Kiek daugiau nei prieš metus „Deutsche Telekom“ Europos komisijai jau pateikė antimonopolinį skundą dėl „Google“ taikomos interneto paieškų praktikos. O dabar formalų skundą ta pati bendrovė ketina pateikti ir dėl „Google“ gaminamos mobiliųjų įrenginių operacinės sistemos „Android“ – žinią, kad per kelias artimiausias savaites „Deutsche Telekom“ skųsis dėl „Android“, patvirtino net keli tiesiogiai su šiuo reikalu susipažinę asmenys.

Skundas gali būti pateiktas lapkričio pradžioje. Skunde „Deutsche Telekom“ prašys išsiaiškinti, ar „Google“ sąžiningai naudojasi savo operacine sistema skatindama naudotis kitais „Google“ produktais – pavyzdžiui, „Google Maps“, paieškos sistema ar kitais įrankiais. Vokietijos įmonė teigia, kad tokia amerikiečių praktika užkerta galimybę į tą pačią rinką patekti konkurentams. „New York Times“ šaltiniai su žurnalistais bendrauti sutiko tik anonimiškai – jie nebuvo įgalioti oficialiai pasisakyti šiuo klausimu.

Kartu su skundu „Deutsche Telekom“ pateiktų savo informaciją, pagrindžiančią teiginį, kad „Google“ piktnaudžiauja savo dominuojančia padėtimi „Android“ sistemoje. Informacijos pagrindu gali tapti duomenys, parodantys, kokiomis paslaugomis savo išmaniuosiuose telefonuose naudojasi dešimtys milijonų „Deutsche Telekom“ vartotojų. Tokia informacija gali padėti Europos konkurencijos sargams apsispręsti, ar verta iškelti formalius kaltinimus „Google“ dėl Europoje taikomos darbo su „Android“ praktikos.

Konkurencijos sergėtojai jau kurį laiką įtariai žiūri į „Android“ sistemą, kuri įdiegta į 80 proc. visų pasaulyje esančių išmaniųjų telefonų (rinkos tyrimų bendrovės „Gartner“ duomenimis). Savo skundus dėl „Android“ dominavimo Europos institucijoms jau pateikę nemažai stambių IT kompanijų, tokių, kaip „Oracle“, „Nokia“, o taip pat nemenkas būrys startuolių.

Praėjusį mėnesį JAV Federalinė prekybos komisija pradėjo tyrimą, kuriuo ketinama nustatyti, ar „Google“ sąžiningai išnaudojo „Android“ galimybes skatinant kitų šios bendrovės paslaugų naudojimą. Formalūs tyrimai dėl „Android“ dominavimo Europoje vykdomi jau nuo 2013 metų.

O Rusija „Google“ jau pateikė ultimatumą – arba iki lapkričio 18 d. liautis platinus „Android“ kartu su įrašytomis kitomis „Google“ paslaugomis, arba mokėti baudas.

„Google“ atstovas spaudai Alas Verney atsisakė komentuoti galimą „Deutsche Telekom“ antimonopolinį skundą, bet sakė, kad „Android“ konkurenciją išmaniųjų telefonų rinkoje ne mažina, o tik didina.

„Tai yra atvira operacinė sistema, kurią praktiškai bet kas norintis gali naudoti nemokamai. Kai kuriuose „Android“ įrenginiuose „Google“ paslaugos įrašomos, kai kuriuose – ne“, – sakė A. Verney.

DELFI primena, kad „Microsoft“ amžiaus pradžioje yra skaudžiai nukentėjusi dėl savo monopolistinių veiksmų Europoje – skatinant konkurenciją amerikiečiams teko nepalankiu būdu keisti daugelį veiklos aspektų, o už kai kurių reikalavimų nesilaikymą buvo skirta milžiniška bauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)