Pradėti reikia nuo to, kad „Windows“ produktų kodai (ang. product key) yra beveik (bet dar ne visiška) praeitis.

Kuriant naują operacinę sistemą, „Microsoft“ perrašė taisykles, nusakančias, kaip vykdomas mažmeniniu būdu parduodamų „Windows“ aktyvavimas. Dėl naujųjų taisyklių „švarus“ „Windows 10“ diegimas bus kur kas paprastesnis, nei bet kurios ankstesnės operacinės „Microsoft“ sistemos. Tiesa, tik po to, kai įdiegsite sistemą pirmą kartą.

Didmeniniu būdu platinamų (OEM) sistemos versijų aktyvavimo procedūra nepasikeitė. Tačiau kai „Microsoft“ imasi tokių galingų pastangų išplatinti „Windows 10“ visur, kur tik įmanoma, ir vienetais parduodamų sistemų aktyvavimo pokyčiai yra labai svarbūs.

Pagrindinis pokytis – tai, kad „Windows 10“ aktyvavimo būklė yra saugoma ne naudotojo kompiuteryje, o internete. Sėkmingai aktyvavus „Windows 10“ pirmą kartą, tas įrenginys automatiškai aktyvuosis ir ateityje, neprašant jokio produkto kodo.

Anksčiau po „švaraus“ pakartotinio „Windows“ diegimo vartotojams tekdavo vėl ieškoti savo produkto rakto ir jį įvesti iš naujo.

„Microsoft“ nėra linkę atvirauti apie „Windows 10“ aktyvavimo detales. Tai savaime suprantama – kuo daugiau detalių žinoma piratams, tuo lengviau atrasti landų. Bet kai kurių detalių nežinojimas gali kelti ir legalių vartotojų nepasitenkinimą.

Taigi, štai ką po 2 savaičių bandymų apie „Windows 10“ aktyvavimo procedūrą išsiaiškino „ZDNet“ žurnalistas Edas Bottas:

„Windows 10“ licencija saugoma internete ir yra susieta su jūsų įrenginiu.

Daugiau nei dešimtį metų „Microsoft“ aktyvavimo serveriuose buvo naudojamas kompiuterio, kuriame įdiegta programinė įranga, aparatūrinės įrangos „hašas“ (kodas, generuojamas pagal unikalius kiekvieno svarbaus komponento numerius). Šis kodas yra neiššifruojamas ir nesusietas su jokiomis kitomis „Microsoft“ paslaugomis. Kitaip tariant, jis naudojamas įrenginio atpažinimui, bet ne vartotojo identifikavimui.

Kai pirmą kartą diegiate operacinę sistemą (nuo „Windows XP“ iki „Windows 8.1“) į savo kompiuterį, šis „hašas“ (kompiuterio identifikavimo kodas) įrašomas į aktyvavimo duomenų bazę greta produkto kodo, kurį rankiniu būdu įvedate diegimo metu. Vėliau, iš naujo diegiant tą pačią „Windows“ versiją tame pačiame kompiuteryje, produkto kodas palyginamas su kompiuterio kodu. Jeigu sutampa – prašome naudotis, sistema aktyvuota. Jeigu bandote sistemą su tuo pačiu produkto kodu diegti į kitą kompiuterį – rezultatas nebus toks džiaugsmingas.

Su „Windows 10“ ši procedūra gerokai patobulinta.

Kai atnaujinate sistemą iš „Windows 7“ ar „Windows 8.1“, „Windows 10“ patikrina esamą sistemos aktyvavimo būseną ir perduoda ją aktyvavimo tarnybinei stočiai. Jeigu sistema „tikra“ (t. y., tinkamai aktyvuota), aktyvavimo tarnybinė stotis generuoja „Windows 10“ licencijos sertifikatą ir saugo jį greta diegimo kodo ir versijos, kurią aktyvavote („Home“ arba „Pro“) žymeklio.

Atkreipkite dėmesį – norint aktyvuoti sistemą nereikėjo įvedinėti jokio kodo. Tereikėjo įrodymo, kad jūsų iki tol naudota sistema yra legali.

O nuo šiol savo kompiuterį galite visiškai išvalyti, tarsi paverčiant jį baltu popieriaus lapu ir, iš turimos duomenų laikmenos (optinių diskų ar USB laikmenos) įdiegti sistemą į švarutėlį kompiuterį.

Sistemos diegimo vedlys paprašys jūsų įvesti produkto kodą, tačiau svarbu tai, kad šį kartą tokį vedlio prašymą galite ignoruoti – diegimas nebus nutrauktas.

Vėliau diegimo vedlys, tarsi nesupratęs, kad kodo įvedinėti nepageidaujate, paprašys jo dar kartą, tačiau tokį prašymą ir vėl galite ignoruoti: jeigu pradinis „Windows 10“ diegimas prieš šį „švarų“ pakartotinį buvo lygiai tokios pačios versijos, sistemai užsikrovus galėsite nusišypsoti – ji jau automatiškai aktyvuota.

E. Bottas šią procedūrą atliko su keliais skirtingais kompiuteriais – rezultatas visais atvejais vienodas:

1. į USB laikmeną, paruoštą naudojant „Windows 10 Media Creation tool“, įrašyta „Windows 10“ diegimo priemonė. Sistema diegiama tuščiame kompiuteryje, kuriame „Windows 10“ niekada nebuvo įdiegta. Abu kartus praleistas diegimo vedlio prašymas įvesti produkto kodą. Sistema po įdiegimo nesiaktyvavo.

2. Į tą patį kompiuterį įdiegiama legali, aktyvuota „Windows 7“ arba „Windows 8.1“ sistemos versija ir tuomet internetu atliekamas atnaujinimas į „Windows 10“. Diegimo proceso pabaigoje gaunamas patvirtinimas, kad „Windows 10“ sėkmingai aktyvuota.

3. „Windows 10“ diegiama į visiškai išvalytą kompiuterį naudojant tą pačią USB laikmeną, kaip ir 1 etape. Kaip ir pirmame etape, ignoruojamas diegimo vedlio prašymas įvesti produkto kodą. Viename kompiuteryje buvo panaudota internetinė „Microsoft“ paskyra, kitame – vietinė paskyra. Po diegimo pabaigos sistema parodė, kad „Windows 10“ yra aktyvuota.

Be abejo, „Windows 10“ galima įsigyti įrašytą USB laikmenoje arba galima internetu nusipirkti produkto kodą. Panaudojant tokį kodą galima „Windows 10“ įdiegti ir kompiuteryje, kuriame šios sistemos anksčiau nebuvo – diegimo vedlyje įrašius produkto kodą iš aktyvavimo tarnybinių stočių bus atsiųstas licencijos sertifikatas. O vėliau vartotojas vėl turi galimybę kada tik pageidauja iš naujo diegti sistemą į kompiuterį be jokio poreikio kartoti kodo įvedimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)