„Windows 95“ buvo labai reikšmingas įvykis „Microsoft“ istorijoje ir žvelgiant į praeitį, ir į ateitį. „Windows 95“ suvienijo iki tol tarsi atskirose planetose egzistavusius MS-DOS ir „Windows“ produktus ir, lyginant su pirmtakais „Windows 3.0“ bei „Windows 3.1“, „Windows 95“ buvo nepalyginamai pranašesnė sistema, rašo neowin.net.

Kartu su „Windows 95“ įvyko ir kitas svarbus, bet mažiau pastebimas lūžis – 16 bitų kompiuterių architektūra buvo iškeista į 32 bitų architektūrą.

Skraidančio lango piktograma padabinta operacinė sistema su patogia grafine sąsaja ir „Start“ mygtuku taip išpopuliarėjo, kad dominuojančios pozicijos iki šių dienų neapleidžia. Tiesa, kur kas naujesnių ir tobulesnių sistemos versijų pavidalu.

Nors „Windows 95“ kai kurias funkcijas paveldėjo iš „Windows 3.1“, didžiulė dalis senesnių „Windows“ funkcijų buvo išmesta, tokia pati didžiulė dalis funkcijų atsirado. Darbastalis buvo visiškai perorganizuotas – vartotojai galėjo kurti nuorodas į rinkmenas, direktorijas, programas. Paleisto programos buvo atvaizduotos užduočių juostoje ekrano apačioje. Toje pačioje užduočių juostoje buvo ir laikrodis, ir garso reguliavimas. Žinoma, šiandien tai atrodo labai natūralu ir įprasta. Tačiau prieš 20 metų tai buvo neregėta naujovė.

Turbūt svarbiausia su „Windows 95“ atsiradusi naujovė buvo „Start“ mygtukas: jį paspaudus vartotojai galėjo daryti praktiškai viską – paleisti įdiegtas programas, atidaryti savo dokumentus, vykdyti vienokias ar kitokias komandas.

Šis mygtukas buvo toks sėkmingas, naudingas ir populiarus, kad jo pasiekimas buvo palengvintas specialiu fiziniu klavišu klaviatūroje. Ir, po šiokių tokių permainų, išliko iki šių dienų. Tiesa, su „Windows 8“ „Microsoft“ bandė „Start“ mygtuką pakeisti „Start“ ekranu, tačiau beveik vienbalsiai neigiama vartotojų reakcija privertė persigalvoti – „Windows 10“ vėl yra su tuo pačiu, jau 20 metų pažįstamu mygtuku.

Pirmųjų „Windows 95“ versijų neatsiejama dalis buvo interneto naršyklė „Internet Explorer“ (vėliau priverstinai išskirta į atskirą produktą). Tik su trečiąją „Internet Explorer“ versija interneto naršyklė gavo ir savo logotipą.

Su „Windows 95“ atsirado galimybė savo dokumentus, direktorijas ir programas tvarkyti per grafinę „Windows Explorer“ sąsają, kuri pakeitė senesnę „File Manager“ sąsają. Vartotojams suteikta galimybė dukart spragtelėjus virš dokumento piktogramos atidaryti ir patį dokumentą, ir su juo susietą programą – anuomet tai buvo iš tiesų revoliucinis patobulinimas.

Ir nors šiuolaikiškesnė „Windows 10“ sistema, lyginant su „Windows 95“, yra pasikeitusi bemaž neatpažįstamai, įtakos, kurią jai padarė „Windows 95“, ignoruoti neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)