ duomenimis, būtent kaina daugiausiai lemia mobiliojo interneto populiarėjimą. „Atleisime rankinį stabdį“, – sakė J. Doddsas, pasiryžęs ištraukti Nyderlandus iš mobiliojo interneto vartotojų sąrašo galo ir lygiuotis į Suomiją, kur interneto suvartojama net 10 kartų daugiau vienam žmogui. Tiesa, tai – sunkiai įveikiama užduotis: Suomija yra viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, kur galima rasti neriboto LTE mobiliojo interneto pasiūlymų – ir būtent tokiais planais naudojasi net pusė visų SIM kortelių turėtojų.

Vien 4G technologijos tinklo statymas yra unikalus eksperimentas. Viena vertus, bendrovei jis yra naudingas dėl to, kad nereikia rūpintis ir senų 2G bei 3G technologijų palaikymu, dėl ko mažėja sąnaudos. Kita vertus, norint naudotis tokiu tinklu būtina įsigyti 4G telefoną – ir ne bet kokį, o palaikantį balso perdavimo per 4G (VoLTE) technologiją. O tai nėra pigu vartotojui, todėl kainą mažinti pasišovusiam operatoriui tai nėra labai paranku.

Tiesa, balso skambučiai per VoLTE technologiją teikia tam tikrų privalumų: balso perdavimas per LTE taupo akumuliatoriuje esančią energiją, be to, perduodamas kokybiškesnis garsas ir triukšmo slopinimas.

Tipinė išmaniojo telefono naudotojo mėnesio sąskaita, anot J. Doddso, yra nuo 30 iki 60 eurų, bet duomenų paketai yra nedideli – paprastai iki 3 GB, tuo tarpu „Tele2“ žada net 24 GB už šiai šaliai visai nebaisią 35 eurų kainą. 8GB duomenų paketas kainuos 25 eurus, o 4 GB – 21 eurą. Tiesa, šie „didieji“ duomenų planai taikomi tik pasirašant 2 metų sutartį ir kartu įsigyjant telefoną, o norintiems tik ryšio paslaugų didžiausias siūlomas duomenų paketas yra 2,5 GB.

Lyginant tam tikrus planus su artimiausiais konkurentų atitikmenimis galima pastebėti, kad kai kuriose pozicijose „Tele2“ siūloma kaina yra maždaug 30 proc. mažesnė.

Šiuo metu 5 proc. Nyderlandų turintis operatorius iki 2020 metų ketina šią dalį padidinti net iki 20 procentų – to bus siekiama ne tik vykstant tinklo infrastruktūrą, bet ir pradėjus vykdyti galingą reklaminę kampaniją, o taip pat – pradėjus steigti mažmeninės prekybos taškus (iki šiol „Tele2“ Nyderlanduose jų neturėjo).

Prognozuoti, kaip pavyks šis „Tele2“ eksperimentas, sunku – pirmuosius jo rezultatus galima bus įvertinti tik maždaug po pusmečio – tačiau bendrovės atstovai jau dabar įsitikinę, kad savo paslaugų kainas iš paskos mažins ir konkurentai (jau dabar pagrindinių konkurentų KPN svetainė išmarginta nuolaidomis), o tai savo ruožtu padės Nyderlandams didinti duomenų suvartojimą šioje šalyje.

Išvyką į Nyderlandus organizavo ir apmokėjo „Tele2“. Publikacijos objektyvumui įtakos tai neturėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)