Kai kurie išmaniojo nesirenka todėl, kad jiems nereikia kompiuterio telefono ekrane, tačiau išmanieji vis dažniau keis paprastus mobiliuosius telefonus, sako bendrovės Tyrimų padalinio vadovė Dovilė Radavičiūtė.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad trys penktadaliai (60 proc.) respondentų naudoja paprastus telefonus, o beveik du penktadaliai (38 proc.) – išmaniuosius.

„Dažnai žmonės nenori telefone turėti kompiuterio, kai kurie ilgą laiką naudojasi paprastu įrenginiu ir nemato poreikio jį keisti.

Didmiesčių gyventojai dažniau keičia mobiliuosius įrenginius, tuo metu mažesniuose miesteliuose, kaimuose tai nėra žmonių prioritetas, o ir galimybės jų dažniau yra mažesnės“, – kalba D. Radavičiūtė.

Išmaniuosius mobiliuosius telefonus turi net 77 iš 100 moksleivių ir studentų, rečiau jie atsiduria verslininkų, įmonių savininkų kišenėje (51 iš 100).

Paprastus telefonus, kaip rodo tyrimo rezultatai, dažniau turi 35-erių metų ir vyresni žmonės. Dažniau tai ūkininkai, darbininkai, pensininkai, bedarbiai, paslaugų sektoriaus darbuotojai, pardavėjai. Taip pat žmonės, turintys vidurinįjį ar aukštesnįjį išsilavinimą.

Tiesa, pasak pašnekovės, gali būti, kad daugiau žmonių naudojasi išmaniaisiais, to patys nežinodami: „Užduodami klausimus, neapibrėžėme, kas yra išmanusis telefonas. Galbūt dalis žmonių, ypač vyresnio amžiaus, nežinojo, ar jų telefonas yra išmanusis.

Dabar yra įprasta manyti, kad išmanusis telefonas būtinai yra liečiamu ekranu, tačiau pirmieji išmanūs telefonai tikrai nebuvo liečiamu ekranu“, – svarsto D. Radavičiūtė.

Pašnekovės teigimu, išmanieji įrenginiai vis dažniau keis paprastus, nes vis daugiau paslaugų persilekia į elektroninę erdvę.

„Žmonės yra įpareigoti išmokti naudotis naujosiomis technologijomis. Aš negalėčiau pasakyti, kaip greitai neišmanius telefonus pakeis išmanieji, tačiau, vertinant pasiūlą, akivaizdu, kad tai tikrai įvyks“, – sako D. Radavičiūtė.