Kol kas jokių įrodymų, kad Rusijos laivai apie laidus sukiojasi su tikslu sutrikdyti pasaulinę interneto veiklą, nėra, tačiau kariuomenės ir žvalgybos pareigūnai leidiniui tvirtina, kad stebimas padidėjęs Rusijos aktyvumas Šiaurės jūroje, ties Azijos šiaurės rytų pakrante ir prie Amerikos krantų – regionuose, kur po vandeniu nutiesti optiniai laidai.

Optinių laidų užkabinimas inkaru ar pažeidimas dėl natūralių procesų nėra naujovė, o taisymo darbai paprastai nebūna sudėtingi. Tačiau amerikiečiai baiminamasi, kad Rusija gali taikytis pažeisti laidus gerokai didesniame gylyje, kur juos kur kas sunkiau stebėti ir taisyti. JAV žvalgybininkai teigia, kad tokiu būdu Rusija konflikto atveju galėtų sutrikdyti komunikaciją tarp priešininkų. Be to, gali būti, kad Kremlius po vandeniu ieško slaptų laidų, kuriuos amerikiečiai nutiesė išskirtinai kariniais tikslais.

Rusijos aktyvumas jūrose kelia galvos skausmą Pentagonui bei didina ir taip nemenką įtampą, tvyrančią tarp Rusijos ir Vakarų valstybių. „Aktyvumo lygis yra palyginamas su tuo, kuris buvo Šaltojo karo metais“, – sakė vienas aukšto lygio Europos diplomatas.

Praėjusį mėnesį amerikiečiai stebėjo Rusijos žvalgybinį laivą „Jantar“, kuris rytine JAV pakrante nuplaukė link Kubos. Laive buvo du giliavandeniai batiskafai, kuriuos, anot amerikiečių, galima būtų panaudoti laidų karpymui. Vienas iš svarbių optinių laidų į pakrantę išnyra ties JAV karine baze Gvantanamo įlankoje, Kuboje. Tuo tarpu Rusijos atstovai tvirtina, kad „Jantar“ yra mokslinių tyrimų laivas.

Povandeniniai optiniai laidai nėra naujas šnipinėjimo taikinys: amerikiečiai turi atominį povandeninį laivą, kurio pagrindinė paskirtis yra kopijuoti duomenis, siunčiamus tokiais laidais. Be to, šie laidai yra itin svarbūs pasaulinei ekonomikai. „The New York Times“ rašo, kad šiais laidais pernešama daugiau nei 95 proc. globalinės informacijos, nuo jų efektyvios veiklos didele dalimi priklauso 10 trln. JAV dolerių siekianti kasdieninė pasaulinė verslų apyvarta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (880)